.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ!!!

Η ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ
Η τρομακτική δύναμη των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι γνωστή και στην Ελλάδα τη ζήσαμε με το χειρότερο δυνατό τρόπο από τα τέλη του 2009 και μετά, όταν με διαδοχικές υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων επιτάχυναν την πορεία προς την πτώχευση !!!




Έκτοτε όλοι περιμένουν την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων η οποία δεν ήρθε ποτέ, τουλάχιστον όχι από τη Moody’s, τη Standard & Poors και τη Fitch.

Και αν δεν αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα οι οίκοι αξιολόγησης τότε ποιος άλλος μπορεί;;;


Η απάντηση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που η πυρηνική της δύναμη ξεπερνά κατά μεγατόνους αυτήν των οίκων αξιολόγησης. 

Έτσι, από χτες ο Ντράγκι προχώρησε σε αυτό που σύντομα θα γίνει φανερό σε όλους, δηλαδή σε μία έμμεση αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων. Αυτό αποτυπώθηκε αμέσως στο επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων και στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα φαίνεται η βουτιά τους από το 9,75% στο 9% μέσα σε ώρες.

Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την πτώση εν αναμονή των αποφάσεων Ντράγκι έχει οδηγήσει σε πτώση των ελληνικών ομολόγων από το 11,4% στο 9%.


Ευκαιρία για την Ελλάδα

Είναι κάτι παράδοξο αλλά συμβαίνει στην χρηματοοικονομία: Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς οικονομίας και οι αποπληθωριστικές πιέσεις που κανονικά θα έπρεπε να προκαλούν μόνο πρόβλημα στην Ελλάδα, αναγκάζουν την ΕΚΤ να λάβει πολύ δραστικά νομισματικά και ποσοτικά μέτρα και να αναβαθμίσει την επιθετική της πολιτική τόσο σε ένταση όσο και χρονικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί μία κατάσταση που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να λήξει το Νοέμβριο του 2016.

Τί μπορεί να πάει στραβά: Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση να μην καταφέρουν, για άλλη μία φορά, να αντιληφθούν τις διεθνείς χρηματοοικονομικές ευκαιρίες και να αναλωθούν σε μικροκομματικές πολιτικές χάνοντας τη δυνατότητα η έμμεση αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων να φορέσει επίσημη φορεσιά, μέσω της αναβάθμισης και από τους οίκους αξιολόγησης.

Και γιατί μας ενδιαφέρουν όλα τα παραπάνω;

Γιατί η επιστροφή στην οικονομική ανεξαρτησία και την χρηματοοικονομική και οικονομική κανονικότητα περνά μέσα από την απελευθέρωση από τις δόσεις των Μνημονίων. Και αυτό, σε αυτόν τον κόσμο και όχι σε κάποιον ιδεατό, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την επιστροφή στις αγορές. Και ο Ντράγκι μόλις άνοιξε την πόρτα.

Πηγή: analitis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates