.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ !!! ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !!!

Επανέρχεται η δυνατότητα της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων. Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτο Παραδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την φορολόγηση των ακινήτων !!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

Σύμφωνα με όσα είπε η κα Βαλαβάνη η έκδοση της εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει την φορολόγηση των ενοικίων που δεν έχουν εισπραχθεί έγινε χωρίς ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, καθώς υπάρχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Γραμματείας.

Η «ακραία» πρόβλεψη, όπως την χαρακτήρισε η κα Βαλαβάνη, για την φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων πρόκειται να διορθωθεί με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα σε νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Η διαδικασία της εκχώρησης θα είναι χειρόγραφη, όπως γινόταν άλλωστε έως και το τέλος του 2014.
Όσον αφορά τον νέο φόρο ακινήτων η κα Βαλαβάνη είπε ότι θα θεσπιστεί μετά τον Ιούνιο, όταν θα έχουν διορθωθεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ συμπλήρωσε πως στόχος είναι να απαλλαγεί από τον φόρο η μικρή και ένα τμήμα της μεσαίας ακίνητης περιουσίας. Όπως είπε, το αφορολόγητο λόγω της μείωσης των αντικειμενικών τιμών μπορεί να είναι χαμηλό.

Ερωτηθείσα για το θέμα των ανώτατων φορολογικών συντελεστών που η τελευταία λίστα Βαρουφάκη προβλέπει αύξησή τους, η κα Βαλαβάνη είπε ότι η φορολογία εισοδήματος θα καθοριστεί με νομοσχέδιο που θα έρθει το β’ εξάμηνο του έτους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Σταύρος Παραδιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη διόρθωση της αδικίας με τα ανείσπρακτα ενοίκια» και όσον αφορά τον νέο φόρο ακινήτων επισήμανε ότι κανένας φορολογούμενος δεν θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από όσα πληρώνει ήδη και ότι θα πρέπει να πληρώνουν όλοι.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Σε νομική φόρμουλα για την επαναφορά για ένα έτος της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στη φετινή φορολογική δήλωση τα μισθώματα «ανεξάρτητα από την είσπραξή τους», η ηγεσία του υπουργείου κάνει ένα βήμα πίσω προκειμένου τελικά να μην επιβληθεί αυτό το άδικο χαράτσι.

Με τον προηγούμενο κώδικα φορολογίας εισοδήματος που ίσχυε έως και τα εισοδήματα του 2013 οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα μισθώματα στο δημόσιο και έτσι να μην φορολογηθούν για αυτά. Ωστόσο, με τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος ο οποίο ισχύει από τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν στη φετινή δήλωση, δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα εκχώρησης. Μάλιστα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ ξεκαθαρίστηκε ότι ακόμη και τα ανείσπρακτα μισθώματα πρέπει να δηλωθούν και ο φορολογούμενος να πληρώσει φόρο εισοδήματος 11% ή 335 ανάλογα με το συνολικό ύψος του εισοδήματός του από ακίνητα.

Για την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ή μη υποχρέωσης δήλωσης των ανείσπρακτων ενοικίων αναμένεται να ενημερώσει σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτο Παραδιά.

Στην συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το φλέγον για τους ιδιοκτήτες θέμα του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Σε αυτό το πεδίο τα πράγματα είναι δύσκολα για τους ιδιοκτήτες καθώς τα προβλεπόμενα έσοδα από το φόρο ύψους 2,65 δις ευρώ πολύ δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα μέτρα ή με έναν φόρο ακίνητης περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο όριο.


Πηγή:www.capital.gr
SSL Certificates