.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 55% ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ !!!

Η Γενική Γραμματέας θα δίνει επιπλέον και την δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, που λόγω της κρίσης υπέστησαν μείωση κερδών υψηλότερη του 25% !!!




Την απαλλαγή από τον εφιάλτη της προκαταβολής φόρου 55% για τα εισοδήματά τους από μισθούς και συντάξεις, όσων αμείβονται και με μπλοκάκι ή έχουν έσοδα ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή από άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, προβλέπει απόφαση που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και αναμένεται να υπογραφεί και σταλεί προς δημοσίευση άμεσα τις επόμενες ημέρες.

Εφαρμόζοντας τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ενόψει και της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το προσεχές διάστημα, η Γενική Γραμματέας θα δίδει επιπλέον και την δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που, λόγω κρίσης, υπέστησαν μείωση κερδών υψηλότερη του 25%.
Μέχρι και πέρυσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που είχαν ταυτόχρονα και κάποιο εισόδημα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια, πλήρωναν και προκαταβολή φόρου για το σύνολο των εισοδημάτων τους, αδιακρίτως αν αυτά σχετίζονταν ή όχι με το επάγγελμα ή την επιχειρηματική δράση τους.

Έτσι, για παράδειγμα:

1. ιδιωτικός υπάλληλος με εισόδημα πχ 12.000 ευρώ το χρόνο, που έκανε έναρξη στην εφορία για να κάνει δεύτερη δουλειά ώστε να αμείβεται με μπλοκάκι πχ για 3.000 ευρώ το χρόνο, έβλεπε να πληρώνει προκαταβολή φόρου 55% για την επόμενη χρονιά, όχι μόνο για τα 3.000 ευρώ που είχε κέρδος από το μπλοκάκι αλλά για το άθροισμα και των μισθωτών αποδοχών του, δηλαδή για τα 15.000 ευρώ συνολικά.

2. συνταξιούχος που είχε και ένα εισόδημα από ενοίκια και με το εφάπαξ που πήρε, ξεκίνησε να ασκεί κάποιο επιτήδευμα (πχ καθαριστήριο ρούχων ή πλυντήριο αυτοκινήτων στη γειτονιά του), ενώ μπορεί (λόγω κρίσης) να είχε και ζημιές από την επιχείρηση στα πρώτα χρόνια, υποχρεωνόταν να πληρώσει και προκαταβολικά 55% επιπλέον φόρο, επειδή αθροίζονταν τα εισοδήματά του.

Αυτό πλέον από φέτος αλλάζει αφού, με τα νέα δεδομένα, η τυχόν προκαταβολή φόρου που θα κληθεί να ππληρώσει, θα υπολογιστεί μόνον στο εισόδημα που είχε από ελεύθερο επάγγελμα ή επιχείρηση.

Η απόφαση Σαββαΐδου αναμένεται να δώσει λύση και στο πρόβλημα που ανακύπτει όταν στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος της χρονιάς, επί του οποίου θα επιβληθεί και προκαταβολή φόρου 55% για την επομένη, προσμετρούνται και τα τεκμήρια.

ΠΗΓΗ
http://www.protothema.gr/economy/article/461790/glitonoun-tin-prokatavoli-forou-55-oi-misthotoi-me-blokaki/
SSL Certificates