Γιατί η Εθνική τράπεζα έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος – Η διοίκηση Τουρκολιά ελλείψει στρατηγικής φέρει τεράστιες ευθύνες !!!
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας φέρει μεγάλες ευθύνες που η Εθνική θα συνεχίσει να γίνεται μικρότερη....και μέσω της πώλησης μέρους της Finansbank...
Πριν χρόνια η Εθνική τράπεζα ήταν ο πυρήνας του τραπεζικού συστήματος, είχε θεσμικό ρόλο, βαρύτητα, είχε στρατηγική και οι εξελίξεις περί το banking περιστρέφονταν γύρω από την Εθνική.
Η Εθνική ήταν ο πυλώνας του banking και όπως έλεγχε κορυφαίος τραπεζίτης επικεφαλής μιας εκ των 3 υπολοίπων μεγάλων τραπεζών, πρώτα η Εθνική και μετά όλοι οι υπόλοιποι.
Μετά την κατάρρευση της Εθνικής, βρέθηκε λόγω του PSI- με αρνητική καθαρή θέση την μεγαλύτερη στο σύστημα.
Ο αντίκτυπος στην Εθνική ήταν με ζημία -10,7 δισεκ. από τα ομόλογα και στο τέλος του 2011 η Εθνική είχε βρεθεί με -2,841 δισεκ. ευρώ αρνητική καθαρή θέση δηλαδή είχε core tier 1 περίπου -4,5%.
Η τράπεζα χωρίς κρατική βοήθεια είχε απλά χρεοκοπήσει.
Να σημειωθεί ότι αν η προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής υπό τον Ταμβακάκη δεν είχε συγκεντρώσει τα 3,3 δισεκ. σε κεφάλαια η Εθνική τράπεζα θα ήταν στα τέλη του 2011 με αρνητική καθαρή θέση -6,1 δισεκ. ευρώ η τράπεζα θα είχε κρατικοποιηθεί, όλα θα είχαν καταρρεύσει.
Τέλη του 2011 το RWA το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό ήταν 64,248 δισεκ, γιατί αναφερόμαστε στο RWA….θα το καταλάβετε στην πορεία της ανάγνωσης του κειμένου αυτού.
Το 2012 οι εξελίξεις στιγματίστηκαν από το αποτυχημένο πείραμα απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική ένα επικίνδυνο πείραμα που ευτυχώς κατέρρευσε και δεν υλοποιήθηκε.
Ο ρόλος του Λάτση ήταν ηθικά απαράδεκτος, έξυπνα και με «νομιμοποιημένες διαδικασίες» ξεφόρτωσε μεθοδικά τα μετοχικά του μερίδια στην Eurobank, στα 9 μέλη της οικογένειας του.
Έτσι η EFG Group που εμφανιζόταν ως μέτοχος της Eurobank ξαφνικά…..αντικαταστάθηκε από 9 μέλη της οικογένειας Λάτση.
Κανείς τότε δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε, υπέθετε αλλά δεν είχε αποδείξεις.
Το σχέδιο ήταν απλό, ο Λάτσης έπρεπε να βγάλει από πάνω του τις νομικές και κυρίως οικονομικές του υποχρεώσεις στην Eurobank και δήθεν με το επιχείρημα ότι πιέζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας….προχώρησε σε μια υποχρεωτική κίνηση δηλαδή μεταβίβασε τα μετοχικά μερίδια η EFG Group – EFG international στα 9 μέλη της οικογένειας Λάτση.
Η ιστορία απέδειξε ότι αυτό πραγματοποιήθηκε με στόχο να μην πληρώσει τα 2,5 δισεκ. που οφείλει στην Eurobank στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ανακεφαλαιοποίησης που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2012 αλλά τυπικά κλείδωσε το 2013.
Ο Λάτσης κατάφερε να φορτώσει το πρόβλημα στον ελληνικό λαό και ο ίδιος χρησιμοποιούσε την ελληνική κυβέρνηση ώστε να στηρίξουν δήθεν την μεγάλη ιδέα την συγχώνευση Εθνικής με Eurobank.
Η ιδέα αυτή ήταν 100% παράνομη και ανήθικη πράξη εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
Το www.bankingnews.gr την πολέμησε στην κυριολεξία και δικαιώθηκε στο τέλος γιατί αυτό το προκλητικό deal κατέρρευσε.
Ο Λάτσης, δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ στην Eurobank από το 2007 έως το 2012 και ήθελε με 120 εκατ που τελικώς κατέβαλε στην αύξηση κεφαλαίου του 2013 στην Εθνική, να ελέγξει την Εθνική-Eurobank.
Η δικαιοσύνη δεν επέτρεψε αυτή η ντροπιαστική εξέλιξη να ευοδωθεί.
Η διοίκηση Τουρκολιά και Χριστοδούλου ανέλαβε μετά τις εκλογές του 2012 και τον Οκτώβριο του 2012 μετά το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, υποβάλλουν δημόσια πρόταση στους μετόχους της Eurobank.
Η διοίκηση Τουρκολιά φέρει τεράστια ευθύνη γιατί ενώ γνώριζαν ότι η DGCom θα απορρίψει το deal η Εθνική ανακοίνωσε δημόσια πρόταση.
Μια δημόσια πρόταση που άλλαξε τις μετοχικές ισορροπίες στην Eurobank, επέτρεψε στον Λάτση να αλλάξει στρατόπεδο και από την Eurobank να μεταπηδήσει στην Εθνική.
Το έγκλημα κατά των ελλήνων και με την στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά συντελέστηκε.
Επέτρεψαν στον Λάτση να δραπετεύσει από τις οικονομικές του υποχρεώσεις και να καταστεί μέτοχος του 1,02% στην Εθνική τράπεζα από 44% που ήλεγχε στην Eurobank.
Η διοίκηση Τουρκολιά απλά χρησιμοποιήθηκε τότε ως εκτελεστικό όργανο.
Φέρει τεράστιες ευθύνες η διοίκηση Τουρκολιά γιατί ενώ γνώριζε ότι η DGCom θα ακυρώσει το deal συνέχισαν εις βάρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος είχαν λάβει ενημερώσεις, από την DGCom που ρητά ανέφεραν τις ενστάσεις τους για το deal Εθνικής και Eurobank.
Ελληνική κυβέρνηση, ΤΧΣ και Εθνική αψήφησαν την DGCom, όχι όμως η ΤτΕ που εναντιώθηκε στο deal.
Ήταν επικίνδυνο deal και βεβαίως όλοι ξέρετε την συνέχεια, η DGCom τους είπε το deal Εθνικής – Eurobank θα κλονίσει την συστημική ευστάθεια της Ελλάδος και απορρίπτεται ασυζητητί.
Οι ευθύνες της διοίκησης Τουρκολιά ήταν τεράστιες γιατί έδειξε μικρότητα στην διαχείριση και των στελεχών της Eurobank, τους αντιμετώπισαν ως σκουπίδια γιατί ο Λάτσης ήθελε να τους εκδικηθεί.
Αυτό το προσβλητικό, μιαρό και επονείδιστο deal κατέρρευσε.
Για την ιστορία, το www.bankingnews.gr ήταν τον ΜΟΝΟ οικονομικό μέσο στην Ελλάδα που εναντιώθηκε στο deal αυτό και η ιστορία μας δικαίωσε 100%.
Μετά την κατάρρευση του deal ο Λάτσης αναδιπλώθηκε, ηττήθηκε τόσο φανερά, που αναδιπλώθηκε.
Η διοίκηση της Εθνικής υπό τους Τουρκολιά CEO και Χριστοδούλου αναπληρωτή CEO, αντί να διαχειριστούν την μεγάλη κρίση της αποτυχίας του deal με την Eurobank συνέχισαν ωσάν να μην συνέβαινε τίποτε.
Τότε για πρώτη φορά η Τρόικα και ειδικά ο Thomsen του ΔΝΤ έθεσε θέμα διοίκησης στην Εθνική, τι είναι αυτά τα πράγματα πως τα επιτρέπεται ρωτούσαν την ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
(Υπάρχει και αλληλογραφία σε email)
Στο τέλος του 2012 και ενώ είχαν πάρει την προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των 9,7 δισεκ. ευρώ εμφάνιζαν core tier 1 στο 7,8% ή 5 δισεκ. ευρώ.
Πάλι το www.bankingnews.gr επέμενε ότι η Εθνική είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής όταν τα άλλα μέσα….στην αγωνία τους να μην χάσουν την διαφήμιση της Εθνικής έγραφαν σαχλαμάρες περί μεγάλης φίλης «η μεγάλη μας φίλη» ήταν η Εθνική.
Με αυτά τα απαράδεκτα σχόλια ο τύπος κορόιδευε τους αναγνώστες.
Καθ΄ όλο του 2013 το www.bankingnews.gr είχε πολλές φορές ζητήσει από την Εθνική να αποκαλύψει την πραγματική της καθαρή θέση και κεφαλαιακή επάρκεια όχι με όρους proforma.
Στο 6μηνο του 2013 η Εθνική είχε core tier 1 στο 8,4% κάτω από το 9% που ήταν το κατώτερο όριο που είχε θέσει η ΤτΕ.
Η Εθνική από 64 δισεκ RWA είχε φθάσει στα 53,9 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Στο 9μηνο του 2013 η Εθνική υποχρεώνεται να αποκαλύψει ότι όλα τα προηγούμενα τρίμηνα είχε core tier 1 κάτω από 9% στο 8,4% επιβεβαιώνοντας το προφανές.
Η διοίκηση της Εθνικής υπό τον Αλέξανδρο Τουρκολιά τι έκανε για όλα αυτά;
Ξεκίνησε τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων με την Πανγαία που διαχειρίζεται ακίνητα να την πουλάει μέσω διαγωνισμού σε μια άγνωστη εταιρία, στην οποία μέτοχος είναι ένας ισραηλίτης επιχειρηματίας.
Πριν το deal η Πανγαία είχε χρυσοπληρώσει την αγορά ακινήτου 60.000 τ.μ. έναντι 120 εκατ ευρώ.
Με τι κεφάλαια αγοράστηκε το ακίνητο;
Ποιοι πήραν τα κεφάλαια αυτά;
Γιατί η Πανγαία αγόρασε το ακίνητο αυτό πριν πουληθεί;
Όλα αυτά πρέπει η δικαιοσύνη να τα αποτιμήσει και αξιολογήσει.
Η Εθνική πουλώντας την Πανγαία ενέγραψε 251 εκατ κεφάλαιο και τα 4,8 δισεκ. αυξήθηκαν στα 5,05 δισεκ. στο 9μηνο του 2013 και έτσι η Εθνική έχοντας μειώσει και το σταθμισμένο ενεργητικό εμφάνιζε core tier 1 στο 9,4% πάνω από το 9% που ήταν το κατώτερο όριο για τις ελληνικές τράπεζες.
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, είχε ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του Τουρκολιά και του Χριστοδούλου.
Πως τεκμαίρεται αυτό;
Στα stress tests του Μαρτίου του 2014 της ΤτΕ όπου προέκυψε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 6,4 δισεκ. στο βασικό και 9,2 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο ο Χριστοδούλου αναπληρωτής CEO της Εθνικής σε δήλωση του σε διεθνές πρακτορείο είχε δηλώσει ας μας ενημερώσουν τελικά ποιο είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών 4,5 δισεκ. ή 15 δισεκ;
Ο Γ. Προβόπουλος διοικητής της ΤτΕ είχε δώσει αγώνα ώστε να μην περάσει η πρόταση του ΔΝΤ για κεφαλαιακές ανάγκες 15,4 δισεκ. αλλά μόνο 6,4 δισεκ.
Οι δηλώσεις Χριστοδούλου προκάλεσαν ένταση και ξέρετε ποιοι έσπευσαν να διαψεύσουν πρώτοι….η Εθνική τράπεζα.
Ο επικεφαλής επικοινωνίας της Εθνικής τηλεφωνούσε παντού και μαζί και στην Τράπεζα της Ελλάδος λέγοντας ότι «μην του δίνετε σημασία….εννοώντας τον Χριστοδούλου….δεν απηχούν τις θέσεις της διοίκησης Τουρκολιά».
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά και οι πάντες γνώριζαν ότι η Εθνική χρειαζόταν μεγάλης κλίμακας αύξηση κεφαλαίου στις ανακοινώσεις της στις 20 Μαρτίου του 2014 ανέφερε ότι η Εθνική θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου.
Το www.bankingnews.gr ήταν το μόνο οικονομικό site που ανέφερε ότι το επιχείρημα της Εθνικής είναι απαράδεκτο, και προέτρεψε τους επενδυτές να προσέξουν γιατί η Εθνική….θα συρθεί σε αύξηση κεφαλαίου.
Στις 16 Απριλίου του 2014 η Εθνική σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισεκ.
Δηλαδή πριν 26 ημέρες στις 20 Μαρτίου του 2014 η Εθνική επίσημα δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου και στις 16 Απριλίου αποφασίζουν αύξηση 2,5 δισεκ.
Αυτό δεν λέγεται ασυνέπεια αλλά είτε επικίνδυνη ασχετοσύνη είτε η Εθνική σύρθηκε σε υποχρεωτική αύξηση.
Πλέον μπορούμε να πούμε ότι η Εθνική σύρθηκε σε αύξηση κεφαλαίου αλλά και η διοίκηση επιπόλαια συμπεριφέρθηκε.
Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά πριν την αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. (ο Αράπογλου το 2006 είχε υλοποιήσει ΑΜΚ για να εξαγοραστεί η Finansbank ύψους 3 δισεκ) η Εθνική διαφήμιζε ότι θα χρηματοδοτήσει την οικονομία με 3 δισεκ.
Όταν είχαμε ρωτήσει το ΤΧΣ δικαιούται η Εθνική να διαφημίζει ότι θα χρηματοδοτήσει την οικονομία άπαξ και δε διέθετε κεφάλαια και η απάντηση που είχαμε λάβει ήταν πως δεν μπορούσε να διαφημίζει κάτι για το οποίο δεν μπορεί να υλοποιήσει.
Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι δεν αναφερθήκαμε καθόλου στο γεγονός ότι η Εθνική πλην του ναυαγίου της Eurobank και εξαιρώντας την Emporiki που εκδήλωσε ενδιαφέρον δεν συμμετείχε σε καμία άλλη διαδικασία εξαγοράς άλλων τραπεζών.
Σε αυτό το θέμα ευθύνη δεν είχε απόλυτα η διοίκηση της Εθνικής άπαξ και η Τρόικα και ειδικά η ΕΚΤ είχαν αποφασίσει να επανασχεδιάσουν το ελληνικό banking δημιουργώντας 4 σχετικά ισότιμες τράπεζες και με στόχο να μικρύνουν την Εθνική τράπεζα.
Η διοίκηση της Εθνική τράπεζας υπό τον Αλέξανδρο Τουρκολιά υλοποίησε την αύξηση κεφαλαίου του 2014 στα 2,20 ευρώ έναντι 4,29 ευρώ της ΑΜΚ του 2013 όπου οι ιδιώτες επένδυσαν 1,06 δισεκ. ευρώ.
Δεν ζήτησε ούτε μια συγνώμη από τους μετόχους που έχασαν τα λεφτά τους και δεν απολογήθηκε ούτε μια φορά που εφοπλιστές, επιχειρηματίες και απλοί ιδιώτες επένδυσαν 1,06 δισεκ. το 2013 στα 4,29 ευρώ και σε διάστημα ούτε ενός χρόνου υλοποιήθηκε νέα αύξηση 2,5 δισεκ. στα 2,20 ευρώ.
Η διοίκηση της Εθνικής μετά το φιάσκο της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. και ενόψει των νέων stress tests προσπαθούν να μην εκτεθούν και δεν αναφέρονται στις κεφαλαιακές ανάγκες….χρησιμοποιούν τα ίσως, μπορεί, εάν, εφόσον και άλλα…
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τον Α. Τουρκολιά προσεχώς θα αντικατασταθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Το ερώτημα είναι τι αφήνει πίσω της;
Παρέλαβε την Εθνική πρώτη τράπεζα παντού και τώρα είναι δεύτερη στις καταθέσεις και τρίτη στα δάνεια.
Η Εθνική λοιπόν δεν είναι η μεγάλη τράπεζα του παρελθόντος.
Η διοίκηση Τουρκολιά ενώ είχε την απόλυτη στήριξη Σαμαρά, δεν τα κατάφερε και αυτό το ξέρει όλη η τραπεζική αγορά.
Υποσημείωση
Όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για πρόσληψη εργαζομένων στο δίκτυο στην επαρχία και οι συνδικαλιστές προσλάμβαναν τα δικά τους παιδιά από το παράθυρο ως επιστημονικούς συνεργάτες, όλοι στην Εθνική – και δεν αναφερόμαστε στους αξιοπρεπείς εργαζόμενους - θα έπρεπε να ντρέπονται.
Ο Τουρκολιάς ακύρωσε ως ήταν υποχρεωμένος να πράξει όλες τις προσλήψεις των συνδικαλιστών;
Προσέξετε ΔΑΚΕ της ΝΔ, ο Γιαννακόπουλος της ΔΗΣΥΕ ΠΑΣΚΕ που είναι και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής και ένα συνδικαλιστής από τον ΣΥΡΙΖΑ έστησαν το πάρτι των προσλήψεων.
Και δεν ντρέπονταν.
Στην Εθνική ποιος κάνει κουμάντο τελικά;
Ο Λάτσης, ο διορισμένος Τουρκολιάς, οι συνδικαλιστές που προσλαμβάνουν από το παράθυρο;
Ο Λάτσης πάντως έχει δύο μέλη στο ΔΣ της Εθνικής, ο μέτοχος με 1,02% έχει δύο μέλη στο ΔΣ για να προστατεύσει την περιουσία του….
Κορόιδο έλληνα, αγωνίζεσαι να βρεις μια δουλειά στο παιδί σου;
Κορόιδο Έλληνα και οι άλλοι διορίζουν από το παράθυρο.
Αυτή είναι η Ελλάδα του 2014…..
www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος
Δημοσιογράφος
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας φέρει μεγάλες ευθύνες που η Εθνική θα συνεχίσει να γίνεται μικρότερη....και μέσω της πώλησης μέρους της Finansbank...
Πριν χρόνια η Εθνική τράπεζα ήταν ο πυρήνας του τραπεζικού συστήματος, είχε θεσμικό ρόλο, βαρύτητα, είχε στρατηγική και οι εξελίξεις περί το banking περιστρέφονταν γύρω από την Εθνική.
Η Εθνική ήταν ο πυλώνας του banking και όπως έλεγχε κορυφαίος τραπεζίτης επικεφαλής μιας εκ των 3 υπολοίπων μεγάλων τραπεζών, πρώτα η Εθνική και μετά όλοι οι υπόλοιποι.
Μετά την κατάρρευση της Εθνικής, βρέθηκε λόγω του PSI- με αρνητική καθαρή θέση την μεγαλύτερη στο σύστημα.
Ο αντίκτυπος στην Εθνική ήταν με ζημία -10,7 δισεκ. από τα ομόλογα και στο τέλος του 2011 η Εθνική είχε βρεθεί με -2,841 δισεκ. ευρώ αρνητική καθαρή θέση δηλαδή είχε core tier 1 περίπου -4,5%.
Η τράπεζα χωρίς κρατική βοήθεια είχε απλά χρεοκοπήσει.
Να σημειωθεί ότι αν η προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής υπό τον Ταμβακάκη δεν είχε συγκεντρώσει τα 3,3 δισεκ. σε κεφάλαια η Εθνική τράπεζα θα ήταν στα τέλη του 2011 με αρνητική καθαρή θέση -6,1 δισεκ. ευρώ η τράπεζα θα είχε κρατικοποιηθεί, όλα θα είχαν καταρρεύσει.
Τέλη του 2011 το RWA το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό ήταν 64,248 δισεκ, γιατί αναφερόμαστε στο RWA….θα το καταλάβετε στην πορεία της ανάγνωσης του κειμένου αυτού.
Το 2012 οι εξελίξεις στιγματίστηκαν από το αποτυχημένο πείραμα απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική ένα επικίνδυνο πείραμα που ευτυχώς κατέρρευσε και δεν υλοποιήθηκε.
Ο ρόλος του Λάτση ήταν ηθικά απαράδεκτος, έξυπνα και με «νομιμοποιημένες διαδικασίες» ξεφόρτωσε μεθοδικά τα μετοχικά του μερίδια στην Eurobank, στα 9 μέλη της οικογένειας του.
Έτσι η EFG Group που εμφανιζόταν ως μέτοχος της Eurobank ξαφνικά…..αντικαταστάθηκε από 9 μέλη της οικογένειας Λάτση.
Κανείς τότε δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε, υπέθετε αλλά δεν είχε αποδείξεις.
Το σχέδιο ήταν απλό, ο Λάτσης έπρεπε να βγάλει από πάνω του τις νομικές και κυρίως οικονομικές του υποχρεώσεις στην Eurobank και δήθεν με το επιχείρημα ότι πιέζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας….προχώρησε σε μια υποχρεωτική κίνηση δηλαδή μεταβίβασε τα μετοχικά μερίδια η EFG Group – EFG international στα 9 μέλη της οικογένειας Λάτση.
Η ιστορία απέδειξε ότι αυτό πραγματοποιήθηκε με στόχο να μην πληρώσει τα 2,5 δισεκ. που οφείλει στην Eurobank στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ανακεφαλαιοποίησης που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2012 αλλά τυπικά κλείδωσε το 2013.
Ο Λάτσης κατάφερε να φορτώσει το πρόβλημα στον ελληνικό λαό και ο ίδιος χρησιμοποιούσε την ελληνική κυβέρνηση ώστε να στηρίξουν δήθεν την μεγάλη ιδέα την συγχώνευση Εθνικής με Eurobank.
Η ιδέα αυτή ήταν 100% παράνομη και ανήθικη πράξη εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
Το www.bankingnews.gr την πολέμησε στην κυριολεξία και δικαιώθηκε στο τέλος γιατί αυτό το προκλητικό deal κατέρρευσε.
Ο Λάτσης, δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ στην Eurobank από το 2007 έως το 2012 και ήθελε με 120 εκατ που τελικώς κατέβαλε στην αύξηση κεφαλαίου του 2013 στην Εθνική, να ελέγξει την Εθνική-Eurobank.
Η δικαιοσύνη δεν επέτρεψε αυτή η ντροπιαστική εξέλιξη να ευοδωθεί.
Η διοίκηση Τουρκολιά και Χριστοδούλου ανέλαβε μετά τις εκλογές του 2012 και τον Οκτώβριο του 2012 μετά το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, υποβάλλουν δημόσια πρόταση στους μετόχους της Eurobank.
Η διοίκηση Τουρκολιά φέρει τεράστια ευθύνη γιατί ενώ γνώριζαν ότι η DGCom θα απορρίψει το deal η Εθνική ανακοίνωσε δημόσια πρόταση.
Μια δημόσια πρόταση που άλλαξε τις μετοχικές ισορροπίες στην Eurobank, επέτρεψε στον Λάτση να αλλάξει στρατόπεδο και από την Eurobank να μεταπηδήσει στην Εθνική.
Το έγκλημα κατά των ελλήνων και με την στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά συντελέστηκε.
Επέτρεψαν στον Λάτση να δραπετεύσει από τις οικονομικές του υποχρεώσεις και να καταστεί μέτοχος του 1,02% στην Εθνική τράπεζα από 44% που ήλεγχε στην Eurobank.
Η διοίκηση Τουρκολιά απλά χρησιμοποιήθηκε τότε ως εκτελεστικό όργανο.
Φέρει τεράστιες ευθύνες η διοίκηση Τουρκολιά γιατί ενώ γνώριζε ότι η DGCom θα ακυρώσει το deal συνέχισαν εις βάρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος είχαν λάβει ενημερώσεις, από την DGCom που ρητά ανέφεραν τις ενστάσεις τους για το deal Εθνικής και Eurobank.
Ελληνική κυβέρνηση, ΤΧΣ και Εθνική αψήφησαν την DGCom, όχι όμως η ΤτΕ που εναντιώθηκε στο deal.
Ήταν επικίνδυνο deal και βεβαίως όλοι ξέρετε την συνέχεια, η DGCom τους είπε το deal Εθνικής – Eurobank θα κλονίσει την συστημική ευστάθεια της Ελλάδος και απορρίπτεται ασυζητητί.
Οι ευθύνες της διοίκησης Τουρκολιά ήταν τεράστιες γιατί έδειξε μικρότητα στην διαχείριση και των στελεχών της Eurobank, τους αντιμετώπισαν ως σκουπίδια γιατί ο Λάτσης ήθελε να τους εκδικηθεί.
Αυτό το προσβλητικό, μιαρό και επονείδιστο deal κατέρρευσε.
Για την ιστορία, το www.bankingnews.gr ήταν τον ΜΟΝΟ οικονομικό μέσο στην Ελλάδα που εναντιώθηκε στο deal αυτό και η ιστορία μας δικαίωσε 100%.
Μετά την κατάρρευση του deal ο Λάτσης αναδιπλώθηκε, ηττήθηκε τόσο φανερά, που αναδιπλώθηκε.
Η διοίκηση της Εθνικής υπό τους Τουρκολιά CEO και Χριστοδούλου αναπληρωτή CEO, αντί να διαχειριστούν την μεγάλη κρίση της αποτυχίας του deal με την Eurobank συνέχισαν ωσάν να μην συνέβαινε τίποτε.
Τότε για πρώτη φορά η Τρόικα και ειδικά ο Thomsen του ΔΝΤ έθεσε θέμα διοίκησης στην Εθνική, τι είναι αυτά τα πράγματα πως τα επιτρέπεται ρωτούσαν την ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
(Υπάρχει και αλληλογραφία σε email)
Στο τέλος του 2012 και ενώ είχαν πάρει την προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των 9,7 δισεκ. ευρώ εμφάνιζαν core tier 1 στο 7,8% ή 5 δισεκ. ευρώ.
Πάλι το www.bankingnews.gr επέμενε ότι η Εθνική είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής όταν τα άλλα μέσα….στην αγωνία τους να μην χάσουν την διαφήμιση της Εθνικής έγραφαν σαχλαμάρες περί μεγάλης φίλης «η μεγάλη μας φίλη» ήταν η Εθνική.
Με αυτά τα απαράδεκτα σχόλια ο τύπος κορόιδευε τους αναγνώστες.
Καθ΄ όλο του 2013 το www.bankingnews.gr είχε πολλές φορές ζητήσει από την Εθνική να αποκαλύψει την πραγματική της καθαρή θέση και κεφαλαιακή επάρκεια όχι με όρους proforma.
Στο 6μηνο του 2013 η Εθνική είχε core tier 1 στο 8,4% κάτω από το 9% που ήταν το κατώτερο όριο που είχε θέσει η ΤτΕ.
Η Εθνική από 64 δισεκ RWA είχε φθάσει στα 53,9 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Στο 9μηνο του 2013 η Εθνική υποχρεώνεται να αποκαλύψει ότι όλα τα προηγούμενα τρίμηνα είχε core tier 1 κάτω από 9% στο 8,4% επιβεβαιώνοντας το προφανές.
Η διοίκηση της Εθνικής υπό τον Αλέξανδρο Τουρκολιά τι έκανε για όλα αυτά;
Ξεκίνησε τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων με την Πανγαία που διαχειρίζεται ακίνητα να την πουλάει μέσω διαγωνισμού σε μια άγνωστη εταιρία, στην οποία μέτοχος είναι ένας ισραηλίτης επιχειρηματίας.
Πριν το deal η Πανγαία είχε χρυσοπληρώσει την αγορά ακινήτου 60.000 τ.μ. έναντι 120 εκατ ευρώ.
Με τι κεφάλαια αγοράστηκε το ακίνητο;
Ποιοι πήραν τα κεφάλαια αυτά;
Γιατί η Πανγαία αγόρασε το ακίνητο αυτό πριν πουληθεί;
Όλα αυτά πρέπει η δικαιοσύνη να τα αποτιμήσει και αξιολογήσει.
Η Εθνική πουλώντας την Πανγαία ενέγραψε 251 εκατ κεφάλαιο και τα 4,8 δισεκ. αυξήθηκαν στα 5,05 δισεκ. στο 9μηνο του 2013 και έτσι η Εθνική έχοντας μειώσει και το σταθμισμένο ενεργητικό εμφάνιζε core tier 1 στο 9,4% πάνω από το 9% που ήταν το κατώτερο όριο για τις ελληνικές τράπεζες.
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, είχε ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του Τουρκολιά και του Χριστοδούλου.
Πως τεκμαίρεται αυτό;
Στα stress tests του Μαρτίου του 2014 της ΤτΕ όπου προέκυψε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 6,4 δισεκ. στο βασικό και 9,2 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο ο Χριστοδούλου αναπληρωτής CEO της Εθνικής σε δήλωση του σε διεθνές πρακτορείο είχε δηλώσει ας μας ενημερώσουν τελικά ποιο είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών 4,5 δισεκ. ή 15 δισεκ;
Ο Γ. Προβόπουλος διοικητής της ΤτΕ είχε δώσει αγώνα ώστε να μην περάσει η πρόταση του ΔΝΤ για κεφαλαιακές ανάγκες 15,4 δισεκ. αλλά μόνο 6,4 δισεκ.
Οι δηλώσεις Χριστοδούλου προκάλεσαν ένταση και ξέρετε ποιοι έσπευσαν να διαψεύσουν πρώτοι….η Εθνική τράπεζα.
Ο επικεφαλής επικοινωνίας της Εθνικής τηλεφωνούσε παντού και μαζί και στην Τράπεζα της Ελλάδος λέγοντας ότι «μην του δίνετε σημασία….εννοώντας τον Χριστοδούλου….δεν απηχούν τις θέσεις της διοίκησης Τουρκολιά».
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά και οι πάντες γνώριζαν ότι η Εθνική χρειαζόταν μεγάλης κλίμακας αύξηση κεφαλαίου στις ανακοινώσεις της στις 20 Μαρτίου του 2014 ανέφερε ότι η Εθνική θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου.
Το www.bankingnews.gr ήταν το μόνο οικονομικό site που ανέφερε ότι το επιχείρημα της Εθνικής είναι απαράδεκτο, και προέτρεψε τους επενδυτές να προσέξουν γιατί η Εθνική….θα συρθεί σε αύξηση κεφαλαίου.
Στις 16 Απριλίου του 2014 η Εθνική σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισεκ.
Δηλαδή πριν 26 ημέρες στις 20 Μαρτίου του 2014 η Εθνική επίσημα δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου και στις 16 Απριλίου αποφασίζουν αύξηση 2,5 δισεκ.
Αυτό δεν λέγεται ασυνέπεια αλλά είτε επικίνδυνη ασχετοσύνη είτε η Εθνική σύρθηκε σε υποχρεωτική αύξηση.
Πλέον μπορούμε να πούμε ότι η Εθνική σύρθηκε σε αύξηση κεφαλαίου αλλά και η διοίκηση επιπόλαια συμπεριφέρθηκε.
Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά πριν την αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. (ο Αράπογλου το 2006 είχε υλοποιήσει ΑΜΚ για να εξαγοραστεί η Finansbank ύψους 3 δισεκ) η Εθνική διαφήμιζε ότι θα χρηματοδοτήσει την οικονομία με 3 δισεκ.
Όταν είχαμε ρωτήσει το ΤΧΣ δικαιούται η Εθνική να διαφημίζει ότι θα χρηματοδοτήσει την οικονομία άπαξ και δε διέθετε κεφάλαια και η απάντηση που είχαμε λάβει ήταν πως δεν μπορούσε να διαφημίζει κάτι για το οποίο δεν μπορεί να υλοποιήσει.
Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι δεν αναφερθήκαμε καθόλου στο γεγονός ότι η Εθνική πλην του ναυαγίου της Eurobank και εξαιρώντας την Emporiki που εκδήλωσε ενδιαφέρον δεν συμμετείχε σε καμία άλλη διαδικασία εξαγοράς άλλων τραπεζών.
Σε αυτό το θέμα ευθύνη δεν είχε απόλυτα η διοίκηση της Εθνικής άπαξ και η Τρόικα και ειδικά η ΕΚΤ είχαν αποφασίσει να επανασχεδιάσουν το ελληνικό banking δημιουργώντας 4 σχετικά ισότιμες τράπεζες και με στόχο να μικρύνουν την Εθνική τράπεζα.
Η διοίκηση της Εθνική τράπεζας υπό τον Αλέξανδρο Τουρκολιά υλοποίησε την αύξηση κεφαλαίου του 2014 στα 2,20 ευρώ έναντι 4,29 ευρώ της ΑΜΚ του 2013 όπου οι ιδιώτες επένδυσαν 1,06 δισεκ. ευρώ.
Δεν ζήτησε ούτε μια συγνώμη από τους μετόχους που έχασαν τα λεφτά τους και δεν απολογήθηκε ούτε μια φορά που εφοπλιστές, επιχειρηματίες και απλοί ιδιώτες επένδυσαν 1,06 δισεκ. το 2013 στα 4,29 ευρώ και σε διάστημα ούτε ενός χρόνου υλοποιήθηκε νέα αύξηση 2,5 δισεκ. στα 2,20 ευρώ.
Η διοίκηση της Εθνικής μετά το φιάσκο της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. και ενόψει των νέων stress tests προσπαθούν να μην εκτεθούν και δεν αναφέρονται στις κεφαλαιακές ανάγκες….χρησιμοποιούν τα ίσως, μπορεί, εάν, εφόσον και άλλα…
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τον Α. Τουρκολιά προσεχώς θα αντικατασταθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Το ερώτημα είναι τι αφήνει πίσω της;
Παρέλαβε την Εθνική πρώτη τράπεζα παντού και τώρα είναι δεύτερη στις καταθέσεις και τρίτη στα δάνεια.
Η Εθνική λοιπόν δεν είναι η μεγάλη τράπεζα του παρελθόντος.
Η διοίκηση Τουρκολιά ενώ είχε την απόλυτη στήριξη Σαμαρά, δεν τα κατάφερε και αυτό το ξέρει όλη η τραπεζική αγορά.
Υποσημείωση
Όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για πρόσληψη εργαζομένων στο δίκτυο στην επαρχία και οι συνδικαλιστές προσλάμβαναν τα δικά τους παιδιά από το παράθυρο ως επιστημονικούς συνεργάτες, όλοι στην Εθνική – και δεν αναφερόμαστε στους αξιοπρεπείς εργαζόμενους - θα έπρεπε να ντρέπονται.
Ο Τουρκολιάς ακύρωσε ως ήταν υποχρεωμένος να πράξει όλες τις προσλήψεις των συνδικαλιστών;
Προσέξετε ΔΑΚΕ της ΝΔ, ο Γιαννακόπουλος της ΔΗΣΥΕ ΠΑΣΚΕ που είναι και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής και ένα συνδικαλιστής από τον ΣΥΡΙΖΑ έστησαν το πάρτι των προσλήψεων.
Και δεν ντρέπονταν.
Στην Εθνική ποιος κάνει κουμάντο τελικά;
Ο Λάτσης, ο διορισμένος Τουρκολιάς, οι συνδικαλιστές που προσλαμβάνουν από το παράθυρο;
Ο Λάτσης πάντως έχει δύο μέλη στο ΔΣ της Εθνικής, ο μέτοχος με 1,02% έχει δύο μέλη στο ΔΣ για να προστατεύσει την περιουσία του….
Κορόιδο έλληνα, αγωνίζεσαι να βρεις μια δουλειά στο παιδί σου;
Κορόιδο Έλληνα και οι άλλοι διορίζουν από το παράθυρο.
Αυτή είναι η Ελλάδα του 2014…..
www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος
Δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου