.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

 



Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ολοκληρώθηκε σήμερα από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ η μοριακή επιβεβαίωση και η περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση του στελέχους που απομονώθηκε από ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.

Η φυλογενετική ανάλυση επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έδειξε ότι πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη & ΗΠΑ και συνήθως προκαλεί ήπια και τελικά αυτοπεριοριζόμενη νόσο.

Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών.

Έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι ιδιαίτερα χαμηλός και συνιστάται η τήρηση των γενικών κανόνων ατομικής υγιεινής.

Τα συμπτώματα

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες). Αυτά μπορεί να είναι:

Πυρετός >38οC

Κεφαλαλγία

Μυαλγίες

Ραχιαλγία / Οσφυαλγία

Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)

Ρίγος

Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας). Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων. Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:
  • έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες
  • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες
  • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Πότε συστήνεται απομόνωση

Τι προβλέπει, όμως ο ΕΟΔΥ σε περίπτωση που κάποιος αποτελεί στενή επαφή κρούσματος;
  • Aυτο-παρακολούθηση για μέτρηση θερμοκρασίας ή εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων (κεφαλαλγία, ραχιαλγία κτλ.) ή εμφάνιση νέου εξανθήματος αγνώστου αιτιολογίας για 21 ημέρες από την τελευταία έκθεση.
  • Στην περίπτωση που το άτομο που αποτελεί στενή επαφή εμφανίσει εξάνθημα, πυρετό ή άλλο σύμπτωμα του νοσήματος εντός των 21 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα συστήνεται η απομόνωσή του (παραμονή στο σπίτι) και η αποχή από σεξουαλικές δραστηριότητες έως τον αποκλεισμό της διάγνωσης της ευλογιάς των πιθήκων.
  • Αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής με έμφαση στο επιμελές πλύσιμο των χεριών και εφαρμογή μέτρων πρόληψης μετάδοσης της νόσου μέσω της αναπνευστικής οδού
  • Αποχή από σεξουαλικές δραστηριότητες και αποφυγή στενής σωματικής επαφής για 21 ημέρες ή έως του αποκλεισμού της διάγνωσης της ευλογιάς των πιθήκων
  • Αποφυγή επαφής με κατοικίδια θηλαστικά για 21 ημέρες ή έως του αποκλεισμού της διάγνωσης της ευλογιάς των πιθήκων.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates