.

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ !!!

 


Έληξε η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για την πληρωμή δύο ομολόγων 1,25 δισ. δολαρίων που ωριμάζουν το 2023 και 2028. Η χώρα χρωστά περίπου 51 δισ. δολάρια σε διεθνείς ομολογιούχους καθώς και σε διμερείς πιστωτές όπως Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία.


Η κεντρική τράπεζα της Σρι Λάνκα επιβεβαίωσε πως η χώρα έχασε την καταληκτική προθεσμία για την αποπληρωμή ξένου χρέους, σηματοδοτώντας την πρώτη κρατική χρεοκοπία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυτό τον αιώνα, σύμφωνα με τη Moody’s.

Η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για τις πληρωμές δύο διεθνών κρατικών ομολόγων έληξε την Τετάρτη, αναγκάζοντας τη χώρα να μπει σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν «σκληρή» χρεοκοπία καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική αλλά και πολιτική κρίση, γράφουν οι FT. Η τελευταία χώρα της Ασίας που αξιολογείται από τη Moody’s που χρεοκόπησε, ήταν το Πακιστάν το 1999.

Οι πληρωμές που δεν καταβλήθηκαν, αφορούν σε δύο διεθνή κρατικά ομόλογα ύψους 1,25 δισ. δολαρίων που ωριμάζουν το 2023 και 2028.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης Gotabaya Rajapaksa είπε τον περασμένο μήνα πως η Σρι Λάνκα θα σταματήσει να αποπληρώνει το διεθνές της χρέος για να διατηρήσει αποθεματικά ξένου συναλλάγματος για εισαγωγές όπως τα καύσιμα, τα φάρμακα και τα τρόφιμα.

Η Σρι Λάνκα, που δεν έχει χρεοκοπήσει ποτέ στο παρελθόν, χρωστά περίπου 51 δισ. δολάρια σε διεθνείς ομολογιούχους καθώς και σε διμερείς πιστωτές συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

Σε ενημέρωση χθες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας επιβεβαίωσε πως οι πιστωτές της Σρι Λάνκα θα μπορούσαν τώρα να θεωρήσουν πως η χώρα βρίσκεται τεχνικά σε χρεοκοπία. Ωστόσο, αμφισβήτησε πως πρόκειται για «σκληρή» χρεοκοπία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «προληπτική».

H S&P υποβάθμισε τον περασμένο μήνα την αξιολόγηση του ξένου συναλλάγματος της Σρι Λάνκα σε «selective default» λόγω αθέτησης πληρωμής τόκων, ενώ σήμερα η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε «restricted default» από «C» που ήταν προηγουμένως.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates