.

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

ΝΕΑ "ΡΟΥΚΕΤΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ: ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΟΝΟ ΣΕ "ΦΙΛΙΚΕΣ" ΧΩΡΕΣ !!!

 


Μετά το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές προμηθειών ρωσικού αερίου μόνο σε ρούβλια, η Ρωσία πέταξε μια ακόμη ρουκέτα προς τη Δύση. Ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του, μεγάλη εξαγωγός σιτηρών, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη.

«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», τόνισε ο Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. Οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών, εξήγησε ο ίδιος.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια ευθεία απειλή διακοπής πώλησης τροφίμων προς την Ευρώπη και τη Δύση που εντάσσεται στο πλαίσιο αντιποίνων της Ρωσίας για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην οικονομία της.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών. Μαζί με την Ουκρανία κατέχουν το 1/4 των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, όπως επίσης το 19% της προσφοράς καλαμποκιού και το 80% της προσφοράς ηλιέλαιου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν η Μόσχα κάνει πράξει τη σημερινή απειλή της, μπορεί να προκάλεσε τεράστια ζημία στο εφοδιασμό της ευρωπαϊκής και ελληνικής αγοράς, διογκώνοντας την επισιτιστική κρίση που ήδη «δείχνει τα δόντια της».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates