.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

ΤΡΕΜΟΥΝ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

 


Πολλά νοικοκυριά θα κληθούν να επιλέξουν αν θα φάνε, αν θα πληρώσουν λογαριασμούς  ή τη δόση του δανείου...

Μπροστά σε ένα νέο κίνδυνο για σχηματισμό κόκκινων δανείων φέρνει τις τράπεζες ο πόλεμος στην Ουκρανία, που εντείνει απροσδόκητα τις πληθωριστικές πιέσεις και δημιουργεί ισχυρή πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Οι τραπεζίτες αποφεύγουν προς το παρόν να κάνουν προβλέψεις για τις επιπτώσεις και μιλούν για γραμμές άμυνας που θα αποτρέψουν ένα κύμα «πολεμικών» κόκκινων δανείων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία της.

Η πληθωριστική πίεση στα εισοδήματα έγινε έντονα αισθητή από το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στα κόστη της ενέργειας και τις ανατιμήσεις σε αρκετά ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, όλοι οι υπολογισμοί άλλαξαν προς το χειρότερο, καθώς η ενεργειακή κρίση παροξύνθηκε, ενώ οι μεγάλες αυξήσεις στα περισσότερα βασικά εμπορεύματα (ο δείκτης τιμών εμπορευμάτων του Bloomberg έφθασε σε ιστορικό υψηλό) «αλλάζουν πίστα» στον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, που μάλλον θα αποδειχθούν συντηρητικές, ο μέσος πληθωρισμός θα είναι φέτος υπερδιπλάσιος της αρχικής πρόβλεψης, φθάνοντας στο 4%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και την ανέβασε στο 5,1%, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να είναι ακόμη υψηλότερος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες αρχίζουν να μετρούν και πάλι τους κινδύνους των χαρτοφυλακίων τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δάνεια καταναλωτικής πίστης και, πρωτίστως, τα στεγαστικά. Όπως λένε τραπεζικά στελέχη, νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων φθάνουν ήδη, ή θα φθάσουν σύντομα, στο σημείο όπου θα κληθούν να επιλέξουν αν θα πληρώσουν βασικά τους έξοδα, όπως οι λογαριασμοί ρεύματος, ή τις δόσεις των δανείων τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην οικονομία, σημειώνοντας μάλιστα ότι ιδιαίτερα για τις ελληνικές τράπεζες υπάρχει μια επιπλέον πρόκληση, καθώς αυτόν καιρό λήγουν τα μέτρα στήριξης δανειοληπτών που είχαν εφαρμοσθεί για την πανδημία.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Στουρνάρας πριν λίγες ημέρες,
  • Η πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας υπόκειται όμως σε σημαντικές αβεβαιότητες και κινδύνους που σχετίζονται με την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, την επιτάχυνση του πληθωρισμού και την αντίδραση της οικονομικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας.
  • Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι σημαντικές, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η πλήρης επίπτωση της πανδημίας στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί με κάποια υστέρηση, δηλαδή μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ελάφρυνσης των δανειοληπτών. Απαιτείται λοιπόν συνεχής επαγρύπνηση και εντατικότερη δράση εκ μέρους των τραπεζών, με στόχο την περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, κατεύθυνση στην οποία ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται οι τράπεζες, και την αξιοποίηση της αυξημένης ρευστότητας που διαθέτουν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
  • Για τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός είναι διπλά αρνητικός, διότι μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα αλλά και τις πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεών τους. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αλλά και στη ζώνη του ευρώ συνολικά ενισχύθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα κυρίως της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Τι εκτιμούν οι τραπεζίτες

Οι τραπεζίτες εμφανίζονται προς το παρόν καθησυχαστικοί για τις επιπτώσεις της νέας κρίσης στα χαρτοφυλάκια δανείων. Ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε, μιλώντας σε αναλυτές μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων για το 2021, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αύξηση των καθυστερήσεων, ενώ και στα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» το ποσοστό των καθυστερήσεων δεν ξεπερνά το 10%.

Όπως επισήμανε, υπάρχουν δύο γραμμές άμυνας για τα νοικοκυριά σε αυτή την κρίση: τα 36 δισ. ευρώ πρόσθετων καταθέσεων που έχουν συγκεντρωθεί στη διάρκεια της πανδημίας και δίνουν στα νοικοκυριά ένα «μαξιλάρι» προστασίας έναντι της πίεσης στα εισοδήματα, αλλά και οι αναμενόμενες αυξήσεις στους μισθούς, που θα έλθουν ως αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας, η οποία θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να ανεβάσουν τις αμοιβές, αλλά και της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates