.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Η ΚΙΝΑ ΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟ 2ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ !!!

 


Μετά την αναστολή των εργασιών της Visa και της Mastercard στη Ρωσία, οι ρωσικές τράπεζες στράφηκαν τώρα στη χρήση του συστήματος UnionPay της Κίνας. Η κινεζική εταιρεία UnionPay μαζί με το εγχώριο σύστημα της Ρωσίας MIR θα λειτουργούν κάρτες πληρωμών για ρωσικές τράπεζες. Το UnionPay, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο παγκόσμιο δίκτυο πιστωτικών καρτών.

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τη μετάβαση στο UnionPay ήρθαν την Κυριακή από τη Sberbank (SBER.MM), τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, καθώς και την Alfa Bank και την Tinkoff.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Patricia Kowsmann και Alexander Osipovich στη The Wall Street Journal, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας από άποψη ενεργητικού, η Alfa Bank και η Tinkoff Bank δήλωσαν την Κυριακή ότι εργάζονται για τη δυνατότητα έκδοσης καρτών που τροφοδοτούνται από την UnionPay της Κίνας. Ένας άλλος ρωσικός δανειστής, η Gazprombank, δήλωσε ότι οι πελάτες μπορούν να κάνουν διασυνοριακές συναλλαγές παίρνοντας κάρτες που χρησιμοποιούν το σύστημα UnionPay ή JCB της Ιαπωνίας.

Οι λύσεις δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να βασίζεται όλο και περισσότερο στην Κίνα ενόψει της απομόνωσης από τη Δύση. Δεν ήταν σαφές εάν η κίνηση σηματοδότησε μια στροφή προς μια μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας για να βοηθήσει τη Μόσχα να βρει εναλλακτικούς τρόπους σύνδεσης με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το UnionPay είναι πανταχού παρόν στην Κίνα και επεκτάθηκε παγκοσμίως καθώς οι Κινέζοι ταξίδευαν στο εξωτερικό, συχνά για να αγοράσουν προϊόντα πολυτελείας. Οι κάρτες UnionPay γίνονται δεκτές σε καταστήματα σε 180 χώρες και περιοχές και διαδικτυακά σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Εκτός από την Κίνα και η Ιαπωνία έθεσε στη διάθεση των ρωσικών τραπεζών τις κάρτες της JCB.

Η JCB σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρίας έχει δημιουργήσει αμοιβαίες σχέσεις με άλλες μεγάλες διεθνείς μάρκες πληρωμών.

Οι κάρτες JCB γίνονται δεκτές στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά μέσω της συνεργασίας μας με την American Express και στις ΗΠΑ μέσω του Discover Network.

Η JCB συνεργάζεται επίσης με την UnionPay, επιτρέποντας τη χρήση καρτών και από τις δύο επωνυμίες σε επιλεγμένους εμπόρους στην Ιαπωνία και την Κίνα.

Αυτές οι συνεργασίες παρέχουν στα μέλη της κάρτας των συνεργατών μας περισσότερες επιλογές πληρωμής και δίνουν στους εμπόρους της JCB πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη πελατειακή βάση παγκοσμίως.

Εκτός από το δίκτυο καρτών της, η Κίνα έχει αναπτύξει το δικό της παγκόσμιο σύστημα πληρωμών ως εναλλακτική λύση στο ευρέως χρησιμοποιούμενο παγκόσμιο δίκτυο γνωστό ως Swift. Αυτό το σύστημα, ωστόσο, παραμένει εξαρτημένο από τη Swift για τις περισσότερες από τις συναλλαγές της.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προχωρήσει για να αποκόψουν τη Sberbank από την πρόσβαση σε δολάρια ΗΠΑ και λίρες Η.Β., αλλά οι εταιρείες και τα άτομα εξακολουθούν να επιτρέπεται να συναλλάσσονται με την τράπεζα.

Οι Ρώσοι κάτοχοι καρτών θα εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν κάρτες Visa και Mastercard εντός της Ρωσίας, επειδή οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος πληρωμών της Ρωσίας, που ονομάζεται Mir. Αλλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες στο εξωτερικό, εκτός από μερικές χώρες που υποστηρίζουν το Mir, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Βιετνάμ και της Αρμενίας.

Η Alpha Bank δήλωσε την Κυριακή ότι οι κάρτες Visa και Mastercard των πελατών της θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στη χρήση τους εκτός Ρωσίας από τις 10 Μαρτίου. Προέτρεψε τους χρήστες στο εξωτερικό να κάνουν ανάληψη μετρητών στο μεταξύ. Ωστόσο, η Alfa Bank είπε ότι θα συνεχίσει να εκδίδει κάρτες που συνδέονται τόσο με τη Visa όσο και με τη Mastercard, δεδομένου ότι έχει αρκετά εκατομμύρια σε απόθεμα. «Ελπίζουμε ότι τα διεθνή συστήματα πληρωμών θα επιστρέψουν στη χώρα μας. Τότε οι κάρτες θα αρχίσουν να λειτουργούν αυτόματα σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Πιο αποκαλυπτικός για το γεγονός ότι οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης θα μπορούσαν να δώσουν τη χαριστική βολή στο δολάριο ως κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς αγορές είναι ο Pepe Escobar στο άρθρο του στο The Cradle αλλά ακόμη και ο CEO της JPMorgan προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι κυρώσεις της Δύσης να καταλήξουν τελικά boomerang.

Πάμε να δούμε κατ΄αρχήν τι γράφει ο Pepe Escobar>

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υπερτονίζουν τις ρωσικές κυρώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και οι τεράστιες ελλείψεις εμπορευμάτων παγκοσμίως.

Για να καταλάβω πώς αυτές οι κυρώσεις του ΝΑΤΟ θα «καταστρέψουν τη Ρωσία», ζήτησα τη συνοπτική ανάλυση ενός από τα πιο ικανά οικονομικά μυαλά στον πλανήτη, του Michael Hudson, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, μιας αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου που πρέπει να διαβαστεί. Imperialism: The Economic Strategy of American Empire.Υπερ-ιμπεριαλισμός: Η οικονομική στρατηγική της αμερικανικής αυτοκρατορίας.



Ο Hudson παρατήρησε πώς είναι «απλώς μουδιασμένος από την σχεδόν ατομική κλιμάκωση των ΗΠΑ». Σχετικά με τη δήμευση των ρωσικών συναλλαγματικών διαθεσίμων και την αποκοπή από τη SWIFT, το κύριο σημείο είναι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να θέσει η Ρωσία ένα νέο σύστημα, με την Κίνα. Το αποτέλεσμα θα τερματίσει οριστικά τη δολαριοποίηση, καθώς οι χώρες θα φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες των ΗΠΑ».

Αυτό, λέει ο Hudson, μας οδηγεί στο «το μεγάλο ερώτημα: εάν η Ευρώπη και το μπλοκ του δολαρίου μπορούν να αγοράσουν ρωσικές πρώτες ύλες – κοβάλτιο, παλλάδιο, κ.λπ., και εάν η Κίνα θα προσχωρήσει στη Ρωσία σε ένα μποϊκοτάζ ορυκτών».

Ο Hudson είναι ανένδοτος ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, φυσικά, έχει περιουσιακά στοιχεία ξένων τραπεζών προκειμένου να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος για να υπερασπιστεί το νόμισμά της από τις διακυμάνσεις. Το ρούβλι έχει πέσει. Θα υπάρξουν νέες ισοτιμίες. Ωστόσο, εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει εάν θα πουλήσει το σιτάρι της στη Δυτική Ασία, που το χρειάζεται ή να σταματήσει η πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, τώρα που οι ΗΠΑ μπορούν να το αρπάξουν».

Σχετικά με την πιθανή εισαγωγή ενός νέου συστήματος πληρωμών Ρωσίας-Κίνας που παρακάμπτει το SWIFT και συνδυάζει το ρωσικό SPFS (System for Transfer of Financial Messages) με το κινεζικό CIPS (Cross-Border Interbank Payment System), ο Hudson δεν έχει καμία αμφιβολία «η Ρωσία-Κίνα σύστημα θα το εφαρμόσουν. Ο Παγκόσμιος Νότος θα επιδιώξει να ενταχθεί και ταυτόχρονα να διατηρήσει το SWIFT – μεταφέροντας τα αποθέματά του στο νέο σύστημα».

Έτσι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι ίδιες οι ΗΠΑ, να επιταχύνουν την αποδολαριοποίηση. Όπως είπε στους Global Times ο διευθύνων σύμβουλος της Bocom International Hong Hao, με το ενεργειακό εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας να έχει αποδολαριοποιηθεί, «αυτή θα είναι η αρχή της αποσύνθεσης της ηγεμονίας του δολαρίου».

Είναι ένα ρεφρέν που άκουγε σιωπηλά η αμερικανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων αξιόλογων όπως η JPMorgan και η Citigroup.

ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates