.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

 



Η ακρίβεια “ροκανίζει” τα εισοδήματα. Ποσό που αγγίζει ακόμη και τον κατώτατο μισθό χάνει –σύμφωνα με «συντηρητικές» εκτιμήσεις- κάθε νοικοκυριό από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και μόνο.

Εάν συνυπολογίσει κανείς τις τεράστιες ανατιμήσεις και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, τότε θα διαπιστώσει πως η ακρίβεια «ροκανίζει» από το ετήσιο εισόδημα κάθε οικογένειας χρήματα που αντιστοιχούν ακόμη και σε… τετραψήφια νούμερα!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Σαρώνει» την αγορά το τσουνάμι των ανατιμήσεων και με τους μισθούς καθηλωμένους «ροκανίζει» ημέρα με την ημέρα τα εισοδήματα.

Ήδη την αναπροσαρμογή κατά 2% των κατώτατων αποδοχών την έχουν «καταπιεί» οι αυξήσεις των τιμών σε σχεδόν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Πώς οι αυξήσεις στην ενέργεια «καταπίνουν» ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό

Ενδεικτικά είναι τα ποσά που χάνει ένα νοικοκυριό από τις αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα και μόνον, καθώς αυτά αγγίζουν σε ύψος τις κατώτατες αποδοχές!

Συγκεκριμένα, πέρυσι στα μέσα Φεβρουαρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο 1,518 ευρώ. Φέτος την ίδια περίοδο η τιμή της έχει ανέβει στο 1,865 ευρώ! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν υποθέσουμε ότι ένα όχημα για να μετακινηθεί γεμίζει δύο φορές το μήνα ρεζερβουάρ 40 λίτρων τότε από 121.44 ευρώ χρειάζεται πλέον 149,2 ευρώ για να «φουλάρει», δηλαδή πληρώνει 27,8 ευρώ περισσότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Και αυτό είναι μόνο… η αρχή: Αν το ίδιο νοικοκυριό θελήσει να βάλει 1.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης θα δει τον «λογαριασμό» να ανεβαίνει… κατακόρυφα. Τον Φεβρουάριο του 2021 κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης κόστιζε 0,911 ευρώ, άρα για ποσότητα 1.000 λίτρων κατέβαλλε 911 €.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η τιμή ανά λίτρο έχει ανέβει στο 1,257 €, δηλαδή απαιτούνται πλέον 1.257 € για την ίδια ποσότητα πετρελαίου. Με άλλα λόγια θα χρειαστούν 346 € επιπλέον.

Και από κοντά φυσικά στον «χορό» της ακρίβειας είναι και οι λογαριασμοί ρεύματος: Τετραμελής οικογένεια το Γενάρη του 2021 πλήρωσε στον εκκαθαριστικό του λογαριασμό για ρεύμα 147 ευρώ.

Έναν χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2022 της ήρθε εκκαθαριστικός 435 ευρώ, αυξημένος κατά 200%! Διαφορά: 288 €!

Έτσι, συνολικά μια οικογένεια για μετακίνηση, φωτισμό και θέρμανση θα πληρώσει για τις ίδιες ποσότητες και κιλοβατόρες σε σχέση με πέρυσι 661,8 € περισσότερα.

Ποσό που αγγίζει και το νέο αυξημένο κατώτατο μισθό, που έχει καθοριστεί στα 663 € μεικτά!!
Ένας μισθός τον χρόνο χάνεται λόγω ακρίβειας

Είναι δεδομένο πως την «μπαγκέτα» των ανατιμήσεων συνεχίζει να κρατά η ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα, με αυξήσεις ρεκόρ.

Αυτές οι αυξήσεις γίνονται εμφανείς για κάθε νοικοκυριό όταν παραλαμβάνει τον λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου. Ή ακόμη και όταν μετακινείται.

Οι ανατιμήσεις όμως δεν σταματούν σε αυτά καθώς έχουν «απλωθεί» σε σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της αγοράς.

Ένα νοικοκυριό βλέπει τα έξοδά του να αυξάνονται κάθε μήνα για τρόφιμα και super market τουλάχιστον 80 €, όπως και υποχρεωτικά για την αγορά περίπου 30 τεμαχίων προστατευτικών μασκών κατά 17 €.

Με άλλα λόγια αναγκάζεται να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη κατά 97 ευρώ.

Αν λοιπόν οι αποδοχές για παράδειγμα ενός υπαλλήλου είναι 1.100 ευρώ με τα επιπλέον έξοδα των 97 ευρώ που αναγκάζεται να κάνει για να καλύψει τα υψηλότερα κόστη… τελικά βλέπει να του μένουν στα χέρια καθαρά 1.003 ευρώ!

Αν γίνει αναγωγή του συγκεκριμένου ποσού (97 €) σε ετήσια βάση τότε το νοικοκυριό χάνει λόγω ανατιμήσεων 1.164 ευρώ που τα ξοδεύει για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες προϊόντων που αγόραζε φθηνότερα την ίδια περίοδο πέρυσι.

Με άλλα λόγια μια οικογένεια που ζει με 1.100 ευρώ καθαρά τον μήνα χάνει παραπάνω από 1 μισθό σε διάστημα ενός έτους λόγω της ακρίβειας.

Και αυτό βέβαια χωρίς να συνυπολογίζονται τα υψηλότερα κόστη που απαιτούνται για μετακίνηση, ηλεκτρισμό και θέρμανση.

Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για μείωση μισθών… δια της πλαγίας: Μέσω των ανατιμήσεων.

Και αυτοί οι πρόχειροι υπολογισμοί πρέπει να σημειωθεί πως είναι εξαιρετικά «συντηρητικοί» σε σχέση με αυτά που τελικά καλείται να ξοδέψει κάθε οικογένεια.

Και βεβαίως αυτά αφορούν τα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν σε μια μερίδα αγαθών και υπηρεσιών.. ενώ δεν υπολογίζονται και πάγιες υποχρεώσεις κάθε νοικοκυριού όπως είναι η αποπληρωμή δανείων, της εφορίας ή το φροντιστήριο για παιδιά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates