Τις προάλλες μού τηλεφώνησε φίλος, μιας κάποιας ηλικίας, για να μου πει πως έπεσε θύμα ηλεκτρονικής επενδυτικής απάτης! Παρασύρθηκε, λέει, από διαφήμιση στα κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες που πρότειναν την αγορά bitcoin της Amazon. Aποφάσισε να κάνει εγγραφή και επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά από το Λονδίνο μια κοπέλα offshore χρηματιστηριακής, η οποία με σπαστά ελληνικά τον ενημέρωσε ότι η Amazon δεν θα βγάλει άμεσα κρυπτονόμισμα, αλλά «μπορείτε εν τω μεταξύ να επενδύσετε σε άλλα bitcoins και να κερδίσετε». Τον έψησε και σιγά σιγά έβαλε 500 ευρώ, που έβγαλαν γρήγορα κέρδος 100 ευρώ. Αλλά όταν θέλησε κάποια στιγμή ο «επενδυτής» να πάρει το κέρδος του, εκείνη εξαφανίστηκε. Ούτε στο κινητό απαντούσε ούτε στα μέιλ…
Πάνω που είχε αρχίσει να απελπίζεται, επικοινώνησε μαζί του άλλος εκπρόσωπος της «αξιόπιστης» χρηματιστηριακής και του είπε ότι μπορεί να πάρει το κέρδος του αμέσως. Αρκεί να μπουν μαζί από τον υπολογιστή, μέσω ενός ειδικού προγράμματος, στο e-banking του φίλου μου για να γίνει η κατάθεση. Ευτυχώς, την τελευταία στιγμή ο ευκολόπιστος φίλος μου αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και το ακύρωσε... Σκοπός ήταν, όπως αργότερα τον ενημέρωσε η τράπεζά του, να δημιουργηθεί κενό ασφαλείας και να κάνουν φτερά όλα τα χρήματα του λογαριασμού του.
Δυστυχώς, δεν είναι το μόνο θύμα. Εκατοντάδες τέτοιου είδους απάτες έχουν γίνει μέσα στην πανδημία από κυκλώματα που εκμεταλλεύονται συνήθως τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που νομίζουν πως θα πιάσουν την ευκαιρία του bitcoin, που θέλουν να συμπληρώσουν τη μικρή σύνταξή τους· αλλά και νεότερους, άνεργους κυρίως, που ονειρεύονται γρήγορα και άνετα κέρδη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει βγάλει ανακοινώσεις για τους κινδύνους ηλεκτρονικής επενδυτικής απάτης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τι κάνει;
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου