.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΧΕΤΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

 



Τάξη στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων αλλά και στη διευκόλυνση ελέγχου ενός οχήματος από ιδιώτες αναμένεται να βάλει η παροχή δημόσιων πληροφοριών (open data) σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Μια πιθανή εξαγορά μέσω ιδιωτών, μία μεταβίβαση χωρίς αντίτιμο, κληρονομιές ή ακόμα και παρατημένα ΙΧ θα μπορούν να ελέγχονται χωρίς τα προσωπικά δεδομένα του ιδιοκτήτη, ώστε ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει αν πρόκειται για… «καθαρό» όχημα.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας Κ. Πιερρακάκη, του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, δημιουργείται ιστότοπος παροχής δημόσιων πληροφοριών για την κατάσταση οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της απόφασης στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) δημιουργείται ειδικός ιστότοπος, όπου παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data) με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων στο μητρώο οχημάτων της ΑΑΔΕ, σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων, καθώς και τα χαρακτηριστικά των οχημάτων.

Στο δεύτερο άρθρο ορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες χορήγησης των στοιχείων μητρώου οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε.

1. α. Η ΑΑΔΕ διαθέτει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη τα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος Οχημάτων που αφορούν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, τα χαρακτηριστικά του οχήματος (ενδεικτικά, χρώμα, κατασκευαστής και τύπος), την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας αυτού, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής του και την τυχόν δήλωσή του ως «απωλεσθέντος» ή «κλαπέντος» για το σύνολο των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τα οποία εμπίπτουν στις κείμενες διατάξεις περί τελών κυκλοφορίας.

β. Δεν αποστέλλονται προς δημοσίευση στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων ούτε στοιχεία οφειλών από τέλη κυκλοφορίας.

2. Η ΑΑΔΕ χορηγεί τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος Οχημάτων προς δημοσίευση στον ειδικό ιστότοπο μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

3. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες πραγματοποιούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 47 του ν. 4623/2019 και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020.
Στο τρίτο άρθρο ορίζεται η πρόσβαση στον ειδικό ιστότοπο. Όπως αναφέρεται, η πρόσβαση στις πληροφορίες δεν απαιτεί αυθεντικοποίηση και πραγματοποιείται με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος ως αυτό εμφανίζεται στο μητρώο οχημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στο τέταρτο άρθρο γίνεται εξειδίκευση παρεχόμενων πληροφοριών.

1. Στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr-ΕΨΠ) παρουσιάζονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

α. Πληροφορία για την κατάσταση του οχήματος, ενδεικτικά σε «κλοπή», «κίνηση» ή «ακινησία», καθώς και ημερομηνία που τέθηκε σε ακινησία.

β. Πληροφορία για την κατάσταση ασφάλισής του, αν είναι «ασφαλισμένο» ή «ανασφάλιστο», και στην περίπτωση που είναι ασφαλισμένο, την ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης ασφάλισης.

γ. Χαρακτηριστικά του οχήματος, ενδεικτικά, χρώμα, κατασκευαστής και τύπος.

2. α. Τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων δεν δημοσιοποιούνται.

β. Στοιχεία για οφειλές από τέλη κυκλοφορίας δεν εμφανίζονται και δεν χορηγούνται.

Με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων για όλα τα οχήματα, η ΑΑΔΕ μπορεί να διαπιστώσει ποια κινούνται χωρίς να έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, ώστε να πραγματοποιήσει μια αξιόπιστη διασταύρωση στοιχείων και να επιβληθούν τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων. Την ίδια στιγμή, με τη νέα βάση που υλοποιείται και θα έχουν πρόσβαση οι ιδιώτες, θα μπορούν να ελέγξουν αν το όχημα που θέλουν να αγοράσουν ή να χρησιμοποιήσουν για οποιονδήποτε λόγο κυκλοφορεί νόμιμα ή παράνομα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates