.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΝΕΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ !!!

 



Βροχή απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος και «μαύρα μαντάτα» από τους παρόχους


Μαύρα μαντάτα από το μέτωπο των λογαριασμών ρεύματος έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις: εταιρίες παραγωγής και προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικοί) στέλνουν παντού μηνύματα ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή μεγάλου κύματος απλήρωτων λογαριασμών που ξεκινούν με τη μέθοδο πληρωμής έναντι και εξελίσσονται σιγά σιγά σε κόκκινες οφειλές. Είναι ξεκάθαρο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι κολαστήριο για τους καταναλωτές, για τις εταιρίες αλλά και για το Δημόσιο αφού οι αυξήσεις τιμολογίων ίσως προσεγγίσουν το 20% και τα φέσια θα εκτοξευτούν».

Στο επιτελείο του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ο προβληματισμός κορυφώνεται και ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας είχε συνεργασία με την διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της σημαντικής ελάφρυνσης των λογαριασμών αερίου για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.

Πανικός στους προμηθευτές από τα φέσια

Οι άνθρωποι των καθετοποιημένων εταιριών ρεύματος και φυσικού αερίου είναι σαφείς στις διαπιστώσεις τους: «οι καταναλωτές ψάχνουν απεγνωσμένα αλλαγές προμηθευτών για πιο φτηνά συμβόλαια με 1-2 μήνες δωρεάν παροχή. Ως διακανονισμό του λογαριασμού τους δηλαδή που είναι πχ 100 ευρώ, πληρώνουν 50-60 ευρώ και χαρακτηρίζουν ληξιπρόθεσμο το υπόλοιπο που όμως μένει απλήρωτο αφού και στον επόμενο λογαριασμό μερική αποπληρωμή θα κάνουν. Έτσι αρχίζουν και μαζεύονται σιγά σιγά τα φέσια. Από την πλευρά του οι επιχειρηματικοί πελάτες στον τομέα του εμπορίου όπως τα πολυκαταστήματα, καθυστερούν λέγοντας πως περιμένουν την εορταστική περίοδο για ρευστότητα και πληρώνουν πρώτα από όλα τους εργαζόμενους. Ιδού η κρίση με τα φέσια λοιπόν και αναρωτιέμαι τι θα γίνει από Ιανουάριο που θα πέσει κατακόρυφα ο τζίρος».

Αλλά και τα στελέχη του ΥΠΕΝ προσεγγίζουν το πρόβλημα: «είναι ξεκάθαρο ότι πάμε για νέο κύμα ανείσπρακτων οφειλών, τη στιγμή που οι εταιρείες προμήθειας ήδη έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και αναγκαστικά αυξάνουν το δανεισμό τους με αποτέλεσμα να πέσουμε σε φαύλο κύκλο. Θα ενισχύσουμε με πάνω από 1 δις τους λογαριασμούς το 2022 με κονδύλια από τα δικαιώματα ρύπων αλλά μάλλον δεν θα φτάσουν!» μας λένε.

Προσθετικά, έμπειρο στέλεχος της ΡΑΕ προβλέπει: «Το πρώτο τρίμηνο του 2022 έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια πάνω από 15% και μέχρι εκεί η κρατική ενίσχυση θα αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα. Μετά όμως τα λεφτά τελειώνουν, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αναγκαστικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά θα συμφωνήσει η Κομισιόν;
Ποια Κομισιόν και ποια ΕΕ; Μα αυτή που κάνει πως δεν βλέπει το τεράστιο πρόβλημα και έχει φύγει διακοπές Χριστουγέννων και μάλιστα με τη μετάλλαξη Όμικρον μαζί!».

Επίσης εμπορικός διευθυντής μεγάλης καθετοποιημένης ενεργειακής εταιρίας μας λέει: «ένας οικιακός καταναλωτής που πλήρωσε σχεδόν 26 λεπτά τη κιλοβατώρα στον εκκαθαριστικό του Δεκεμβρίου, στο λογαριασμό Ιανουαρίου θα την πληρώσει κοντά στα 30 λεπτά με αύξηση 15,4%, δεν το λες και λίγο μέσα στην καταιγίδα».


ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates