Προβεβλημένοι επιχειρηματίες, γνωστά πρόσωπα της showbiz και του αθλητισμού, γιατροί, αλλά και καταστηματάρχες και μικροεπαγγελματίες “υπεράνω πάσης υποψίας” βρίσκονται στο “μικροσκόπιο” των φορολογικών αρχών ως ύποπτοι μεγάλης φοροδιαφυγής, με απόκρυψη εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
Η ΑΑΔΕ και ο ΣΔΟΕ έχουν πιάσει την “άκρη του νήματος” από τις λίστες των Pandora Papers, που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου και ήταν προϊόν επίπονης πολύμηνης έρευνας δημοσιογράφων από πολλές χώρες.
Η υπόθεση αυτή πέρασε στο περιθώριο της δημοσιότητας, μέσα στον ορυμαγδό της καθημερινής οικονομικής ειδησεογραφίας και των εξελίξεων στα μέτωπα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Οι εμπλεκόμενοι στις περιβόητες λίστες ίσως πίστεψαν ότι θα αποφύγουν τελικά τον εξονυχιστικό έλεγχο και δεν θα χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις γα να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους που διοχετεύτηκαν σε φορολογικούς παραδείσους.
Δεν ξέχασαν όμως την υπόθεση οι εντεταλμένοι στο κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής και της δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν αρχίσει τις έρευνες και έχουν ήδη περάσει από ένα πρώτο “σκανάρισμα” τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία των 283 Ελλήνων πολιτών που περιλαμβάνονται στις λίστες.
Νόμιμο, κρυφό και παράνομο χρήμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον για 45 από αυτούς δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής ή διάπραξης άλλου αδικήματος, καθώς τα χρήματα που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των Pandora Papers ήταν νομίμως στο εξωτερικό από πολλά χρόνια και απλώς μετακινήθηκαν.
“Καθαροί” φαίνονται στον πρώτο έλεγχο περίπου 50 άλλοι της λίστας, των οποίων τα δηλωμένα εισοδήματα αποτελούν επαρκή εξήγηση για την προέλευση των χρημάτων που διοχετεύτηκαν σε φορολογικούς παραδείσους.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με διασταυρώσεις στοιχείων για περίπου 180 Ελληνες πολίτες που εμφανίζονται στα Pandora Papers (ως φυσικά πρόσωπα ή μέσω εταιρειών) με ποσά τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα τους. Πολλοί από αυτούς θα κληθούν τους επόμενους μήνες να δώσουν στοιχεία και να προσκομίσουν αποδείξεις , υπό την απειλή προστίμων και ποινικών διώξεων.
Ανοιχτές παραμένουν και υποθέσεις υπόπτων για φοροδιαφυγή, που εμφανίζονται στα Panama Papers τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί προ πενταετίας. Ομως αυτές έχουν ουσιαστικά παραγραφεί, βάσει αποφάσεων του ΣτΕ. Οι φορολογικές αρχές επανεξετάζουν ορισμένες σε συνδυασμό με νέα στοιχεία που έχουν προκύψει.
Περιπτώσεις που… “βγάζουν μάτι”
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ βρίσκονται περιπτώσεις γιατρών, μικροεπιχειρηματικών και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν δηλώσει την προηγούμενη δεκαετία χαμηλά εισοδήματα και εμφανίζονται στα Pandora Papers με δυσανάλογα μεγάλες τοποθετήσεις στο εξωτερικό.
Στις ακραίες περιπτώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων στο Βοτανικό, με δηλωμένα ετήσια εισοδήματα της τάξεως των 13.000 ευρώ, ο οποίος έχει τοποθετήσει σε funds του εξωτερικού περίπου 800.000 ευρώ.
- Δύο γιατροί στο Κολωνάκι και στην περιοχή Μουσείου, με δηλωμένα καθαρά ετήσια εισοδήματα περίπου 22.000 ευρώ, οι οποίοι εμφανίζονται στις λίστες με τοποθετήσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας
- Ιδιοκτήτης μικρού εμπορικού καταστήματος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με τοποθετήσεις στο εξωτερικό 80πλάσιες(!) του δηλωμένου ετήσιου εισοδήματος του.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου