Το πολυδαίδαλο σχήμα με τις 33 ομόρρυθμες εταιρείες με το ίδιο ΑΦΜ, η μη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων ...και το Υπουργείο Ανάπτυξης που κάνει για χρόνια τα στραβά μάτια !!!
Αποκάλυψη: Το Lidl παρανόμως δεν δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις - Τεράστιες οι ευθύνες του υπουργείου Ανάπτυξης
Του Γιώργου Καρούτζου
bankingnews.gr
Ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους με τη συνέργεια του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η εταιρία supermarket LIDL θα έπρεπε να δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις από το 2017 αλλά δεν τον πράττει και δεν του επιβάλλεται καμία ποινή.
Έτσι η περίφημη διαφάνεια στην αγορά είναι κενή περιεχομένου καθώς οι προμηθευτές και γενικότερα οι συναλλασσόμενοι με το LIDL δεν έχουν καμία απολύτως πληροφόρηση για την οικονομική κατάστασης ενός πολυδαίδαλου σχήματος 33 Ομόρρυθμων Εταιριών με το ίδιο ΑΦΜ που στο σύνολό τους είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις τουλάχιστον από το 2018 και μάλιστα πιθανότητα να συντάσσουν και ενοποιημένο ισολογισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το LIDL δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση Ομόρρυθμων Εταιριών που οφείλουν να δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις καθώς καλά πληροφορημένες πηγές στην ίδια κατηγορία υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια που δεν τηρούν τη συγκεκριμένη υποχρέωση.
Παρ όλα αυτά το Υπουργείο Ανάπτυξης κλείνει τα μάτια και δεν κινεί καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «μητρική» LIDL Hellas και Σία ΟΕ που είναι εγγεγραμμένη στο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει τις ως εταίρους τις εταιρίες «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε.», «Lidl Stiftung & Co KG» και «Lidl Hellas GmbH».
Τι αναφέρει η νομοθεσία
Σύμφωνα με την νομοθεσία προσωπικές εταιρείες της παρ.2 β του άρθρου 1 του ν.4308/2014, ήτοι τα νομικά πρόσωπα που έχουν τη μορφή της ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας, όταν όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι εταίροι των προσώπων αυτών έχουν περιορισμένη ευθύνη λόγω του ότι είναι είτε νομικά πρόσωπα ή άλλου νομικού τύπου συγκρίσιμου με τα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης αυτής υποχρεούνται από το 2017 να υποβάλουν στο Γ.Ε.ΜΗ. τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις εντός εννέα μηνών από την λήξη της χρήσης.
Σημειώνεται ότι με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.4403/2016 τροποποιήθηκε το άρθρο 251 με προσθήκη 4ης παραγράφου ως εξής: «4. Στη δημοσιότητα υπάγονται επίσης οι οικονομικές καταστάσεις των ομόρρυθμων εταιρειών της περίπτωσης β’ της παρ.2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014( Α’ 251) και εξ αυτής της τροποποίησης προκύπτει η υποχρέωση.
Κατά συνέπεια το LIDL αλλά και άλλες ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρίες παραβιάζουν τη νομοθεσία χωρίς καμία κύρωση αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο επιχειρηματικό αμπέλι όπου ο κάθε ένας μπορεί να κάνει ότι θέλει.
Το θέμα καθίσταται ακόμα πιο σοβαρό καθώς αν κάποιος ανατρέξει στην τελευταία τροποποίηση καταστατικού της LIDL ( το μόνο που δημοσιεύει στο ΓΕΜΗ) θα διαπιστώσει μείωση κεφαλαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020 για την οποία μείωση δεν υπάρχει άλλη πληροφορία πλην του ότι υπογράφτηκε ιδιωτικό συμφωνητικό των εταιριών για την κίνηση αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου