Παραθεριστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ψηφιακοί «νομάδες» αλλά και μόνιμοι κάτοικοι απογειώνουν τις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής, με τις τιμές των ενοικίων αλλά και των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να καταγράφουν αυξήσεις που αγγίζουν ακόμα και το 77% σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από την πανδημία.
Η ποιότητα ζωής, τα μεγάλα και ευρύχωρα ακίνητα, οι παροχές και ασφαλώς η τοποθεσία, πλησίον της θάλασσας, έχουν κάνει περιζήτητες περιοχές όπως η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος, το Πόρτο Ράφτη, ο Σχινιάς, η Ραφήνα και η Λούτσα (Αρτέμιδα).
Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία από την πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η AirDNA για λογαριασμό της «Κ», τον φετινό Σεπτέμβριο, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής ανήλθε σε 234 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 77% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο αριθμός των αγγελιών είναι πλέον αρκετά χαμηλότερος (-31%) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα διαμορφώνεται σε 1.090 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο, που η πληρότητα ήταν πλησίον του 70% (από 46% τον Σεπτέμβριο), το μέσο εισόδημα ανήλθε σε 1.565 ευρώ.
Αντίστοιχα, η περιοχή του Σαρωνικού (Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Π. Φώκαια) κατέγραψε σημαντική αύξηση της μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση, καθώς αυτή ανήλθε σε 252 ευρώ (η υψηλότερη μεταξύ των παράκτιων περιοχών της Αττικής), κατά 66% υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οσον αφορά τον αριθμό των αγγελιών, αυτές ήταν κατά 486,40% λιγότερες από το 2019. Τιμές ανά διανυκτέρευση που πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα 200 ευρώ καταγράφονται επίσης στον Μαραθώνα (227 ευρώ) και στο Κορωπί (197 ευρώ).
Οσον αφορά περιοχές πιο κοντά στον αστικό ιστό, όπως π.χ. η Γλυφάδα, η μέση τιμή ανήλθε τον Σεπτέμβριο σε 128 ευρώ, αυξημένη κατά 23% σε σχέση με το 2019, ενώ ο αριθμός των αγγελιών έχει υποχωρήσει κατά 42% σε 293 ακίνητα. Είναι λοιπόν προφανές ότι ένας βασικός παράγοντας που έχει οδηγήσει τις τιμές των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία είναι η περιορισμένη προσφορά, άρα και ο ανταγωνισμός.
Ενίσχυση λόγω πανδημίας
Οπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, ήδη από τον Μάιο, υπήρξε μεγάλη άνοδος της ζήτησης τόσο για βραχυχρόνιες μισθώσεις, π.χ. 1-2 εβδομάδες, όσο και για πιο μεγάλης διάρκειας μισθώσεις, π.χ. 2-3 μήνες, κυρίως από εγχώριους ενοικιαστές. Ο φόβος της πανδημίας κράτησε εντός του λεκανοπεδίου Αττικής μια μερίδα πιθανών παραθεριστών,.
Δημοφιλείς είναι οι εν λόγω βίλες και για τους ξένους επισκέπτες, κυρίως όμως εκείνους που επέλεξαν την Αθήνα για να εργαστούν απομακρυσμένα. Το σχετικό ενδιαφέρον είχε αρχίσει να εκδηλώνεται ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, άνθρωποι που μέχρι τότε διέμεναν μόνιμα στην Ισπανία (αλλά με καταγωγή από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά), τη Σουηδία και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, είχαν αρχίσει να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους να μετακινηθούν και να εργαστούν στην Ελλάδα, είτε εντός Αττικής, είτε σε κάποιο νησί, όπως η Σαντορίνη και η Πάρος. Με το πέρας του καλοκαιριού, ο αριθμός αυτός φαίνεται πως έχει αυξηθεί σημαντικά και κινείται σήμερα πέριξ των 3.000 ανθρώπων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσες είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για την έκδοση της Digital Nomads Visa, περίπου ένα μήνα από τη θέσπισή της.
Η εν λόγω βίζα συνιστά ένα σημαντικό «εργαλείο» που ενθαρρύνει την έλευση περισσότερων πολιτών τρίτων χωρών, που έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν τη σχετική άδεια παραμονής, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί (π.χ. μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ, σχέση μόνιμης εργασίας με ξένο εργοδότη ή αυτοαπασχολούμενοι/ελεύθεροι επαγγελματίες). Η άδεια παραμονής έχει διάρκεια 12 μηνών, με δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον 12 μήνες, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα για επέκταση της διετούς παραμονής, μέσω κατάθεσης νέας αίτησης όταν παρέλθει το σχετικό διάστημα. Η απουσία αντίστοιχων δυνατοτήτων σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δίνει στην Ελλάδα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου του Spitogatos, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση κατά 323% στις αναζητήσεις κατοικιών στην Ελλάδα από πολίτες που είναι εγκατεστημένοι στην Ισπανία. Ασφαλώς δεν πρόκειται για Ιβηρες, αλλά για ξένους που διαμένουν μόνιμα στην Ισπανία, εργάζονται και αναζητούν τον επόμενο προορισμό τους.
Και για μόνιμη διαμονή
Ασφαλώς, εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες μισθωτών υπάρχουν και όσοι προτιμούν τις περιοχές αυτές για μόνιμη διαμονή. Η πληθώρα πιθανών ενοικιαστών (Ελληνες, ξένοι ψηφιακοί νομάδες κ.λπ.) έχει ως αποτέλεσμα και την εκτίναξη των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI) κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής αναδείχθηκαν «πρωταθλήτριες» των αυξήσεων των τιμών των ενοικίων.
Για παράδειγμα, στην Ανάβυσσο σημειώθηκε αύξηση των ενοικίων κατά 38,3% σε 8,3 ευρώ/τ.μ., σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο! Ακολούθησε με ετήσια αύξηση της τάξεως του 26% σε 7,6 ευρώ/τ.μ. η γειτονική περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας.
ΠΗΓΗ
https://www.notia.gr/2021/10/paraliako-metopo-apogeiosi-airbnb-kai-enoi/?fbclid=IwAR0-m2O7ASRaxkdWtl3MiAieAdMwKwRMky6pVbBKViaBMVGgMGYxv4KvlbQ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου