.

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: BIG BROTHER Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Στα τέλη Ιουνίου αναµένεται να µπει σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρµα µέσω της οποίας, µε αυτοµατοποιηµένες διαδικασίες, θα υποβάλλονται και θα ταξινοµούνται τα αιτήµατα των δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στον νέο νόµο προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασµό.

Ο ρόλος της πλατφόρµας είναι κυρίαρχος, καθώς αυτόµατα θα αναζητά από τις αρµόδιες Αρχές όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειµένου να εγκριθούν τα αιτήµατα των επιλέξιµων δανειοληπτών και φυσικά να απορριφθούν όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια. Για να «σκανάρονται» αυτόµατα εισόδηµα και περιουσία των «κόκκινων» οφειλετών, την ανάπτυξη της πλατφόρµας έχει αναλάβει η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων(ΓΓΠΣ) σε συνεργασία µε την Ειδική Γραµµατεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους(ΕΓΔΙΧ), καθώς πρόκειται για «ένα βαρύ και σύνθετο έργο», όπως σηµειώνει τραπεζική πηγή στο «Εθνος».

Πιο απλά, συνεχίζει η ίδια πηγή, θα είναι ο «µεγάλος αδελφός», καθώς ∆ηµόσιο και πιστωτικά ιδρύµατα θα έχουν πλήρη πρόσβαση στο εισοδηµατικό και περιουσιακό προφίλ του κάθε δανειολήπτη, δηλαδή τι εισόδηµα δηλώνει, τι περιουσία έχει αλλά και αν διαθέτει και τι ύψους καταθέσεις σε τράπεζες. Εξάλλου µέσω της πλατφόρµας θα καθορίζεται και το ποσοστό επιδότησης που θα δικαιούται ο κάθε επιλέξιµος δανειολήπτης.

Τα ποσοστά της επιδότησης έχουν «κλειδώσει» µε ΚΥΑ και για τα επιχειρηµατικά δάνεια µε υποθήκη την πρώτη κατοικία έχουν καθοριστεί οριζόντια στο 30%, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια το ποσοστό διαµορφώνεται από το 20% µέχρι το 50%, καθώς είναι συνδεδεµένο µε την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδηµα του επιλέξιµου δανειολήπτη.

Επίσης µέσω της πλατφόρµας θα ενηµερώνονται οι πιστωτές για τα αιτήµατα που έχουν υποβληθεί και αυτοµατοποιηµένα θα τους παρέχει όλα τα δεδοµένα που έχουν «φορτωθεί» σε αυτήν, ώστε στη συνέχεια οι τράπεζες να είναι σε θέση να προτείνουν ρυθµίσεις στους δανειολήπτες. Ο ρόλος της πλατφόρµας επεκτείνεται και στο «ξεκαθάρισµα» των εκκρεµών υποθέσεων του νόµου Κατσέλη, προκειµένου να εντοπιστούν και µέσω αυτής της διαδικασίας οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι βρήκαν επί σειρά ετών καταφύγιο στον Κατσέλη, ώστε να βοηθηθούν και τα δικαστήρια στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών. Θα πρέπει ακόµα να σηµειωθεί ότι και µε το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασµό, εφόσον η διαδικασία µέσω της πλατφόρµας δεν οδηγήσει σε συµφωνία αναδιάρθρωσης της «κόκκινης» οφειλής, τότε ο δανειολήπτης µπορεί να καταθέσει αίτηµα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρµόδιου Ειρηνοδικείου.

Αναφορικά τώρα µε την καταβολή της επιδότησης, στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της σχετικής ΚΥΑ, που εκδόθηκε στις 8 Απριλίου, σηµειώνεται: Η εγκριτική απόφαση της Συνεισφοράς Δηµοσίου προωθείται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική πλατφόρµα της Η∆ΙΚΑ, η οποία τηρεί µητρώο δικαιούχων Συνεισφοράς ∆ηµοσίου. Κατόπιν, η ΗΔΙΚΑπροβαίνει σε προώθηση της αίτησης στην αρµόδια Οικονοµική ∆ιεύθυνση του Οργανισµού Προνοιακών Επιδοµάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), µε ταυτόχρονη ενηµέρωση των συστηµάτων αυτού, η οποία και προβαίνει αρµοδίως στην πληρωµή των ποσών στους ορισθέντες λογαριασµούς µε διακριτό κωδικό πίστωσης. Η Συνεισφορά ∆ηµοσίου καταβάλλεται στους δεσµευµένους και ακατάσχετους λογαριασµούς εξυπηρέτησης των ρυθµιζόµενων οφειλών που περιλαµβάνονται στην πρόταση ρύθµισης και η οποία δεν κατάσχεται ούτε συµψηφίζεται.

Σε µηνιαία βάση

Η καταβολή της Συνεισφοράς ∆ηµοσίου γίνεται σε µηνιαία βάση, ήτοι θα πιστώνεται στον ειδικό λογαριασµό του οφειλέτη από την 1η έως τη 15η ηµερολογιακή ηµέρα εκάστου µηνός, αρχής γεννοµένης τον επόµενο µήνα της έγκρισης από την Ειδική Γραµµατεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Καθυστέρηση του ∆ηµοσίου να καταβάλει την εγκριθείσα συνεισφορά µπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση του αιτούντος κατά το άρθρο 80 του Ν. 4605/2019 (Α’ 52), µόνον εφόσον το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει αθροιστικά την αξία εννέα µηνιαίων δόσεων συνεισφοράς και ο πιστωτής έχει ενηµερώσει τον οφειλέτη ως προς την υπερηµερία του Δηµοσίου το αργότερο έως τον έκτο µήνα υπερηµερίας.

Σε κάθε περίπτωση, και προκειµένου για την παρακολούθηση των καταβολών, οι πιστωτές οφείλουν να αποστέλλουν σε µηνιαία βάση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρµα Προστασίας Κύριας Κατοικίας κατάσταση δικαιούχων και καταβληθέντων ποσών, ώστε να διαπιστώνονται οι καταβολές για τον προηγούµενο ηµερολογιακό µήνα


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates