Έκκληση για μεγάλo πακέτο κρατικής στήριξης, ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κρίση που έχουν προκαλέσει οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου, απευθύνουν στην κυβέρνηση Τζόνσον οι μεγαλύτεροι βρετανικοί ενεργειακοί όμιλοι.
Στα μέτρα που ζητά ο κλάδος περιλαμβάνεται και η δημιουργία μίας «bad bank» που θα απορροφήσει τους ζημιογόνους πελάτες των μικρότερων ενεργειακών εταιρειών που έχουν χρεοκοπήσει.
Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας, Kwasi Kwarteng, είχε χθες έκτακτες διαβουλεύσεις με τη ρυθμιστική Αρχή, Ofgem, και θα έχει σήμερα συναντήσει με ενεργειακούς παρόχους εν μέσω φόβων για χρεοκοπία δεκάδων μικρότερων επιχειρήσεων τις επόμενες εβδομάδας λόγω της εκτίναξη σε ύψη ρεκόρ των χονδρικών τιμών αερίου και ρεύματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι μεγάλοι πάροχοι ζητούν από την κυβέρνηση ουσιαστική στήριξη για να απορροφήσουν δυνητικά εκατομμύρια πελατών που θα μείνουν «ξεκρέμαστοι», δεδομένης της έκτασης κρίσης και αυτό μπορεί να απαιτήσει τη δημιουργία μίας «bad bank».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Kwarteng εξετάζει τις προτάσεις και έχει αναγνωρίσει ότι μπορεί να είναι αναγκαία μία σημαντική κρατική παρέμβαση, φοβούμενος ότι τα υπάρχοντα έκτακτα σχέδια δεν θα είναι επαρκή. «Χρειαζόμαστε αρκετά σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε συνεργάτης του υπουργού.
Το κόστος παραγωγής ρεύματος δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια που ισχύουν για τα περισσότερα νοικοκυριά και αυτό κάνει τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες απρόθυμες να δεχτούν νέους πελάτες χωρίς κρατική στήριξη, η οποία θα μπορούσε να προβλέπει τη χορήγηση δανείων με κρατική εγγύηση ή άλλα μέτρα.
Οι τρεις προτάσεις που συζητούνται
Οι συζητήσεις με την κυβέρνηση εστιάζουν σε τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις:
- Τη δημιουργία μίας «bad bank» για την αποδοχή ζημιογόνων πελατών από χρεοκοπημένους προμηθευτές, ένα μέτρο που θυμίζει την κατάσταση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.«Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο ανταπεξέλθει στην τρέχουσα περίοδο της κρίσης», δήλωσε πηγή με γνώση των συζητήσεων. «Μεταφέροντας το πρόβλημα σε μία bad bank, θα ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί η άμεση κρίση και στη συνέχεια να έχει έναν πιο μακροπρόθεσμο ισολογισμό. Θα επέτρεπε στην κυβέρνηση μα χειριστεί τη χρεοκοπία αρκετών παρόχων ταυτόχρονα», πρόσθεσε.
- Την εγγύηση από το κράτος του χρέους των μεγαλύτερων παρόχων, εφόσον θα είχαν ζημιές από την αποδοχή νέων πελατών.
- Την παρέμβαση της Ofgem για τη διαχείριση χρεοκοπημένων εταιρειών στη διάρκεια της κρίσης, κάτι που θα οδηγούσε στην κρατικοποίησή τους, με το κράτος να αναλαμβάνει τις όποιες ζημιές.
Φόβοι για νέες χρεοκοπίες
Πέντε μικρότεροι πάροχοι έχουν ήδη κλείσει από τις αρχές του Αυγούστου καθώς η αύξηση των χονδρικών τιμών τους έφερε σε αδυναμία να καλύψουν το κόστος της ενέργειας που ήταν δεσμευμένοι να παρέχουν.
Οι επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών το κλάδου φοβούνται ότι οι πέντε που χρεοκόπησαν – μεταξύ των οποίων και η People’s Energy and Utility Point με 570.000 εγχώριους πελάτες – είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αν υπάρξουν και άλλες χρεοκοπίες τις επόμενες 10 ημέρες, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν 1 εκατομμύριο πελάτες που θα πρέπει να βρουν νέους παρόχους.
Το υπουργείο Εμπορίου έχει προειδοποιηθεί ότι μόνο 6-10 από τις 55 εταιρείες του κλάδου θα μπορούσαν να αντέξουν έως το τέλος του έτους.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου