.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ !!! ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΑΝΑ ΧΕΙΡΑΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ !!!

 



Στο φάσμα του «λουκέτου» εκτιμάται ότι βρίσκεται περί το 25%-30% των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς μετά το πολύμηνο lockdown της περυσινής και της φετινής χρονιάς ο κλάδος, από μεθαύριο Δευτέρα, εισέρχεται σε ένα νέο μίνι, ιδιότυπο lockdown, αφού πλέον στους εσωτερικούς χώρους θα εισέρχονται μόνον εμβολιασμένοι πελάτες και νοσήσαντες από COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες.

«Στην πραγματικότητα, μειώνεται η δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης κατά 50%, εάν λάβουμε υπόψη το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών γενικά και ειδικότερα στις πλέον δυναμικές ηλικιακές ομάδες, σε όσους είναι ηλικίας κάτω των 45, που αποτελούν και την κατηγορία εκείνη που βγαίνει και διασκεδάζει έξω συχνότερα», επισήμανε στην «Κ» ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων).

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην ηλικιακή ομάδα 25-49 ετών το 38,7% του πληθυσμού είναι μη εμβολιασμένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών είναι 50,3%.

Αλλο ζήτημα που προβληματίζει τον κλάδο είναι το γεγονός ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών, καθώς και αν αυτά ταυτίζονται με αυτόν που τα επιδεικνύει, αφενός μπορεί να οδηγήσει σε τριβές με τον πελάτη, αφετέρου συνεπάγεται και οικονομικό κόστος, αφού θα πρέπει να απασχολείται για αυτή τη δουλειά τουλάχιστον ένα άτομο και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ίσως και περισσότερα. «Εάν ένας πελάτης μού πει ότι ξέχασε το χαρτί με το πιστοποιητικό ή δεν δουλεύει το κινητό του που το έχει αποθηκευμένο ή ότι δεν θυμάται τους κωδικούς Τaxis και τον ΑΜΚΑ για να το “κατεβάσει” εκείνη την ώρα, κι εγώ δεν του επιτρέψω την είσοδο, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει αντιπαράθεση. Αυτό μάλιστα μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα με κάποιους που είναι χρόνια πελάτες μας», τόνισε χαρακτηριστικά επιχειρηματίας στην «Κ» που διατηρεί εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα δε με τον κ. Καββαθά, το επιπλέον κόστος για μια επιχείρηση για να απασχολεί άτομο ή άτομα επιφορτισμένα με τον έλεγχο των πιστοποιητικών μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 3.000 ευρώ μηνιαίως. Προσθέτει επίσης ότι τα άτομα που θα έχουν αυτή την αρμοδιότητα θα πρέπει να έχουν και ειδικές ικανότητες, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα που θα προκύπτουν με τον έλεγχο των πιστοποιητικών.

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στην εστίαση, όπου λειτουργούν ακόμη οι ανοιχτοί χώροι και δεν έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΕΣΕ, εκτός από το 25% με 30% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού», περίπου ένα 35% των επιχειρήσεων έχει ακολουθήσει πολύ ικανοποιητική πορεία από όταν επαναλειτούργησε η εστίαση στις αρχές Μαΐου, ενώ υπάρχει και ένα 30% που βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη», υπό την έννοια ότι δεν αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο διακοπής δραστηριότητας, αλλά δεν έχει πάει και καλά από πλευράς τζίρου. Ο απολογισμός, βεβαίως, θα γίνει τον Οκτώβριο, οπότε θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος. Για την ώρα, πάντως, τα «λουκέτα» στον κλάδο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 1.000.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 28,9% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το 21,6% έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates