.

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ !!! ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ 3% ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ !!!

 



Eυρωζώνη: Στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


Στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο από το 2,2% του Ιουλίου σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας και έχοντας ξεπεράσει σημαντικά το στόχο της ΕΚΤ στο 2%, αν και συμμετρικά.

Ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε κυρίως από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το άλμα των τιμών των τροφίμων, ενώ καταγράφηκαν ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΕΚΤ έχει δείξει πως θεωρεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική και οφείλεται κυρίως σε μία σειρά παραγόντων που σχετίζονται με το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας, εκτιμώντας ότι οι αυξήσεις τιμών θα περιοριστούν γρήγορα το επόμενο έτος.

Άλλωστε, σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν είχε υποστηρίξει ότι αυτές οι πληθωριστικές εκπλήξεις δεν αλλάζουν τις απόψεις του σχετικά με την προσωρινή φύση των πιέσεων στις τιμές καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν περιορισμένες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές τις ενέργειας και των τροφίμων, σημείωσε μεν μεγάλη αύξηση τον Αύγουστο φθάνοντας το 1,6% από το 0,9% του Ιουλίου, ωστόσο ακόμα και έτσι παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα του στόχου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων το επόμενο τρίμηνο. Αν και είναι πιθανές κάποιες προσαρμογές, ο Λέιν είχε αναφέρει ότι θα είναι οριακές καθώς η ΕΚΤ δεσμεύεται να διατηρήσει «ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates