.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

BLOOMBERG: ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΟΔΟ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ !!!

 



Η τιμή ενός απλού φλυτζανιού καφέ γίνεται ολοένα και υψηλότερη – και αυτό φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν!

Οι τιμές για τους κόκκους καφέ της ποικιλίας Arabica έχουν αυξηθεί κατά 50% τους τελευταίους 12 μήνες. Οι τιμές άγγιξαν τον Ιούλιο υψηλό 7 ετών, αφότου η ξηρασία και η παγωνιά έβλαψαν τις σοδειές της Βραζιλίας – κορυφαίου παραγωγού καφέ – κάτι που σηματοδότησε μειωμένη προμήθεια για τα επόμενα 2 χρόνια. Το ράλι των τιμών έρχεται την ίδια στιγμή που το υψηλό κόστος μεταφοράς και οι ελλείψεις containers συνεχίζουν να ταλανίζουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, μειώνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους και αυξάνοντας τον κίνδυνο πληθωρισμού.

Πολλές επιχειρήσεις λιανικής ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν μία μεγάλη πρόκληση: Να αυξήσουν την τιμή του καφέ, ή να προτιμήσουν φθηνότερες ποικιλίες;

Τα καλά νέα; Οι λάτρεις του καφέ είναι τόσο εθισμένοι που η κατανάλωση δεν προβλέπεται να μειωθεί αισθητά, ειδικά τώρα που ζήτηση επανέρχεται μετά την πανδημία.






«Ο καφές είναι τόσο σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής των καταναλωτών, ώστε οι συνήθειές τους δεν θα άλλαζαν εύκολα” αναφέρει ο Darren Seifer, fαναλυτής τροφίμων και ποτών στον όμιλο NPD. Οι καταναλωτές είναι συνηθισμένοι στις μεταβαλλόμενες τιμές, πρόσθεσε.

Φέτος, η παγκόσμια κατανάλωση καφέ αναμένεται να αυξηθεί σε 168,8 εκατομμύρια σακούλες των 60 κιλών, σύμφωνα με τη Rabobank International, από 164,8 εκατ. σακούλες την προηγούμενη περίοδο.

Η παγκόσμια αγορά αναμένεται να επεκταθεί με ετήσιο ρυθμό 9% τα επόμενα τρία χρόνια σε «πολύ πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια», λέει η Starbucks Corp. Στην Ασία – την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά καφέ – η κατανάλωση θα αυξηθεί χάρη στα μεγαλύτερα εισοδήματα και μία συνεχώς αναπτυσσόμενη κουλτούρα καφέ στην Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία, σύμφωνα με τη Fitch Solutions.

Η ζήτηση για καφέ δεν είναι εντελώς ακλόνητη: Η πανδημία έφερε την πρώτη μείωση από το 2011.

Ωστόσο, παρόλο που οι υψηλότερες τιμές φέτος μπορεί να περιορίσουν την ανάκαμψη μετά την πανδημία, η κατανάλωση δεν θα μειωθεί, δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank, Guilherme Morya.

Οι τιμές θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 δολάρια/κιλό για να αρχίσουν να επηρεάζουν την κατανάλωση, σύμφωνα με τον Sterling Smith, διευθυντή γεωργική έρευνας στο AgriSompo της Βόρειας Αμερικής. Μέχρι τότε, οι ευαίσθητοι- -στις-τιμές καταναλωτές μπορεί να αναζητήσουν φθηνότερο καφέ ή να φτιάχνουν περισσότερο καφέ στο σπίτι, είπε.

Ο αντίκτυπος θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, δήλωσε η Vanusia Nogueira, διευθύντρια του Brazilian Specialty Coffee Association. Οι καταναλωτές που μένουν σε χώρες παραγωγής καφέ, τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στην αλλαγή των τιμών, αναφέρει, ενώ όσοι πίνουν καφέ σε πλουσιότερα μέρη – όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ – επηρεάζονται λιγότερο. Υπάρχει ήδη μια στροφή προς φθηνότερους κόκκους ποικιλίας Robusta στη Βραζιλία, σύμφωνα με τη Rabobank.

Για εταιρείες όπως η Starbucks, οι κόκκοι toy καφέ αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος των συνολικών εξόδων, σε σύγκριση με το προσωπικό και το ενοίκιο. Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο λέει ότι αισθάνεται πιέσεις. «Οι τιμές θα είναι ένας από τους πολλούς μοχλούς που θα χρησιμοποιήσουμε για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αλλαγές», καθώς και το να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν πιο ακριβά είδη όπως τρόφιμα και κρύα ποτά, δήλωσε η εταιρεία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle SA, Mark Schneider, είπε ότι «η αύξηση των τιμών» δίνουν στον παραγωγό της Nespresso και Nescafe επιλογές. «Όπου ενδείκνυται, θα αυξήσουμε τις τιμές», είπε.

Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, όμως, η αύξηση των τιμών του καφέ πιθανόν να είναι ευκολότερη, από το να αλλάξουν την ποιότητα της γεύσης που απολαμβάνουν πιστοί, καθημερινοί πελάτες.

«Κάποιοι από τους πελάτες μας πίνουν τα χαρμάνια μας εδώ και πολλά χρόνια. Εάν τα αλλάξουμε, θα το καταλάβουν», αναφέρει η Marissa Crocetta, μά
νατζερ των Algerian Coffee Stores στο Λονδίνο, τα οποίο πουλάνε καφέ από το 1887.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates