.

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΣΙΠΑΚΙΑ !!!

 


H πανδημία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία με τεράστιες καθυστερήσεις στην παραγωγή. Και ενώ αναμένεται η κορύφωση μέσα στο επόμενο τρίμηνο η κρίση των τσιπς επεκτείνεται και στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Το πρόβλημα με την έλλειψη ημιαγωγών συνεχίζει να επηρεάζει την παραγωγή νέων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή πολλών μηνών μέχρι ένας αγοραστής να έχει στην κατοχή του αυτό που έχει παραγγείλει. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν εφικτή η παραγγελία συγκεκριμένων εκδόσεων εξοπλισμού, ενώ υπάρχουν πολλές ακυρώσεις με τους καταναλωτές να στρέφονται στην αγορά των μεταχειρισμένων για μια άμεση παραλαβή . Για αυτό και στη συγκεκριμένα αγορά έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές πώλησης.

Το φαινόμενο με τα τσιπς αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αλλά επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων (αυτοί δηλαδή που έχουν το πρόβλημα λόγω του μεγαλύτερου όγκου παραγωγής) φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια σε ημιαγωγούς ώστε από τα τέλη του έτους να αρχίζει να εξομαλύνεται η παραγωγικότητα των αυτοκινήτων.

Και από την στιγμή που η προμήθεια με μίκρο-τσιπς είναι σταθερή, οι ημιαγωγοί που θα διασφαλίσουν οι «αυτοκινητάδες» θα δημιουργήσει πρόβλημα στις εταιρίες ηλεκτρονικών. Ήδη η Ταιβάν, η οποία καλύπτει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος στην παγκόσμια ζήτηση σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, έχει επηρεαστεί από τα περιοριστικά μέτρα ελέω Covid-19. Τόσο στα εργοστάσια της όσο και στη λειτουργία των λιμενικών υποδομών.

Μια λύση είναι ένα μέρος της παραγωγής τσιπς που έχει μεταφερθεί στην Κίνα και από εκεί να τροφοδοτούνται με τα σχετικά εξαρτήματα οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Και αναπόφευκτα το πρόβλημα θα μεταφερθεί στις ηλεκτρονικές συσκευές με καθυστερήσεις νέων μοντέλων κινητήρων τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών κ.α. μέχρι τους πρώτους μήνες του 2022.

Πάντως, η ζήτηση για τις ηλεκτρονικές συσκευές αναμένεται να καταλαγιάσει μετά το booming μέσα στο 2021 λόγω των lockdown διαρκείας και της τηλεργασίας. Όσο για τα αυτοκίνητα αν και το ζήτημα με τα τσιπς θα υφίσταται και τους πρώτους μήνες του 2021, η κατάσταση θα ξεκινήσει να ομαλοποιείται από τα τέλη του έτους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates