.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ...ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΠΑΪΝΤΕΝ !!!

 



ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου φετινού τριμήνου (έναντι 1, 48 δισ. κατά την αντίστοιχη ημερομηνία του 2020) το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), περιουσία που ουσιαστικά ανήκει σε Έλληνες εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.

Όπως μάλιστα όλα δείχνουν, το ποσό αυτό θα μεγαλώσει κατά πολύ μέσα στα επόμενα χρόνια: Όχι μόνο γιατί αναμένεται να ενεργοποιηθούν στην πράξη ΤΕΑ που έλαβαν άδειες σχετικά πρόσφατα, αλλά και επειδή μετά τη Εurobank, εκτιμάται ότι επιπλέον έξι με εννέα σχετικές αιτήσεις αδειοδότησης θα εγκριθούν από τις Αρχές έως το τέλος του 2021.

Βλέποντας τη διάρθρωση του ενεργητικού των ΤΕΑ, διαπιστώνει κάποιος ότι οι αποταμιεύσεις των εργαζομένων (οι οποίες συχνά ενισχύονται και με εισφορές των εργοδοτών) είναι κατά μέσο όρο τοποθετημένες σε συντηρητικά χαρτοφυλάκια και κυρίως σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και καταθέσεις. Διαπιστώνει επίσης ότι πάνω από το 50% του ενεργητικού είναι τοποθετημένο σε τίτλους του εξωτερικού!

Δηλαδή στα ΤΕΑ βλέπουμε ό,τι και στα αποθεματικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών (αυτά υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ): Έλληνες αποταμιευτές δανείζουν μέσω ομολόγων και λοιπών τίτλων χώρες και επιχειρήσεις της Κεντρικής-Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής, με χαρακτηριστική ατάκα παράγοντα της ασφαλιστικής αγοράς να λέει ότι «εμείς δανείζουμε τη… Μέρκελ και τον Μπάιντεν»!

Τον σχετικό προβληματισμό είχε εκφράσει στις αρχές της φετινής χρονιάς και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θεωρεί ως στοίχημα να μπορέσει μελλοντικά ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργητικού των ΤΕΑ να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές επενδύσεις στην Ελλάδα, προς όφελος της οικονομίας και των θέσεων απασχόλησης σε αυτή.

Πολύ σωστή η προσέγγιση, ωστόσο οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις κρίνονται σε βάθος χρόνου όχι εκ των προσεγγίσεων, αλλά εκ του αποτελέσματος…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates