.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η «ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ...ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ !!!

 


Ένας στους πέντε εργαζόμενους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό στην ηγέτιδα οικονομική δύναμη της Ευρώπης, την ευημερούσα Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τις δηλώσεις στη Βουλή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας.

Ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία, ιδιαίτερα σε χειρονακτικά επαγγέλματα χωρίς ακαδημαϊκές σπουδές ή υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το όριο της φτώχειας όπως υπολογίζεται στη Γερμανία συνυπολογίζοντας το πολύ υψηλό κόστος ζωής.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, ένας εργένης, χωρίς παιδιά, εργαζόμενος με πλήρες ωράριο, μετά τις κρατήσεις, μένει με ένα εισόδημα 1.110,50 ευρώ τον μήνα. Το εισόδημα αυτό για τα δεδομένα της Γερμανίας, απέχει μόλις κατά 14,50 ευρώ από το όριο της φτώχειας.

Ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κομμωτές και οι κομμώτριες. Στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 92% αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα μίας κομμώτριας δεν ξεπερνά τα 1.680 ευρώ μεικτά. Για πολλούς το ποσό αυτό μπορεί να ακούγεται ικανοποιητικό, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις κρατήσεις και το υψηλό κόστος ζωής στη Γερμανία, ιδιαίτερα στα ενοίκια, δύσκολα επαρκεί για να καλύψει κάτι παραπάνω από βασικές ανάγκες. Το ίδιο συμβαίνει με το 78% των εργαζομένων στον κλάδο της προσωπικής φροντίδας και περιποίησης, το 78% των οδηγών ταξί, καθώς και το 85% των εργαζομένων σε ανθοπωλεία.

Χαμηλές αποδοχές στην πρώην Ανατολική Γερμανία

Στη Γερμανία η στατιστική καταχωρεί όλους αυτούς τους εργαζόμενους στην κατηγορία των «χαμηλά αμειβόμενων» (Niedriglohnempfänger). Σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια στην κατηγορία αυτή εμπίπτει όποιος εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και πληρωμένα ένσημα, αλλά το εισόδημά του δεν ξεπερνά τα 2/3 του μέσου όρου στον συγκεκριμένο κλάδο. Συνολικά στη Γερμανία το ποσοστό των χαμηλά αμειβόμενων ανέρχεται στο 18,8%. Μάλιστα στην πρώην Ανατολική Γερμανία το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, καθώς σχεδόν ο ένας στους τρεις αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Στα δυτικά κρατίδια της Γερμανίας το ποσοστό φτάνει το 16,5%, ενώ στο σύνολο της ΕΕ κυμαίνεται γύρω στο 17%.

7,3 εκατομμύρια εργάζονται για λιγότερα από 400 ευρώ μηνιαίως

Αίσθηση προκάλεσε στη Γερμανία η θεαματική άνοδος του αριθμού των ατόμων που απασχολούνται με καθεστώς χαμηλά αμειβόμενης εργασίας.

Στην Γερμανία υπάρχει και μια άλλοι κατηγορία εξαθλιωμένων εργαζόμενων που υποαπασχολούνται και προσφέρουν ανασφάλιστη εργασία, με βάση τα προγράμματα που αποσκοπούν στην επανένταξη ανέργων στην κανονική αγορά εργασίας. Μέτρα που έχουν πλήρως αποτύχει. Στα 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι υπολογίζεται ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, οι οποίοι αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ μηνιαίως.

Σε διάστημα επτά ετών η κατηγορία αυτή των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 1,6 εκατομμύρια σε σχέση με το 2003.

Ελάχιστοι από τα 7,3 εκατομμύρια των ανθρώπων που αμείβονται με λιγότερο από 400 ευρώ τον μήνα καταφέρνουν να επανέλθουν στην αγορά εργασίας. Και παρά ταύτα δεν θεωρούνται άνεργοι. Στην σχετική στατιστική καταγράφονται ως απασχολούμενοι, αφού υπερβαίνουν τις 15 ώρες εργασίας την εβδομάδα!

Στην σχετική στατιστική δεν καταγράφονται επίσης όσοι μετέχουν σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης και φυσικά όσοι ψάχνουν δουλειά χωρίς τη διαμεσολάβηση των γραφείων εύρεσης εργασίας.

Αρνητικές είναι οι προοπτικές για τους αλλοδαπούς και τους ηλικιωμένους, άνω των 50 ετών, οι οποίοι, εάν χάσουν τη δουλειά τους, αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας. Ανεργοι μετανάστες και ηλικιωμένοι ανήκουν στις κατηγορίες που κατά κύριο λόγο δημιουργούν τη στρατιά των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων, που παραμένουν ανασφάλιστοι και υποαπασχολούνται, αλλά δεν θεωρούνται άνεργοι…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates