.

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

ATTICA BANK: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ !!!

 


Από Christos Koutsonassios

Χρεωκόπησε η ATTICA BANK, άλλο ένα κατόρθωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η πρώτη χρεοκοπία τράπεζας επί διακυβέρνησης Ν.Δ. είναι γεγονός. Η Attica Bank, μετά την ανακοίνωση ζημιών 300 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2020 που παραδέχθηκε, κάτι το οποίο πολλοί υποψιάζονταν. Ότι δηλαδή τα τελευταία χρόνια οι ισολογισμοί της, ωραιοποιούνταν μέσω διαφόρων λογιστικών μεθοδεύσεων, η νομιμότητα των οποίων μένει να κριθεί από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου η Τράπεζα να διατηρηθεί στη «ζωή».

Με τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας ουσιαστικά ομολογείται ότι η Attica Bank συστηματικά παραποιούσε τους ισολογισμούς της και παραπληροφορούσε το επενδυτικό κοινό και έκρυβε μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV) τα βασικά της προβλήματα.

Ανακοίνωσαν την χρεοκοπία της τράπεζας Μεγάλη Πέμπτη για να μην το πάρει χαμπάρι κανείς και επειδή ακολουθούσε ένα πενθήμερο αργιών στο Χρηματιστήριο. Σκάνε οι τράπεζες, η μια μετά την άλλη, στα χέρια του Μητσοτάκη (Πειραιώς, Attica). Οι εξελίξεις στις 29 Απριλίου 2021 μετά από πολλά χρόνια ήρθαν ετεροχρονισμένα να επιβεβαιώσουν ότι η Attica Bank κατ’ ουσία είναι χρεοκοπημένη τράπεζα με πραγματικά κεφάλαια περίπου 100 εκατ. που σημαίνει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας γύρω στο 3%. Η τράπεζα είναι default. Σήμερα η συνολική της χρηματιστηριακή της αξία είναι 92 εκατ στα 0,20 ευρώ με 461 εκατ. μετοχές, η αλήθεια είναι ότι η πραγματική χρηματιστηριακή της αξία είναι στα 0,05 ευρώ ή 23 εκατ ευρώ συνολική κεφαλαιοποίηση.

Η Attica Bank είναι η 5η σε μέγεθος Ελληνική Τράπεζα με βασικούς μετόχους το ΕΦΚΑ με 32,34% και το ΤΜΕΔΕ (ταμείο μηχανικών) με 46,32%, δηλαδή μία Τράπεζα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μη συστημική, που μαζί με τις μικρότερες συνεταιριστικές Τράπεζες θα μπορούσε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας ειδικά ενισχύοντας με δάνεια την μικρομεσαία επιχείρηση και τους επαγγελματίες.

Δυστυχώς οι καλές προθέσεις έμειναν στο επίπεδο των διακηρύξεων και η Τράπεζα ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε από το οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης στα χέρια του Στουρνάρα, ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε στο ενεργητικό του ως Διοικητής άλλη μία χρεωκοπία Τράπεζας της Εμπορικής και παρότι είχε την εποπτεία της ως Διοικητής της ΤτΕ δεν έκανε τίποτα επί 5 χρόνια ώστε να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή, επέβαλε ως διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Πανταλάκη, που είχε την αμέριστη στήριξή του, αφού προηγουμένως είχε προκαλέσει την εκπαραθύρωση του κ. Αντωνόπουλου (πρώην διευθύνων σύμβουλος) αλλά και του πρώην Προέδρου της Τράπεζας, Π. Ρουμελιώτη.

Έτσι έχουμε την ακραία συγκάλυψη και παρανομίες στον ισολογισμό της Attica Bank, με την Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή να έχει αποτύχει παταγωδώς στο ρόλο της. Ενδιαφέρον θα έχει να δημοσιοποιηθεί η αρχική συμφωνία το 2017 με την εταιρία Aldridge και την τιτλοποίηση των αξίας 1,3 δισεκ. μη εξυπηρετούμενων δανείων ονόματι Artemis αντί ανταλλάγματος 70 εκ. ευρώ !!

Τα κεφάλαια που έχουν χαθεί σωρευτικά από αυξήσεις κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια προσεγγίζουν το 1 δις. ευρώ με κύριους χαμένους τους βασικούς μετόχους δηλαδή το ΕΦΚΑ και το ταμείο των μηχανικών. Οι δυσθεώρητες για τα μεγέθη της Τράπεζας Attica Bank ζημίες ενεργοποιούν το νόμο για το DTC (αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση), έτσι η τράπεζα κατ΄ουσία θα κρατικοποιηθεί και το Ελληνικό Δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω του ΤΧΣ θα φορτωθούν το πρόβλημα. Η Attica bank θα κρατικοποιηθεί με ακραίο dilution – αραίωση για τους παλαιούς μετόχους ασφαλιστικά ταμεία και μικρομετόχους.

Εάν η ΤτΕ ήξερε και συγκάλυπτε το πρόβλημα τότε είναι ένοχη. Εάν η ΤτΕ και τα αρμόδια όργανα της δεν ήξερε τότε είναι επικίνδυνα άσχετη.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates