.

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ BITCOIN ;;;

 


Ηρθε η ώρα για να αποκτήσει η ευρωζώνη το δικό της κρυπτονόμισμα; ‘Η τουλάχιστον το δικό της ψηφιακό νόμισμα;

Η απάντηση θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε λίγους μήνες, αλλά ήδη από χθες η ευρωζώνη βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ: Παρουσιάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που είχε ανοίξει η κεντρική τράπεζα και, όπως δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα, σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για την τελική απόφαση ως προς την εισαγωγή ή μη του ψηφιακού ευρωνομίσματος.

Ψηφιακό ευρώ: Η απάντηση της Ευρώπης στο bitcoin

Η ΕΚΤ μελετά εδώ και καιρό τις δυνατότητες και τις προκλήσεις δημιουργίας ενός ψηφιακού ευρώ που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα και θα αποτελέσει το ευρωπαϊκό αντίβαρο στον ανταγωνισμό των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, το Tether και το Diem που σχεδιάζει το Facebook.

Εάν τελικά το project προχωρήσει θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα πιλοτικής εφαρμογής έως ότου αποφασιστεί η οριστική υιοθέτησή του ψηφιακού ευρώ, με τον Φάμπιο Πανέτα να δίνει ορίζοντα πενταετίας.

Με βάση, πάντως, τα αποτελέσματα της δημόσιας δηιαβούλευσης που παρουσίασε ο Πανέτα στο Ευρωκοινοβούλιο, το 43% των Ευρωπαίων πολιτών ζητά το ψηφιακό νόμισμα να εγγυάται την ιδιωτικότητα, το 18% ασφάλεια, το 11% πληρωμές εντός ευρωζώνης, το 9% πληρωμές χωρίς κόστος και το 8% αυτόματες πληρωμές, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει σύνδεση με το διατραπεζικό σύστημα ή με το internet.

Ενα ευρώ που θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα;

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα όσων συμμετείχαν στην διαβούλευση επισημαίνουν την σημασία των ενδιάμεσων παρόχων που θα υποστηρίξουν το ψηφιακό νόμισμα με καινοτόμες υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει το ψηφιακό ευρώ να είναι συμβατό με τα υφιστάμενα τραπεζικά συστήματα και τα συστήματα πληρωμών. Επίσης, οι Ευρωπαίοι στη διαβούλευση ζήτησαν να προστεθούν περισσότερες υπηρεσίες πέραν από τις ψηφιακές πληρωμές.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό, το οποίο ζητήθηκε είναι οι γρήγορες και φθηνές συναλλαγές, από χώρα σε χώρα και σε χώρες εκτός ευρωζώνης, κι ας υπάρχουν περιορισμοί στα ποσά.

Σύμφωνα, πάντοτε, με τη διαβούλευση, το 25% των ιδιωτών ζήτησαν το ψηφιακό ευρώ να έχει τη μορφή των έξυπνων καρτών ή να μοιάζει με τις πληρωμές μέσω κινητών σαν η πληρωμή να γίνεται με μετρητά.

Συντρίβει όλα τα ρεκόρ το Bitcoin: Αγγιξε τα 65.000 δολάρια

Εχει πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συζήτηση για το ψηφιακό νόμισμα φουντώνει στην Ευρώπη την ώρα που τα κρυπτονομίσματα συντρίβουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες το bitcoin ξεπέρασε για πρώτη φορά και τα 64.000 δολάρια κάνοντας νέο άλμα 2,7% και φθάνοντας στα 64.869 δολάρια.

Η εκτίναξη του κρυπτονομίσματος είχε ως μοχλό την δημόσια εγγραφή της Coinbase , της μεγαλύτερης πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, στην αγορά Nasdaq. Η IPO της Coinbase ήταν το hot spot της χθεσινής συνεδρίασης στην Wall Street με τους αναλυτές του Bloomberg να της δίνουν αποτίμηση κοντά στα 100 δις δολάρια.

Πρόκειται για μια δημόσια εγγραφή που θεωρείται ορόσημο καθώς σηματοδοτεί την πρώτη «συνάντηση» των παραδοσιακών νομισματικών μοντέλων και αγορών με την εναλλακτική, ψηφιακή αγορά crypto.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates