.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

ΑΑΔΕ: ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΡΩΝΟ-ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ !!!

 


Σε ρυθμούς υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος κινείται πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Παρά την πανδημία, προετοιμάζει την έναρξη της διαδικασίας μέσα στον Απρίλιο. Ζητάει μέχρι 29 Μαρτίου να έχει λάβει από τους εργοδότες και τα Ταμεία τι πλήρωσαν και σε ποιους το 2020. Όχι όμως για να εισπράξει άμεσα λεφτά από φόρους –άλλωστε η πληρωμή τους θα ξεκινήσει τον Ιούνιο – αλλά για να πάρουν πίσω επιστροφές φόρου το συντομότερο όσοι τις δικαιούνται και τις χρειάζονται επειγόντως, λόγω της οικονομικής κρίσεως.

Με απόφαση του Διοικητού της ΑΑΔΕ , κυρίου Γεωργίου Πιτσιλή, καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων που θα υποβληθούν μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2020, προκειμένου να βρουν προσυμπληρωμένα στο Ε1 τα εισοδήματά τους οι υπόχρεοι , αλλά και να μπορούν να ελεγχθούν όσα θα δηλώσουν.

Τι ζητά η ΑΑΔΕ

Στόχος της ΑΑΔΕ με τις βεβαιώσεις αυτές, είναι η διασταύρωση και η προσυμπλήρωση των δηλούμενων εισοδημάτων , αλλά και των φόρων που έχουν παρακρατηθεί, για να γίνεται άμεσα και αυτοματοποιημένα η εκκαθάριση, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Εργοδότες, ασφαλιστικά Ταμεία, τράπεζες κλπ καλούνται να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ:

το σύνολο των αποδοχών που κατέβαλαν σε τρίτους:
  • ως αμοιβές από μισθωτή εργασία
  • για συντάξεις,
  • αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα
  • εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος 2020
  • τον φόρο που παρακρατήθηκε σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις

Ίδια υποχρέωση υπάρχει, γενικώς, και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση

Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων στην περίπτωση που καταβάλλονται αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα ή μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα σε δικαιούχο νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα με φορολογικό έτος που λήγει σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή του ημερολογιακού έτους.


Στην περίπτωση αυτή θα χορηγείται σχετική βεβαίωση σε έντυπη μορφή προκειμένου το ποσό του παρακρατηθέντος φόρου να δηλώνεται στο έντυπο Ν σε σχετικό κωδικό χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Ποια εισοδήματα εξετάζει η ΑΑΔΕ

Για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εξετάζεται και δηλώνεται διακριτά το είδος και ο φόρος που τυχόν παρακρατήθηκε κατά περίπτωση.

Λόγω κορωνοϊού, δηλώνεται και το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, καθώς και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19. Εξ ορισμού οι περισσότερες από τις εισπράξεις αυτές είναι αφορολόγητες, αν και όχι όλες (πχ μέσω ΕΣΠΑ αν δεν εξαιρούνται ρητώς με νόμο από φόρους). Ωστόσο όλες καλύπτουν τεκμήρια ή έχουν άλλες ειδικές χρήσεις κατά την εκκαθάριση ή τον υπολογισμό προνοιακών επιδομάτων κλπ.

Αντίστοιχα επίσης, δηλώνονται αμοιβές και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε επιτηδευματίες στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID, καθώς και η αποζημίωση που καταβάλλεται σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates