.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

ΠΑΡΑΔΟΧΗ INTRUM: ΜΟΛΙΣ 5% ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

ΕΝΩ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΝΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ
Φτωχοποίηση χωρίς τέλος δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της Intrum.



Του Λεωνίδα Στεργίου

Το 55% των Ελλήνων καθυστέρησαν να πληρώσουν έναν λογαριασμό, περιλαμβανομένων δόσεων για δάνεια και κάρτες, το 2020 εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έκθεση για τις επιπτώσεις του Covid-19 στην καταναλωτική συμπεριφορά το προηγούμενο έτος, που μόλις δημοσίευσε η Intrum.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό ήταν στο 61% το 2019, δηλαδή πριν από την εμφάνιση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στα κρατικά μέτρα στήριξης. Τα τελευταία, όμως, φαίνεται ότι άφησαν αδιάφορους αυτούς που δηλώνουν ότι "δεν θέλω να πληρώνω λογαριασμούς”, καθώς το ποσοστό τους παρέμεινε στο 5% το 2019 και το 2020.

Οι περισσότεροι που καθυστέρησαν να πληρώσουν έναν λογαριασμό, δήλωσαν ότι δεν είχαν χρήματα (61% στην Ελλάδα έναντι 45% στην υπόλοιπη Ευρώπη). Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία καταγράφονται στους υπόλοιπους δείκτες που παρακολουθεί η Intrum και οι οποίοι δείχνουν ότι οι οικονομικές συνέπειες στα ελληνικά νοικοκυριά ήταν τελικά μεγαλύτερες από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν με δανεικά είτε από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, είτε εξαντλώντας τα όρια των πιστωτικών καρτών. Το ποσοστό αυτό έφτασε το 2020 στο 37% έναντι 21% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πάντως, σχεδόν το 80% αυτών δηλώνει ότι ακόμα κι αν μπορούσε ή αν πληρούσε τα κριτήρια, θα απέφευγε τραπεζικό δανεισμό καθώς πιστεύει ότι δεν μπορεί να αναλάβει την εξυπηρέτηση επιπλέον χρέους.

Ένας άλλος δείκτης που παρουσιάζει την επιδείνωση των οικονομικών στα ελληνικά νοικοκυριά, είναι η δυνατότητα αποταμίευσης. Το 2020, το 59% δήλωσε ότι μπορούσε να αποταμιεύσει κάτι κάθε μήνα, έναντι 62% το 2019 και 76% στην ΕΕ (το 2020). Παρ’ όλα αυτά, το 77% δεν είναι ικανοποιημένο με το ποσό που μπορεί να βάλει στην άκρη. Το ποσοστό αυτό το 2019 ήταν 75%. Στην ΕΕ, δεν ήταν ικανοποιημένο με τη δυνατότητα αποταμίευσης το 56% το 2020. 

Όσοι Έλληνες κατάφεραν να βάλουν κάτι στην άκρη έγινε λόγω αβεβαιότητας ώστε να καλυφθεί μια έκτακτη ανάγκη (80% το 2020 από 68% το 2019) και για την περίπτωση που μείνει άνεργος ή χάσει μέρος του εισοδήματος (50% το 2020 έναντι 45% το 2019).

Δυνατότητα πληρωμών



*Το 55% δεν μπόρεσε να πληρώνει έναν λογαριασμό στην ώρα του το 2020. Το 61% δήλωσε οικονομική στενότητα, ενώ το 5% φαίνεται να ήταν αποφασισμένο να πληρώσει. Πηγή: Intrum, European Consumer Payment Report 2020, 8th Annual Edition


Σύμφωνα με την Intrum, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (49%) δήλωσαν μείωση των εισοδημάτων τους το 2020. Αυτό εξηγείται κυρίως από το τις αρνητικές συνέπειες που δέχθηκε ο τουρισμός από την πανδημία, αλλά και από τα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρουσίαζε η ελληνική οικονομία. Όπως εξηγεί η Intrum, μολονότι η Ελλάδα αντιμετώπισε πιο έγκαιρα και αποτελεσματικότερα την πανδημία, εντούτοις τα ελληνικά νοικοκυριά υπέστησαν μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση εξαιτίας:

Πρώτον, της επίπτωσης από τον τουρισμό και των συναφών κλάδων.

Δεύτερον, των ήδη υψηλών ποσοστών ανεργίας που προϋπήρχαν της πανδημίας.

Τρίτον, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία χτυπήθηκε από την πανδημία ύστερα από μία σχεδόν δεκαετή περίοδο ύφεσης (δημοσιονομική κρίση, μνημόνια, κλπ).

Τέλος, σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν ότι παρά την πανδημία, υπήρξε αύξηση των υποχρεώσεων για πληρωμές που επέδρασε αρνητικά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών τους, έναντι 47% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πάντως, το 51% των Ελλήνων δήλωσαν ότι ήδη έχουν σχεδιάσει μέτρα για τη βελτίωση των οικονομικών τους στο εξής για να αντιμετωπίσουν τις αβεβαιότητες που προκάλεσε η πανδημία.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates