.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

STRESS TEST ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ LOCKDOWNS ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΤΟΥ TARGET 2 ΣΤΙΣ 23/10 ;;;;

 


Ενα περίεργο ατύχημα στην ΕΚΤ την Παρασκευή 23/10


Του Γιάννη Αγγέλη


Η είδηση πέρασε στα "ψιλά” καθώς οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚΤ θεωρήθηκαν επαρκείς. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν θέλησε να συνδέσει το "ατύχημα” με κάτι άλλο.

Τι συνέβη; Το Target II ήτοι το σύστημα εκκαθάρισης των διακρατικών πληρωμών στην Ευρωζώνη ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση "πάγωσε” για 11 ώρες. Τεράστιοι όγκοι κεφαλαίων που έπρεπε μετακινηθούν μεταξύ εμπορικών και κεντρικών τραπεζών, "πάγωσαν” αναστέλλοντας ανάλογου όγκου συναλλαγές.

Το Target II είναι – όπως θα μπορούσε να το πει κανείς – το κυκλοφοριακό σύστημα στο σώμα της Ευρωζώνης μέσα από το οποίο μεταφέρονται όπου η ανάγκη και οι συναλλαγές απαιτούν κεφάλαια από περιοχές με πλεονάσματα σε περιοχές με ελλείμματα. Η "καρδιά” του συστήματος αυτού είναι τα συστήματα λειτουργίας της ΕΚΤ...

Για 11 ώρες το "αίμα” που κρατούσε ζωντανή την λειτουργία της οικονομίας της Ευρωζώνης ήταν... λιγοστό. 

Το πρώτο παράδοξο είναι ότι το ατύχημα "ευτυχώς” συνέβη την Παρασκευή (23/10) το απόγευμα, ήτοι σε ώρες που τράπεζες και χρηματιστήρια είχαν κλείσει.

Η "βλάβη” αποκαταστάθηκε. Και τη Δευτέρα το πρωί όλα ήταν στην θέση τους για να τρέξει το σύστημα, να αποκατασταθούν οι μεταφορές κεφαλαίων, όπου και όπως έπρεπε και να καλυφθεί το "κενό” των 11 ωρών της Παρασκευής.

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν – σε στενό τραπεζικό κύκλο – μιλούσαν για πραγματικό "ατύχημα” και όπως είναι γνωστό ατυχήματα συμβαίνουν στα πληροφορικά συστήματα, ακόμα και στα πλέον αναπτυγμένα, όπως αυτά της ΕΚΤ.

Όμως κάποιοι – πολύ κοντά στους προβληματισμούς της ΕΚΤ – επιμένουν ότι το προσωρινό "pause” στο Target II σε χρόνο "νεκρό”, αφού οι τράπεζες είχαν κλείσει όπως και το χρηματιστήριο, ήταν κάποιο είδος stress test ενόψει εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων που ενδέχεται να ακολουθήσουν καθώς η υποτροπή της πανδημίας οδηγεί τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης σε ένα δεύτερο σοκ, μετά από εκείνο της άνοιξης. Τι σχέση θα μπορούσε να έχει αυτό με το "ατύχημα” της Παρασκευής;

Οι αριθμοί ενδεχομένως είναι ενδεικτικοί του τι και πως. Η ΕΚΤ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει κοινοποιήσει κρατάει την ευρωοικονομία σε λειτουργία έχοντας "ξοδέψει” σε ελάχιστο χρόνο 6,782 τρισ. ευρώ, ήτοι κάτι λίγο πάνω από το 66,4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Μόνο την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε να ξοδέψει περί τα 38,3 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά εκκαθαρίζονται και φθάνουν στον προορισμό τους μέσα από το Target II. Τι θα συμβεί, όταν αυτό το σύστημα χρειασθεί να διοχετεύσει τεράστιους όγκους κεφαλαίων για την επόμενη φάση του ευρωπαϊκού lockdown;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates