.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

ΦΟΥΣΚΑ ΤΙΜΩΝ: ΜΕ ΔΙΨΗΦΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ !!!

 



Αύξηση κατά 12,3% σημειώνουν αυτή την στιγμή οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Αθήνα σε σχέση με μία διετία πριν, ενώ στο 3,3% διαμορφώνεται η άνοδος σε σχέση με το περασμένο έτος.

Τα στοιχεία προέρχονται από το τελευταίο Παρατηρητήριο Τιμών της γνωστής εταιρείας συμβούλων Geoaxis, η οποία σημειώνει ως γενικότερο συμπέρασμα την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς στον COVID-19.

Η έρευνα αγοράς πραγματοποιήθηκε με επί τόπου συλλογή στοιχείων μέσω αυτοψιών που πραγματοποίησε η εταιρεία καθώς και της συλλογής αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για πέντε ενδεικτικές αγορές διαμερισμάτων στο διάστημα του 3ου τριμήνου 2020 και συγκεκριμένα τους Αμπελοκήπους για το κέντρο, το Μαρούσι στα βόρεια προάστια, το Παλαιό Φάληρο στα νότια, το Περιστέρι στα δυτικά και το Χολαργό στα ανατολικά. Η ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων βασίστηκε αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές πώλησης για νέα σε ηλικία διαμερίσματα, καθώς και για διαμερίσματα μέσης παλαιότητας (+35ετίας).

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μεταξύ του 3ου τριμήνου 2020 και του 3ου τριμήνου 2019 καταγράφεται διάμεση ετήσια άνοδος 2,54% για τα νεόδμητα και 4,16% για τα παλαιότερα διαμερίσματα.

Αναλυτικότερα στα νεόδμητα διαμερίσματα: Στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα μέσης επιφανείας 87 τμ, ηλικίας κατά μέσο όρο 4 ετών και δευτέρου ορόφου, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.589 ευρώ/ τμ με οριακή, ετήσια άνοδο 0,66%) και εν συνεχεία κατά σειρά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (2.262 με ετήσια άνοδο 6,5%), στο Μαρούσι (2.085 ευρώ/τμ, +3,94%), στους Αμπελόκηπους (1.805 ευρώ/τμ, +0,89%) και τέλος στο Περιστέρι (1.520ευρώ+ 0,73%).

Oσον αφορά στα διαμερίσματα παλαιότητας επιφάνειας κατά μέσο όρο 93 τμ, διάμεσης ηλικίας 46 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα κατέδειξε ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (1.411 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 3,07%) και εν συνεχεία κατά σειρά: στο Παλαιό Φάληρο (1.225 ευρώ/ τμ, + 4,43%), στο Μαρούσι (1.200 ευρώ, + 3,72%), στην περιοχή του Περιστερίου (1.017 ευρώ, + 8,42%) και τέλος στους Αμπελόκηπους (975 ευρώ/τμ, + 1,14%).




«Η αβεβαιότητα αναφορικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία λόγω του κορωνοϊού διαμορφώνουν νέες συνθήκες με ενδεχομένως σημαντικές, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, επιδράσεις στην αγορά ακινήτων, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας. Με βάση αυτά, αναμένεται ότι κατά τους επόμενους μήνες του 2020 οι αγορές ακινήτων να δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών. Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας», αναφέρει η ανάλυση της Geoaxis.

Παρολ’ αυτά όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη τάση για την αγορά ακινήτων, οι κατηγορίες των διαμερισμάτων μαζί με τις φοιτητικές εστίες, τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση αξιών λόγω COVID-19.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών. «Η σταδιακή μετατροπή των διαμερισμάτων και σε χώρους εργασίας αναμένεται να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο σχεδίασης και κατασκευής (υλικά, δίκτυα, μονώσεις, κοινόχρηστοι χώροι κλπ). Η αίσθησή μας είναι ότι παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν, τα διαμερίσματα θα προστεθούν ως σημαντικό στοιχείο στα χαρτοφυλάκια ΑΕΕΑΠ και επενδυτών τα αμέσως επόμενα χρόνια», επισημαίνεται σχετικά.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates