.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΠΙΖΝΑ ΜΕ ΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΙΟΣ" ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:




Κλιμάκιο της RWE στην Κοζάνη ενόψει της επένδυσης 1,2 δισ. με τη ΔΕΗ στις ΑΠΕ

Στην Αθήνα καταφθάνει σήμερα (1/09) για να μεταβεί στη συνέχεια στην Κοζάνη, κλιμάκιο της γερμανικής RWE προκειμένου να δει από κοντά τις λιγνιτικές εκτάσεις που θα φιλοξενήσουν την κοινή επένδυση στον τομέα των ΑΠΕ με τη ΔΕΗ ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

ΔΕΗ και RWE έχουν υπογράψει από τον περασμένο Μάρτιο MoU για την από κοινού εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 GW στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της απολιγνιτοποίησης.

Το κλιμάκιο της RWE θα παραμείνει στην Ελλάδα για μια εβδομάδα και εκτός από την επίσκεψή του στην Κοζάνη θα έχει επαφές στην Αθήνα με αρμόδιους θεσμικούς φορείς και τη διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την οποία και θα αξιολογήσουν την πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας.


«Κλειδί» η ταχύτητα έκδοσης αδειών


Η επένδυση των 2 GW φωτοβολταϊκών που προβλέπει το MoU που υπέγραψε η RWE με τη ΔΕΗ συναρτάται σε μεγάλο βαθμό με την ολοκλήρωση του master plan για την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγντική εποχή, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το πώς θα διαμορφωθεί τελικά το master plan και το πώς θα αντιμετωπιστούν χρηματοδοτικά και αδειοδοτικά ζητήματα, είναι τα θέματα που θα επιδιώξουν να διερευνήσουν οι εκπρόσωποι της RWE και τα οποία, θα καθορίσουν την εξέλιξη και την τελική αποτύπωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ.

Η ταχύτητα έκδοσης των αδειών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ και το θέμα έχει τεθεί από ενδιαφερόμενους επενδυτές στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, το οποίο και σχεδιάζει να εντάξει ειδικά αδειοδοτικά για την προσέλκυση επενδύσεων στο master plan για την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.


Ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά κίνητρα


Ειδικότερα, σχεδιάζεται να καθοριστεί χρονικό όριο έκδοσης των αδειών, το κόστος των οποίων θα μειωθεί ή και θα μηδενιστεί και παράλληλα να δημιουργηθεί ειδικός φορέας που θα παρακολουθεί την τήρηση των προθεσμιών από την πλευρά της διοίκησης και θα παρεμβαίνει για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Οι εκπρόσωποι της RWE θα έχουν ενημέρωση από τα συναρμόδια υπουργεία και για τα χρηματοδοτικά κίνητρα που θα περιλαμβάνει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν επαφές στην Αθήνα και με τράπεζες για να δουν θέματα χρηματοδότησης της επένδυσης. Αντίστοιχες επαφές θα ξεκινήσει από την πλευρά της και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη χρηματοδότηση της δρομολογούμενης κοινής επένδυσης με την RWE.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates