.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΟΣ...ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !!!




ΤτΕ: Σχεδόν δεκαπλάσιες από τον ιδιωτικό τομέα οι καθαρές ροές δανείων στο δημόσιο !!!


Εκρηκτική αύξηση των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ο κύριος όγκος των νέων πιστώσεων κατευθύνεται στο δημόσιο τομέα, όπου καταγράφονται σχεδόν δεκαπλάσιες καθαρές ροές δανείων σε σχέση με τον ιδιωτικό. Εξάλλου, τα δάνεια ιδιωτών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που έχουν «παγώσει» λόγω κορονοϊού, με αναστολή των δόσεων, αυξήθηκαν σε 18 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 15 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Το ενδιαφέρον από τα στοιχεία της ΤτΕ είναι ότι κατά το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, με την κρίση του κορονοϊού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι τράπεζες αύξησαν σημαντικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας, συνολικά κατά 8,144 δισ. ευρώ, δηλαδή χορηγήθηκαν σε δύο μήνες νέα δάνεια που ξεπερνούν το 4% του ΑΕΠ. Όμως, αυτή η μεγάλη αύξηση κατά κύριο λόγο αφορά πιστώσεις που κατευθύνθηκαν στο δημόσιο τομέα και ήταν αυξημένες κατά 8,235 δισ. ευρώ, ενώ οι πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένες, με το υπόλοιπο χρηματοδότησης να συρρικνώνεται από 147,694 δισ. σε 147,603 δισ. ευρώ.


Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, το φαινόμενο της μεγάλης αύξησης πιστώσεων εξηγείται από το γεγονός ότι το κράτος έχει αναλάβει, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κρίσιμο ρόλο στην παροχή στήριξης της οικονομίας και ενισχύει τη ρευστότητά του με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και η άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι τράπεζες χορηγούν μεν νέα δάνεια, έχοντας θέσει ως ετήσιο στόχο να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις, όμως, δεν παρουσιάζεται αντίστοιχη αύξηση του υπολοίπου χρηματοδοτήσεων, επειδή βρίσκεται πάντα σε εξέλιξη η διαδικασία «απόρριψης» προβληματικών δανείων από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates