.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ !!!

"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ" ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρόθυμοι να πουλήσουν τα ξενοδοχεία τους δηλώνουν οι ξενοδόχοι, κάτι που θα οδηγήσει τον ελληνικό τουρισμό να αλλάξει χέρια !!!





«Μαύρα πανιά» έχει σηκώσει μεγάλη μερίδα ξενοδόχων εξαιτίας της κάθετης πτώσης της τουριστικής κίνησης λόγω του COVID 19 και σε συνδυασμό με τα γεωστρατηγικά παιχνίδια της Τουρκίας στο ΝΑ Αιγαίο η κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τους ξενοδόχους και τους τουρίστες.

Ξενοδόχοι των Κυκλάδων κι άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας προτίμησαν να κρατήσουν κλειστά τα ξενοδοχεία τους καθώς δεν είχαν κρατήσεις από το εξωτερικό ενώ δεν τόλμησαν να μπουν στη αναζήτηση των εγχώριων τουριστών.

Ξενοδόχοι με μονάδες των 20 και 25 δωματίων αναμένεται να βάλουν το χέρι στην δική τους τσέπη για να καλύψουν τις απώλειες εσόδων που κυμαίνονται από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης δεν μπορούν να καλύψουν την απολεσθείσα αξία που και για κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε χιλιάδες ευρώ και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδος φθάνοντας τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ για μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες.

Το κυβερνητικό μέτρο που ανακούφισε εν μέρει του ξενοδόχους ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς δόθηκε στο 100% και άμεσα ενώ τα χρήματα κατευθύνθηκαν για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χριστίνα Τετράδη λέει στο bankingnews ότι για τα ξενοδοχεία που δεν θα λειτουργήσουν το 2020 θα ζήσουν τον δικό τους «Γολγοθά» ενώ τα ξενοδοχεία που υπολειτουργούν στην ουσία υλοποιούν συμφωνίες μέσω συμβολαίων με τους tour operators για την υλοποίηση επενδύσεων.

Η αντιπρόεδρος κα Χριστίνα Τετράδη καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς ορισμένων που λένε ότι οι ξενοδόχοι ήταν η πιο ευνοημένη επιχειρηματική κοινότητα στην εποχή των Μνημονίων αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη από την κατακόρυφη αύξηση των τουριστών.

Η αντιπρόεδρος λέει ότι τιμές των ξενοδοχείων ήταν χαμηλές έως «σκοτωμένες» σε σχέση με τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη να μην είναι ικανά να φτιάξουν ένα «μαξιλάρι» για τις δύσκολες ώρες καθώς κανένας δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι τα ξενοδοχεία θα αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα.

Η ξενοδόχος κα Τετράδη θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει το πακέτο οικονομικής στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας και κυρίως να αναζητήσει λύσεις ώστε οι τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων η οποία 
 παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπήκαν σε εφαρμογή μόλις το 10% των χρημάτων έχει εκταμιευθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ξενοδοχείων διαμορφώνονται στα 1,66 δις ευρώ ενώ είχαν υποβληθεί αιτήσεις σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 1,576 δις ευρώ, με τις εγκρίσεις να ανέρχονται στα 743 εκ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι έχει εκταμιευτεί μόλις 77 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί ξενοδόχοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να βάλουν πωλητήριο στις μονάδες τους και πολύ εύκολα θα τα παρέδιδαν στο νέο ιδιοκτήτη αν η προσφερόμενη τιμή είναι συμφέρουσα ενώ δεν θα συνηγορήσουν στο ξεπούλημα της μονάδας για ένα κομμάτι ψωμί όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η πτώση του τζίρου φέτος εκτιμάται κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 67% με συνέπεια τα προσδοκώμενα έσοδα να τα υπολογίζουν στα 2,8 δις. ευρώ από 8,4 δις ευρώ που ήταν το 2019.

Η απασχόληση στον τουριστικό κλάδο θα είναι μειωμένη κατά 35% με αποτέλεσμα περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι να βρεθούν στη κυριολεξία στον …αέρα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates