.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΟΙ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΙ, "ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ 2 ΖΩΕΣ" & Ο ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ...ΤΗΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑΣ !!!



Τι γράφει το mononews.gr :

Ο βίος και η πολιτεία μιας ηχηρής οικογένειας του επιχειρείν από την Ελίκη που έχτισε μια αυτοκρατορία-Οι άγνωστες ιστορίες, τα μεγάλα deals, οι μυθικές βίλες στο Μαϊάμι και τα καθαρόαιμα.

Μερικές φορές ο πανδαμάτωρ χρόνος θυμίζει ιστορίες που κάποιοι τις είχαν ξεχάσει. Ιστορίες για ισχυρές οικογένειες που έστησαν μεγάλες αυτοκρατορίες, έφτασαν στην κορυφή και κατέρρευσαν με τον ανάλογο θόρυβο.

Όταν προ ημερών κραταιός επιχειρηματίας, πληροφορήθηκε σε μια ομιλητική συντροφιά για τον πλειστηριασμό ενός διαμερίσματος μόλις 17 τ.μ. στο Κολωνάκι, λόγω χρεών εταιρίας των αδερφών Μαρινόπουλου, μειδίασε πάνω από ένα μπουκάλι Bruno Rocca Riserva του 2013, που θεωρείται κάτι σαν «αγίασμα» στα κόκκινα κρασιά.

«Οι Μαρινόπουλοι έχουν λεφτά για δυο ζωές» ήταν οι εφτά λέξεις που βγήκαν από το στόμα του, αρνούμενος μετά να επεκταθεί περισσότερο στο θέμα της γνωστής επιχειρηματικής δυναστείας.

Μιας δυναστείας που ξεκίνησε από την Ελίκη για να στήσει σταδιακά μια αυτοκρατορία στον χώρο των σούπερ μάρκετ που κυριαρχούσε μέχρι το 2016, μέχρι που άρχισε η πτώση.

Όταν κατέρρευσε ο θόρυβος ήταν μεγάλος και τα δημοσιεύματα πολλά, αλλά όπως όλα σε αυτή την ζωή, καταλάγιασε σταδιακά και οι Στέφανος, Λεωνίδας, Πάνος-aka Πανάρας- Μαρινόπουλος εξακολούθησαν να διάγουν βίους πολυτέλειας εντός και εκτός Ελλάδας.

Μετά τη κατάρρευση των Σούπερ Μάρκετ Μαρινόπουλος σχεδόν όλοι τους «εξαφανίστηκαν» θαρρείς από προσώπου γης, επιλέγοντας κατά μεγάλα διαστήματα σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στους κύκλους της κοσμικής Αθήνας να μένουν στο εξωτερικό.

Τον περασμένο Απρίλιο είχε δημοσιοποιηθεί άλλος ένας πλειστηριασμός μιας κατοικίας 416 τ.μ. στην Κηφισιά, η οποία βρισκόταν μέσα στο συγκρότημα «Εσπερίδες».

Όμως ο πλειστηριασμός που ήταν προγραμματισμένος την προηγούμενη Τετάρτη αφορούσε ένα ταπεινό διαμέρισμα μόλις 17,10 τ.μ. στο Κολωνάκι, αξίας μόλις 26.850 ευρώ.

Το διαμέρισμα του ισογείου ορόφου αποτελείται από ένα δωμάτιο μετά εντοιχισμένου ερμαρίου και ενός αποχωρητηρίου – τουαλέτας, μετά του ύπερθεν αυτής παταριού, έχει επιφάνεια 17,10 τ.μ. περίπου και ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του όλου οικοπέδου 0,50% εξ αδιαιρέτου.

Ο πλειστηριασμός κηρύχθηκε άγονος με αποτέλεσμα να ορισθεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής του, στις 11 Νοεμβρίου του 2020.

Μοιάζει σαν ένα κακόγουστο αστείο για τις οικογένειες των Μαρινόπουλων που λέγεται ότι διαθέτουν κατοικίες από το Λονδίνο μέχρι τα Χάμπτονς και το Μαϊάμι.

Μοιάζει αλλά δεν είναι αφού η Do value Greece διεκδικεί χρέη 30.000 ευρώ από την εταιρία «Marinopoulos Coffee Company» την ίδια στιγμή που οι οικογένειες των Μαρινόπουλων ζουν σύμφωνα με πληροφορίες όπως και πριν την πτώχευση.

Τότε που τίποτε δεν έμοιαζε ικανό να τους αγγίξει, όταν απολάμβαναν την luxury ζωή στον μέγιστο βαθμό, όπως έλεγε ο επιχειρηματίας που τους ήξερε καλά.

Ο Λεωνίδας και οι επιβήτορες του Άσκοτ

Θυμήθηκε μάλιστα εκείνη την Κυριακή πριν από δέκα χρόνια.

Ήταν πάλι καλοκαίρι και το ημερολόγιο έδειχνε 15 Ιουνίου του 2010, όταν ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος μαζί με την σύζυγο του Μαρίνα αφίχθη στις ιπποδρομίες του Royal Ascot.

Έναν αγώνα που αποτελεί για την υψηλή Λονδρέζικη κοινωνία ένα αγαπημένο θέαμα όπου η αριστοκρατία της Γηραιάς Αλβιώνας δίνει ηχηρό παρόν.

Είναι το απόλυτο meeting point, που πάνε όλοι για δουν και να τους δουν, αφού εκεί συναντιούνται γαλαζοαίματοι και μη για να δουν γρήγορους καλπασμούς και να ποντάρουν απολαμβάνοντας το θέαμα.

Οι κυρίες συγκεντρώνουν τα βλέμματα με τα εκκεντρικά καπέλα τους που πότε έχουν πάνω φρούτα, πότε λουλούδια και πότε απλούς φιόγκους ενώ οι κύριοι εμφανίζονται φορώντας άλλοτε γκρι κι άλλοτε μαύρα εφαρμοστά φράκα.

Πρόκειται για ένα υπερθέαμα που διαθέτει το δικό του cat walk ενώ πολύ συχνά το ισχυρό ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι της Μεγάλης Βρετανίας παρίσταται και τις τέσσερις ημέρες που διαρκούν οι ιπποδρομίες.

Από τις 15 έως και τις 19 Ιουνίου του 2010 όλοι στις κερκίδες παρακολουθούσαν με αγωνία την έκβαση του αγώνα, έχοντας αν χείρας ένα χρήσιμο αξεσουάρ που δεν είναι άλλο από τα κιάλια.

Σε εκείνο το event διαδραμάτισε έναν ρόλο ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος που «κατέβηκε» στις ιπποδρομίες με ένα νέο πλην πολλά υποσχόμενο αναβάτη και άλογο τον Πρέσβη.

Παρόλο που οι φήμες έκαναν λόγο για τον «Ιαλυσό» που φάνταζε πιο ιδανικός για τέτοιου είδους σημαντικές διοργανώσεις, ένας τραυματισμός στο πόδι του κράτησε τελευταία στιγμή το καθαρόαιμο άτι εκτός αγώνα.

Έτσι στην 3η πιο σημαντική κούρσα της ημέρας, ο «Πρέσβης» που κατέβηκε τρίτο φαβορί ,δυστυχώς δεν τα κατάφερε αφού στα πρώτα μέτρα στριμώχτηκε ανάμεσα σε ισχυρότατους αντιπάλους.

Ο αναβάτης του, στην ανηφόρα του δυσκολότερου ιπποδρόμου του κόσμου, όπως είναι το Άσκοτ, αναγκάστηκε να τον πιέσει για να μην χάσει τη θέση του.

Έτσι το άλογο έχασε το βήμα του και όπως ήταν φυσικό επακόλουθο χάθηκε και το τρόπαιο που διεκδικούσε ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος και η οικογένεια του που παρακολουθούσαν διακριτικά τον αγώνα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τα άλογα του πέτυχαν νίκες σε σημαντικά τουρνουά, ο ίδιος όμως μαζί με τα αδέρφια του έχασε κατά κράτος στο επιχειρείν.


Ο πατριάρχης και οι διάδοχοι

Είναι μια Κυριακή, δεκαετίες πριν και μια μεγάλη συντροφιά φτάνει σε ένα ολοκαίνουργιο τότε σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος».

Της συντροφιάς ηγείται ο αείμνηστος Δημήτρης Μαρινόπουλος, που φτάνει φορώντας ένα σκούρο ναυτικό κασκέτο.

Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ο φύλακας πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες ξεκαθαρίζει στην ομήγυρη ότι δεν θα μπουν μέσα λέγοντας: «Είναι Κυριακή σήμερα! Δεν ανοίγουμε και δεν μπαίνει κανείς».

Παρά τις νουθεσίες των υπολοίπων να ανοίξει γιατί «είναι μαζί μας ο κ. Δημήτρης Μαρινόπουλος, ο φύλακα είναι ανένδοτος. «Ας είναι όποιος θέλει. Που τον ξέρω εγώ τον Δημήτρη Μαρινόπουλο;».

Χρειάστηκε να περάσει ο διευθυντής του σούπερ μάρκετ, που αναγνώρισε το μεγάλο αφεντικό για να πειστεί ο φύλακας να ανοίξει τις πόρτες, λέγοντας όταν βρέθηκε μπροστά του: «Με συγχωρείτε, δεν φαντάστηκα…» αλλά δεν τέλειωσε τη φράση του.

Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος του έσφιξε το χέρι λέγοντάς του «την δουλειά σου έκανες και την έκανες πολύ καλά…

Εν αντιθέσει με τον πατριάρχη της οικογένειας οι διάδοχοι παρά την σωρεία εταιριών και διεθνών brand που φέρνουν στην Ελλάδα, δεν θα αποδειχτούν τόσο ικανοί.

Κι έτσι ήρθε εκείνο το πρωί μιας Δευτέρας πριν από τέσσερα χρόνια όταν αρχίζει να διαχέεται η είδηση ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» κατέθεσε αίτηση πτώχευσης ζητώντας να υπαχθεί στο άρθρο 106Β-πτώχευση εν λειτουργία-του πτωχευτικού κώδικα.

Είναι το τέλος εποχής για τον κ. Λεωνίδα Μαρινόπουλο γιο του αείμνηστου Δημήτρη Μαρινόπουλου και της Ντόλης Μαρινοπούλου τον αδελφό του και τα ξαδέλφια του , που ταυτίστηκαν με τον οικογενειακό όμιλο και το όραμα των πατεράδων τους, αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν μια από τις πιο ιστορικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που είχε ταυτιστεί με τον μέσο Έλληνα για δεκαετίες.


Οι γνωστοί-άγνωστοι

Οι πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου Μαρινόπουλος που ξεκίνησαν από ένα φαρμακείο στην Ομόνοια το 1893, έφτασαν να περιλαμβάνουν μια φαρμακευτική εταιρία, αντιπροσωπείες γνωστών εταιριών ένδυσης όπως η Gap και τα Marks & Spencer, την αλυσίδα των Starbucks κ.α.

Οι αστικοί μύθοι γύρω από την περιουσία τους είναι πολλοί, τόσοι που η αλήθεια για τη περιουσία τους να φαντάζει ένα πολύ δύσκολο αίνιγμα.

Ο πρώτος μεταξύ ίσων κ. Λεωνίδας Μαρινόπουλος-πολλοί λένε ότι ο συγκεκριμένος τίτλος ανήκει στον πολύ πιο γνωστό ξάδερφό του Πάνο-δεν είναι σίγουρα η περίπτωση του κοσμικού επιχειρηματία, που διασκεδάζει απενοχοποιημένα.

Έχοντας μια αισθητική που παραπέμπει λένε οι καλά γνωρίζοντες σε Βρετανό αριστοκράτη, λατρεύει όπως προναφέραμε την ιππασία και τρεις μήνες πριν την κατάρρευση βρέθηκε στο Ντουμπάι για να παρακολουθήσει τον «Πρέσβη» του-ένα εξαιρετικό καθαρόαιμο άτι-να κερδίζει και να βραβεύεται.

Στην Μύκονο, όπου φέρεται να διατηρεί κατοικία, επιλέγει συνήθως να δειπνεί σε αυτήν παρέα με φίλους, αποφεύγοντας τα θορυβώδη in στέκια του νησιού ειδικά τα τελευταία καλοκαίρια.

Πιο καλά αισθάνεται κυρίως στο Λονδίνο, εκεί όπου μπορεί να δειπνεί στο Hakassan η σε κάποιο prive κλαμπ, όπως το Annabel’s, πριν επιστρέψει στην εξαιρετικής αισθητικής κατοικία του που οι φήμες την τοποθετούν στην Belgravia.

Το αυτό ισχύει και για τον κ. Στέφανο Μαρινόπουλο, που διατηρεί πολύ χαμηλό προφίλ.

Σαφώς πολύ πιο αναγνωρίσιμος από όλους είναι ο ξάδερφος του Πάνος Μαρινόπουλος-ο Πανάρας για τους πολύ στενούς του φίλους-που αλώνιζε την δεκαετία του ’90 στην κοσμική Αθήνα.

Λάτρης του καλού φαγητού-η πρώην πλέον σύζυγός του κ. Ιωάννα Μαρινοπούλου έδωσε αγώνα για να τον αδυνατίσει-άφησε εποχή στα κλαμπ και τα μπουζούκια.

Φημίζεται για το κοφτερό μυαλό του και η μετακόμισή του στο εξωτερικό πριν από λίγα χρόνια, συνδυάστηκε με την αγορά μιας εκπληκτικής κατοικίας στο Μαϊάμι, η οποία φιλοξενήθηκε στις σελίδες έγκριτου περιοδικού αρχιτεκτονικής.

Το διαζύγιό του με την Ιωάννα ήταν αθόρυβο αφού βγήκε συναινετικό και η πρώην σύζυγός του ασχολείται πλέον με την ιδιότητά της ως interior designer και σχεδιάστρια σκαφών, έχοντας δεχθεί εξαιρετικές κριτικές για την δουλειά της.

Σαν ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας φωτογραφήθηκε στην κατοικία που φέρεται να διατηρεί στα Hampton-το κατεξοχήν θέρετρο της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης-για γνωστό lifestyle περιοδικό που κυκλοφόρησε μια ημέρα πριν την αίτηση πτώχευσης.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο απίστευτη.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates