.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΕΕ: ΣΤΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ "ΖΩΝΑΡΙ" ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΒΟΡΡΑΣ !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:


Φρένο στην «card blanc» (λευκή επιταγή) για πλήρη δημοσιονομική χαλάρωση το 2021 σε χώρες υπό μεταμνημονιακή επιτήρηση και όσες έχουν υψηλό χρέος, αναμένεται να ζητήσουν οι χώρες του Βορρά στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

H «φωτογραφική» διάταξη αφορά κυρίως την Ελλάδα και απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες τόσο από τους κύκλους της Κομισιόν όσο και από το EwG αναφέρουν ότι η στροφή αυτή είναι ήδη εις γνώσιν του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος φέρεται να έχει εκφράσει τον προβληματισμό του.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις της Επιτροπής και των τεσσάρων «σκληρών» (frugal four) Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας και Ολλανδίας, προκειμένου να περάσει η πρόταση για τα κονδύλια ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει στο Euro2day.gr ότι στις διαπραγματεύσεις μπαίνει η απάλειψη της «ρήτρας διαφυγής». Με τη σιωπηλή υποστήριξη του υπόλοιπου Βορρά, οι «4» επιδιώκουν να περάσουν σειρά μέτρων και διαβαθμίσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «νέου τύπου» δημοσιονομική χαλάρωση το 2021.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι χώρες όπως η Ελλάδα με μεταμνημονιακό πρόγραμμα και η Ιταλία με υψηλό χρέος ενδέχεται να «αποχαιρετήσουν» την «card blanc», τη λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής», που επιτρέπει χωρίς περιορισμούς παροχές και δαπάνες λόγω του κορωνοϊού. Αντιθέτως, θα μπαίνουν συγκεκριμένοι στόχοι με βάση το ύψος της ύφεσης.

Η «τάση» αυτή προκαλεί προβληματισμό και έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πίσω από τις κλειστές πόρτες, παραδέχεται ότι δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το βάθος της ύφεσης και για τις προοπτικές ανάκαμψης. Έρχεται επίσης την ίδια χρονική περίοδο που ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε τη συζήτηση για τη χαλάρωση των πλεονασμάτων από το 2021.

Η απάντηση που λάβαμε τόσο από στελέχη της Κομισιόν όσο και από στελέχη του Eurogroup είναι ότι το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση θα φανεί τον Οκτώβριο και μετά την τουριστική σεζόν, στην οποία ποντάρει πολύ η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται όμως η διαπραγμάτευση για τους στόχους του πλεονάσματος να μπει στο γενικό καλάθι των διαπραγματεύσεων για τον 7ετή προϋπολογισμό και το «πάρε-δώσε» των χωρών με την Κομισιόν.

Στο σημερινό EwG αναμένεται να γίνει μια δεύτερη ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις, μια πρώτη γεύση έχουν ήδη πάρει οι χώρες-μέλη, εξού και ο προβληματισμός της Αθήνας, και αναμένεται να γίνουν συστάσεις για σωστή ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τα πακέτα παροχών, δηλαδή τα δάνεια από τον ESM και τη στήριξη της Κομισιόν μέσω SURE και Βridge.

Εάν η πρόταση της Κομισιόν παραμείνει ως έχει (750 δισεκατομμύρια), στη χώρα μας αναλογούν 32 δισεκατομμύρια, τα οποία όμως, όπως ξεκαθάρισε και ο καθ' ύλην αρμόδιος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, θα έρθουν σε βάθος 7ετίας και βεβαίως με τα ανάλογα attachments (επιτήρηση). Με άλλα λόγια, η εκταμίευσή τους δεν θα είναι εύκολη και δεν θα θυμίζει τις παροχές που δίδονται φέτος.

Εκτός απροόπτου, το EwG αναμένεται να εγκρίνει και την εκταμίευση των 640 εκατομμυρίων ευρώ από την 6η αξιολόγηση-εξπρές της ελληνικής οικονομίας. Το ΥΠΟΙΚ θα κληθεί να συναποφασίσει με την Κομισιόν για το πώς και πού θα διοχετευθούν τα κονδύλια αυτά ή εάν θα παραμείνουν στον κρατικό κορβανά.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates