Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν για το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων και όσες δεν ανταποκρίνονται όπως πρέπει θα χάνουν χρήματα, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης.
Οι πελάτες των τραπεζών, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις τράπεζες, τα δάνεια και το πακέτο της Ευρώπης, θα χρειάζεται να καταθέτουν μόνο 12 έγγραφα για τη ρύθμιση δανείων και το μόνο κριτήριο που υπάρχει είναι να είσαι τραπεζικά ενήμερος μέχρι 31/12/2019 και ο ορισμός των προβληματικών επιχειρήσεων.
Ο υπουργός εξήγησε ότι οι τράπεζες λαμβάνουν ένα μέρος του ρίσκου και σημείωσε πως εξασφάλιση δανείου έως 40% του ποσού θα υπάρχει αναλόγως τον πελάτη.
«Όσο πιο αξιόχρεος είσαι τόσο λιγότερη εξασφάλιση έχεις», ανέφερε κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα 2 δισ. μοιράστηκαν βάσει του επισήμου μεριδίου αγοράς της κάθε τράπεζας και πρόσθεσε ότι «στις 30 μέρες θα ελέγξουμε το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων ανά τράπεζα.
Οι τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα θα πάρουν περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε αναμόρφωση αυτού του ποσού.Οι τράπεζες που έχουν πάει αργά θα χάσουν χρήματα.
Θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λιγότερα δάνεια άρα θα βγάλουν λιγότερα κέρδη και να απολογηθούν στους μετόχους τους».
Ο υπουργός Ανάπτυξης για εγγυοδοτικό εξήγησε πως στην περίπτωση που μια τράπεζα ζητάει υποχρεωτικά 40% εξασφάλιση από τους πελάτες, όταν την ελέγξουν, θα έχει μείνει πίσω και τότε θα της πάρουν τα χρήματα πίσω.
Όπως είπε «όποια τράπεζα πάει αργά θα της πάρουμε τα λεφτά. Να ξηλώσουν τους διευθυντές σε όποια τράπεζα δε δίνει δάνεια στον κόσμο».
Αναφορικά με το πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας, ο υπουργός αφού ανέφερε ότι τα λεφτά δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως «ο σχεδιασμός είναι σύνθετη διαδικασία.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα».
Πρόσθεσε ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα έχουν τη γενική επιστασία και ευθύνη για τη διαχείριση του πακέτου και σημείωσε πως «αν σπαταλήσουμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είμαστε ανάξιοι».
Περαιτέρω, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις μέσα στην καραντίνα αυξήθηκαν κατά 3 δισ., ενώ σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων τόνισε πως οι περιφερειάρχες έβαλαν πλάτη για να βρεθούν χρήματα για τις επιχειρήσεις και συμπλήρωσε πως «όλοι μαζί συντονίζουμε τις δυνάμεις μας».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου