.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ !!!




Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα αγοράσει το απαραίτητο ύψος κρατικών ομολόγων χωρίς να θέσει ανώτατο όριο


Μόλις ένα μήνα μετά την εφαρμογή του οικονομικού πακέτου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε προχθές νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων. 


Ο διοικητής της, Χαρουχίκο Κουρόντα, τόνισε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, ο οποίος ενδέχεται να επιβαρύνει τη διεθνή οικονομία περισσότερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την αύξηση του ορίου αγοράς εταιρικών ομολόγων και άλλων ιδιωτικών τίτλων στα 186 δισ. δολάρια, τριπλάσιο ποσό σε σχέση με προηγουμένως. Επίσης, κατήργησε εντελώς το συμβολικό όριο των 746 δισ. δολαρίων που είχε θέσει όσον αφορά τις αγορές των κρατικών ομολόγων. «Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα αγοράσει το απαραίτητο ύψος κρατικών ομολόγων χωρίς να θέσει ανώτατο όριο», προκειμένου να διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού κοντά στον στόχο του 0% σε βάθος χρόνου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

Οπως ανέμεναν πολλοί αναλυτές της αγοράς, η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερό το επιτόκιο δανεισμού στο 0%. Ωστόσο, προστίθεται να πληρώσει επιτόκιο ύψους 0,1% σε όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα έθεσε την εν λόγω εξαίρεση ώστε να δώσει επιπλέον κίνητρο στις εμπορικές τράπεζες να υποστηρίξουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις.


Μολονότι πριν από ένα μήνα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει την εξαγορά περισσότερων περιουσιακών στοιχείων και νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, κρίθηκε πως η οικονομία απαιτεί μεγαλύτερη ώθηση. «Το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύθηκε να αγοράσει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς και η χαλάρωση των ορίων στις εξαγορές της, ήταν μεγαλύτερα από το προσδοκώμενο», σχολίασε στο Reuters η Μαρί Ιβασίτα, επικεφαλής οικονομολόγος στην Daiwa Securities. «Δείχνει το πόσο ανησυχεί η κεντρική τράπεζα», συμπλήρωσε η ίδια. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις, φοβούμενες ότι η κρίση του κορωνοϊού θα επιφέρει βαθιά παγκόσμια ύφεση.

H τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ αναμένει πως τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό κοντά στο 2%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η προσοχή της θα είναι στραμμένη αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. «Εάν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα νομισματικής πολιτικής», τόνισε προχθές ο Κουρόντα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates