.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΜΕΛΕΤΗ ΒΟΜΒΑ: 400 ΔΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΒΑΣΙΛΕΙΑ 3" !!!

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ COPENHAGEN ECONOMICS ΚΑΤ΄ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κεφάλαια ύψους 400 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της «Βασιλείας ΙΙΙ», σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το τραπεζικό λόμπι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Ο στόχος των νέων κανονισμών που εισάγει η Βασιλεία ΙΙΙ, στους οποίους συμφώνησαν ΕΕ και ΗΠΑ, είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών απέναντι σε χρηματοοικονομικά σοκ.

Σύμφωνα με το Reuters, η μελέτη της Copenhagen Economics, εκπονήθηκε με εντολή έχει της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών, προκειμένου να αναλυθεί η επίδραση των νέων κανονισμών, προτού νομοθετηθούν στην Ευρώπη.

Η μελέτη προειδοποιεί επίσης για την επίδραση της «Βασιλείας ΙΙΙ» στην πραγματική οικονομία, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η επίδραση στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα ανέλθει στο 0,4%, λόγω της μείωσης των επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κομισιόν προχωθεί μια νέα πρόταση στο β΄τρίμηνο του 2020, προκειμένου να νομοθετηθούν οι νέοι κανόνες από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της EBA, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 135 δισ. ευρώ έως το 2027, στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ τονίζει την ανάγκη να εφαρμοστεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

H Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να νοθεύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες, που θεσπίστηκε μετά την κρίση, γνωστό ως Βασιλεία ΙΙΙ, και πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες για να προετοιμάσει τις τράπεζες για μία ενδεχόμενη κρίση, δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Andrea Enria.

«Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρέπει να αντισταθούν στα εθνικά συμφέροντα και την άσκηση παρασκηνιακών πιέσεων κάποιων τραπεζών», τόνισε ο Ενρία, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο.

«Η Βασιλεία ΙΙΙ πρέπει να εφαρμοστεί πιστά, με συνέπεια και έγκαιρα».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates