.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

"ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ+ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ !!!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΔΕΛΕΑΡ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΥ...0,70% & ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS
Και η κυβέρνηση με σκέψεις...για συνδυασμό μοντέλων Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας !!!




Καμπάνιες με προσφορές στα επιτόκια ξεκινούν μετά την άρση των capital controls οι ελληνικές τράπεζες, για την προσέλκυση καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Εκτιμάται ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις διατηρούν εκτός τραπεζικού συστήματος ρευστότητα άνω των 50 δισ. ευρώ, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι παρκαρισμένη σε λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού.

Πρόκειται για ένα ποσό που χτίστηκε σταδιακά στα χρόνια της κρίσης και σημείωσε ιστορικά υψηλά το πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης που προκάλεσε η κόντρα της τότε κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Τα κίνητρα

Με την άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να πείσουν τους συγκεκριμένους καταθέτες να επιστρέψουν ένα μέρος τουλάχιστον των χρημάτων τους στην Ελλάδα.

Τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν είναι τα εξής:

- Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί και πολύ δύσκολα θα επανέλθει κάποιο καθεστώς περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά τα σύννεφα θα έχουν ήδη φανεί.

Ως εκ τούτου και στο κακό σενάριο, θα υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

- Αρνητικά επιτόκια

Η διατήρηση ρευστών διαθεσίμων στο εξωτερικό συνεπάγεται μηδενικά επιτόκια.

Αντιθέτως στην Ελλάδα οι καταθέτες μπορούν να κλείσουν τα χρήματά τους για ένα χρόνο με επιτόκια της τάξης του 0,70% σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Μπορεί το επιτόκιο να μην είναι εντυπωσιακό, δεν συγκρίνεται όμως με τις μηδενικές αποδόσεις του εξωτερικού.

Οι τράπεζες στοχεύουν να πείσουν τους καταθέτες πως αυτή η σχέση ρίσκου - απόδοσης είναι συμφέρουσα.

- Προμήθειες

Εκτός όμως από τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, οι ξένες τράπεζες χρεώνουν και με προμήθειες τους πελάτες τους.

Αυτές μπορεί να ξεκινούν ακόμη και από τα 50 ευρώ το μήνα ή 600 ευρώ το χρόνο.

Δηλαδή οι καταθέτες δεν εισπράττουν τόκους και ταυτόχρονα πληρώνουν και την τράπεζα ...έξοδα φύλαξης.

Αντιθέτως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες προμήθειες.

Το μήνυμα

Το βασικό μήνυμα που θα επιχειρήσουν να περάσουν στοχευμένα οι τράπεζες σε όσους εμφανίζουν κινήσεις εμβασμάτων προς το εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια θα είναι το εξής:
  • Ο κίνδυνος πέρασε, δεν υπάρχουν πλέον capital controls
  • Φέρτε τουλάχιστον ένα μέρος των καταθέσεων στην Ελλάδα και κερδίστε από τα αυξημένα επιτόκια και τις μηδενικές προμήθειες.

Κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις του εξωτερικού εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», στο τραπέζι των συναρμόδιων υπουργών βρίσκονται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων το ιταλικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου, το κυπριακό μοντέλο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αφορολόγητες αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων, και αφορολόγητα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους, αλλά και το μοντέλο Μάλτας με flat tax 15% στο παγκόσμιο εισόδημα με ελάχιστο όμως φόρο 15.000 ευρώ.

Εναλλακτικές υπάρχουν πολλές και η Ελλάδα μόλις τώρα εξετάζει ένα μοντέλο εύκολης αύξησης των φορολογικών εσόδων το οποίο έχουν αξιοποιήσει ήδη πολλές χώρες. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι εντός του Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, αναμένεται να καταρτιστεί σχετική διάταξη με στόχο την τόνωση των φορολογικών εσόδων χωρίς επιβαρύνσεις για τους έλληνες φορολογουμένους.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ένα σχέδιο ουσιαστικών μειώσεων φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε ορίζοντα τετραετίας, έχοντας ήδη προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% (θέμα χρόνου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών), ενώ σχεδιάζεται νέο κύμα ελαφρύνσεων τους επόμενους μήνες. Εάν κατάφερνε να προσελκύσει ξένους φορολογικούς κατοίκους με «μεγάλα πορτοφόλια» στην Ελλάδα, το εγχείρημα αύξησης των δημοσίων εσόδων και δραστικής μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων για όλους θα μπορούσε να τεθεί σε άλλη βάση. Οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία (non dom) δεν είναι ξένες στην ευρωζώνη και είναι απορίας άξιο γιατί καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τις έχει αξιοποιήσει στην Ελλάδα.


ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates