.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

ΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΑΦΕΙΔΩΣ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ "ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ" ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ !!!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Οι νέοι κανόνες που επιβάλλει η κεντρική τράπεζα Ρωσίας αντανακλούν ακριβώς την ανησυχία αυτήν, την οποία έχει προκαλέσει η εκτίναξη που έχει σημειώσει ο δανεισμός προς τα ρωσικά νοικοκυριά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να μοιράζουν αφειδώς δάνεια σε ήδη υπερχρεωμένους Ρώσους δανειολήπτες !!!



Οι ρωσικές τράπεζες χορηγούν δάνεια στους Ρώσους καταναλωτές εσπευσμένα και με πυρετώδεις ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι είναι ήδη υπερχρεωμένοι και συχνά καταλήγουν στη χρεοκοπία. Στόχος τους είναι να προλάβουν να χορηγήσουν όσο περισσότερα δάνεια μπορούν προτού τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες που τους επιβάλλει η κεντρική τράπεζα από 1ης Οκτωβρίου. Οι νέοι αυτοί κανόνες ουσιαστικά θα καταστήσουν απρόσιτες τις πιστώσεις για όσους Ρώσους εργάζονται στην παραοικονομία αλλά και για όσους είναι ήδη χρεωμένοι.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Μιχαήλ Σλεμόφ, αναλυτής της VTB Capital, τόνισε πως «οι νταντάδες, διάφοροι οδηγοί και όσοι προωθούν τα προϊόντα τους μέσω Instagram, εν ολίγοις άνθρωποι που αμείβονται με “μαύρο” χρήμα, κατορθώνουν να πάρουν δάνειο αρκεί να έχουν έναν καταθετικό λογαριασμό στην τράπεζα. Σύμφωνα μάλιστα με τους οικονομολόγους της VTB, το 12% του εισοδήματος στη Ρωσία εντάσσεται στην παραοικονομία. Οι νέοι κανόνες, όμως, επιβάλλουν στις τράπεζες να δανείζουν χρησιμοποιώντας ως κριτήριο μόνον τις επίσημες αμοιβές που μπορούν να πιστοποιηθούν. Τις υποχρεώνουν, άλλωστε, προτού εκδώσουν ένα δάνειο, να διαπιστώνουν και να εκτιμούν δεόντως το χρέος που έχει ήδη επωμισθεί ο εκάστοτε υποψήφιος δανειολήπτης. 

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει μάλιστα ότι οι ρωσικές τράπεζες θα υποχρεούνται εφεξής είτε να περιορίσουν τα καταναλωτικά δάνεια είτε να αντλήσουν νέα κεφάλαια. Οι νέοι κανόνες αντανακλούν την ανησυχία που έχει προκαλέσει στις ρωσικές αρχές η εκτίναξη κατά 25% που έχει σημειώσει ο δανεισμός προς Ρώσους ιδιώτες και ρωσικά νοικοκυριά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Συνολικά, τα δάνεια που χορηγήθηκαν πέρυσι σε Ρώσους ιδιώτες έφτασαν στα 16 τρισ. ρούβλια, ποσό αντίστοιχο των 218 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζουν οι FT, πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο του αντίστοιχου της εποχής προ των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία η Δύση. Τον περασμένο μήνα μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Μαξίμ Ορέσκιν δήλωσε σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η ρωσική οικονομία κινδυνεύει από ύφεση αν δεν τεθεί υπό έλεγχο ο δανεισμός. Μίλησε μάλιστα για «φούσκα» καταναλωτικών δανείων που θα σκάσει μέσα στο 2021. 

Πολλοί Ρώσοι αναγκάζονται να δανειστούν για να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο επειδή οι μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα από το 2014, οπότε διολίσθησε σε ύφεση η ρωσική οικονομία. Δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, παίρνουν άλλα δάνεια, με αποτέλεσμα να υπερχρεώνονται και συχνά να πτωχεύουν πλήρως. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το πρώτο τρίμηνο του έτους σχεδόν το 10% των δανείων προοριζόταν για δανειολήπτες που δαπανούν τουλάχιστον το 80% του εισοδήματός τους αποπληρώνοντας υφιστάμενα χρέη. Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει μάλιστα εκφράσει έντονη ανησυχία για την προθυμία των ρωσικών τραπεζών να χορηγήσουν περαιτέρω πιστώσεις σε άτομα υπερχρεωμένα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates