Σε 67 μήνες τα «φέσια» προς το Δημόσιο ανήλθαν στο 22% του ΑΕΠ
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στα τέλη του 2013 ήταν στα 62,5 δισ. ευρώ. Σήμερα διαμορφώνονται στα 104 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 67 μήνες αυξήθηκαν κατά 41,5 δισ. ευρώ ή κατά 620 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Αυτή η εκρηκτική αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών, σε ύψος σχεδόν ίσο με το 22% του ΑΕΠ, συνέβη παρά την καθιέρωση το 2013 της πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές προς την εφορία και παρά τη θέσπιση αυστηρών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για κατασχέσεις «εξπρές» σε βάρος όσων χρωστούν στο Δημόσιο.
Τα νούμερα αποτυπώνουν μια μεικτή εικόνα για την επιτυχία της μεταρρύθμισης που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013 και η οποία αντικατέστησε τα προηγούμενα συστήματα διακανονισμού, με μια ενιαία «πάγια» ρύθμιση, προσβάσιμη βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Το ότι οι εισπράξεις έναντι του παλαιού ληξιπροθέσμου χρέους, από τα 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2013 αυξήθηκαν σε 2,8 δισ. ευρώ το 2018, ήτοι σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν οφείλεται στις κατασχέσεις και σε μικρότερο βαθμό στις ρυθμίσεις χρεών.
Το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης και του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων να δώσει την ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των οφειλετών και να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.
Δεδομένου ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι έκτακτη και θα ισχύσει άπαξ, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Στη βάση αυτή αναμένεται να υπάρξει διπλασιασμός των δόσεων στην πάγια ρύθμιση για οφειλές που θα δημιουργηθούν εφεξής ώστε κάποιος να μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του σε 24 αντί για 12 δόσεις που ισχύει σήμερα. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αυξήσει από 24 σε 36 και τις δόσεις για τις έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου