.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΕΦΟΡΙΑ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !!!

"ΣΑΦΑΡΙ" ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Η "ΜΑΥΡΗ" ΕΡΓΑΣΙΑ
Τσουχτερά τα πρόστιμα !!!




Μπαράζ ελέγχων σε τουριστικούς προορισμούς πραγματοποιεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, κατά την διάρκεια των επόμενων δυο μηνών αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους επιθεωρητές σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς με την συνδρομή στελεχών από την Αθήνα και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στοιχεία που έχει στη διάθεση του το mononews.gr αποκαλύπτουν ότι από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου την 1η Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, όπως εστίαση, καταλύματα, τουριστικά γραφεία, έχουν πραγματοποιηθεί 1.840 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί 691 πρόστιμα σε επιχειρηματίες για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας συνολικού ύψους 2,67 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Παναγιώτη Κορφιάτη, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τηρείται στο ακέραιο το σχέδιο δράσης για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων στον τουριστικό κλάδο που παρουσιάζει υψηλή παραβατικότητα ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως οι Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου.

Παράλληλα, ο κ. Κορφιάτης έχει συστήσει ειδική ομάδα ελεγκτών «ράμπο», οι οποίοι θα πραγματοποιούν καταδρομικούς ελέγχους σε περιοχές και νησιά που υπάρχουν ανώνυμες καταγγελίες για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας στην τηλεφωνική γραμμή 15512.

Ακόμη για την επιλογή των επιχειρήσεων που «χτυπούν» οι ελεγκτές γίνεται χρήση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι στο υπουργείο Εργασίας ελέγχουν μέσω των καταστάσεων προσωπικού που υποβάλουν οι επιχειρήσεις σε ποιες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και αυξομειώσεις στον αριθμό των υπαλλήλων. Με αυτό τον τρόπο οι επιθεωρητές ελέγχουν κατά προτεραιότητα επιχειρηματικές μονάδες που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά μερικής απασχόλησης ή συχνές προσλήψεις και αποχωρήσεις εργαζομένων.

Οι έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και της ασφάλειας στους χώρους απασχόλησης ενισχύονται για άλλη μια χρονιά με μεικτά κλιμάκια της οικονομικής αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και του ΕΦΚΑ.

Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, ενώ για όσους δε συμμορφωθούν, θα πολλαπλασιάζονται.

Χιλιάδες επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με το κλείσιμο της επιχείρησής τους έως και πέντε ημέρες σε περίπτωση που υποδηλώνουν τους εργαζόμενους τους, απασχολώντας τους περισσότερες ώρες και μέρες από αυτές που τους έχουν δηλώσει στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη».

Στη πρώτη γραμμή ελέγχων θα βρεθούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ σε νησιά, όπου οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν αδήλωτους ή υποδηλωμένους εργαζόμενους, παράβαση του ωραρίου απασχόλησης με μη καταβολή υπερωριών, αλλά και καταστρατήγηση των ημερών ξεκούρασης (ρεπό). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 103 ευρώ φέτος τον Ιούνιο σε σχέση με πέρσι.

Το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που κινείται στα επίπεδα του 20% και σαρώνει σε κλάδους όπως ο επισιτισμός, ο τουρισμός και τα «φασονάδικα» (εργαστήρια όπου ράβονται επώνυμα και κοινά ρούχα, από φθηνά εργατικά χέρια). Σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται βέβαιο ότι το 50% των εργαζομένων με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση εργάζεται για περισσότερες από 8 ώρες.

Υπέρογκα πρόστιμα στους παραβάτες – Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Κατά την διάρκεια των ελέγχων σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Κέρκυρα εντοπίστηκαν 8 εργαζόμενοι, οι οποίοι ενώ στο σύστημα «Εργάνη» είχαν δηλωθεί ότι είχαν ρεπό, απασχολούνταν κανονικά. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι 30.000 ευρώ.

Σε άλλο ξενοδοχείο στο ίδιο νησί βρέθηκαν 11 εργαζόμενοι να απασχολούνται, ενώ είχε δηλωθεί ότι βρίσκονται σε ημερήσια ανάπαυση. Κι σε αυτή την ξενοδοχειακή μονάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ. Οι υπεύθυνοι αιτιολόγησαν την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι έχει νομιμοποιηθεί το επταήμερο λειτουργίας των επιχειρήσεων και ότι μπορούν να απασχολούν τις εργαζόμενους επτά συνεχόμενες μέρες.

Σε μεγάλο κέντρο διασκέδασης σε άλλο νησί στα Επτάνησα, βρέθηκαν 6 εργαζόμενοι, οι οποίοι ενώ είχαν δηλωθεί στο σύστημα ότι απασχολούνταν 4 ώρες, απασχολούνταν περισσότερες ώρες. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε για την υποδηλωμένη εργασία ήταν 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτών, μόνο κατά την διάρκεια μιας εβδομάδας σε τουριστικό νησί των Επτανήσων επεβλήθησαν 25 πρόστιμα για την καταβολή 136.550 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για αδήλωτο εργαζόμενο είναι 10.500 ευρώ και μειώνεται σε 7.000 ευρώ, εάν γίνει πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών, σε 5.000 ευρώ, εάν η πρόσληψη είναι τουλάχιστον 6 μηνών, και σε 3.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 1 έτους.

Όσον αφορά την υποδηλωμένη απασχόληση το πρόστιμο ξεκινά από 500 ευρώ και το τελικό ποσό διαμορφώνεται με ειδικούς συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρηση και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων που θα εντοπιστούν. Ωστόσο οι επιθεωρητές επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι στη συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες ότι υπάρχει υποδηλωμένη εργασία, καθώς αυτό πρέπει να το καταγγείλει μόνο ο εργαζόμενος.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates