.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ: ΠΛΕΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ FUNDS !!!

ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΤΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ FUNDS ΠΟΥ (ΘΑ) ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ-ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΤΛ. ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ ;;;
Ή το ξέπλυμα θα συνεχίζει να πηγαίνει σύννεφο με μόνο στόχο την εισροή κεφαλαίων στη χώρα ;;; Ήδη η Κομισιόν έχει χτυπήσει καμπανάκι...




Σε κινητές αξίες, όπως μετοχές και ομόλογα, επεκτείνεται το αναθεωρημένο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», το οποίο θα απευθύνεται σε ιδιώτες αλλά και σε funds και θα προβλέπει ελάχιστο όριο επενδύσεων έως και 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, το πρόγραμμα κινήτρων που παρέχει η Ελλάδα –όπως και πολλές ακόμη χώρες της ΕΕ– με αντάλλαγμα 5ετή άδεια διαμονής θα διευρυνθεί σημαντικά και στόχος του Υπουργείου Οικονομίας είναι αυτό να εξελιχθεί σε ένα «ελκυστικό, λειτουργικό και ελεγχόμενο» πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων.

«Στόχος μας είναι να έχει ο επενδυτής πλουραλισμό επιλογών και να μπορεί να συνδυάσει διάφορα είδη επενδύσεων», αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, διευκρινίζοντας ότι θα είναι δυνατή η επένδυση σε μετοχές και ομόλογα –εταιρικά και κρατικά– μεταξύ άλλων. Υπογραμμίζει, πάντως, ότι οι ιδιώτες ή τα funds θα μπορούν είτε να επενδύουν μόνο σε ακίνητα –όπως συμβαίνει σήμερα- είτε μόνο σε κινητές αξίες. Η επένδυση σε μείγμα ακινήτων και κινητών αξιών δεν θα επιτρέπεται.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον νέο στοιχείο είναι ότι ο αιτών για Golden Visa θα μπορεί επίσης να επενδύει απευθείας σε επιχειρήσεις, εν είδει venture capital –γεγονός που αναμένεται να δώσει νέα διάσταση στο πρόγραμμα κινήτρων, καθώς πλέον οι επενδύσεις θα γίνονται σε πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη. «Οι επενδύσεις σε ακίνητα έχουν σαφώς οφέλη για τον κλάδο και ορισμένα επαγγέλματα που σχετίζονται σε αυτόν, ωστόσο, τόσο οι επενδύσεις σε ομόλογα ή μετοχές, όσο και απευθείας σε επιχειρήσεις, θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής για την τόνωση της ανάπτυξης στη χώρα», σημειώνει η ίδια πηγή.

Πώς θα λειτουργεί η Χρυσή Βίζα για funds

Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι το πρόγραμμα να προσελκύσει πιο οργανωμένα επενδυτικά σχήματα, τα οποία θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν. Σε αυτή τη φάση, όπου το νέο πλαίσιο βρίσκεται σε διαδικασία τελικής επεξεργασίας, εξετάζεται το όριο ένταξης για τα funds να είναι μεγαλύτερο από 400.000 ευρώ –για επενδύσεις σε κινητές αξίες- χωρίς όμως να είναι «σημαντικά μεγαλύτερο», αναφέρει πηγή του Υπουργείου.

Αυτό που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, κυρίως από Κινέζους επενδυτές, είναι να συστήνονται funds τα οποία επενδύουν συλλογικά ένα κεφάλαιο σε assets μιας χώρας προσφέροντας στους «μετόχους» του fund άδεια διαμονής. Με αυτόν τον τρόπο, οι διαδικασίες είναι πιο τυποποιημένες και οι επενδυτές απευθύνονται κατευθείαν στο fund χωρίς να χρειάζεται να εκκινήσουν μόνοι τους της διαδικασίες ένταξης στην εκάστοτε χώρα-αποδέκτη της επένδυσης.

Τέτοιου είδους funds υπάρχουν κατά κόρον στην Κίνα, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι Κινέζοι επενδυτές υπερβαίνουν –με απόλυτα νόμιμο τρόπο- το εμπόδιο των capital controls, αφού δεν χρειάζεται να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για αγορά ακινήτου -το οποίο απαγορεύεται- αλλά κάνουν μια επένδυση σε ένα κινεζικό fund.

Η διαδικασία έγκρισης της Χρυσής Βίζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα είναι τα εν λόγω funds να ραπορτάρουν στο Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα ελέγχει τον υποψήφιο επενδυτή και θα γνωμοδοτεί στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα εκδίδει εν τέλει τη Χρυσή Βίζα. Όλοι οι προενταξιακοί έλεγχοι, καθώς και η παρακολούθηση των επενδύσεων σε βάθος 5ετίας –όσο ισχύει η άδεια διαμονής- θα έγκειται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θα έχει και την ευθύνη της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα «ανακύκλωσης» των επενδύσεων τύπου carousel που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας.

Προτεραιότητα του νέου σχήματος, τονίζει η ίδια πηγή, είναι να είναι ελεγχόμενο και να μην εκδίδονται άδειες σε άτομα που δεν πρέπει, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί σε αρκετές από τις χώρες της Golden Visa λόγω ανεπαρκών ή ελλιπών ελέγχων. Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό εξέδωσε πρόσφατα έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούν τα συστήματα χορήγησης άδειας διαμονής και ιθαγένειας στην ΕΕ.


Από το insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates