.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ & ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΙΩΣΙΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ !!!

ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Εν ολίγοις, ο μόνιμα κρατικοδίαιτος Γιάννης Στουρνάρας με τους παχυλούς μισθούς, ζητά οι Έλληνες συνταξιούχοι να βυθιστούν περισσότερο στη φτώχεια & η δικαιοσύνη να μην τους δικαιώνει για τις αντισυνταγματικές περικοπές που υπέστησαν...



Τον προβληματισμό του για τις δημοσιονομικές παρενέργειες που μπορεί να έχει η μη περικοπή των συντάξεων, σε συνδυασμό με τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν ότι παλαιότερες μειώσεις ήταν αντισυνταγματικές, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου για το ασφαλιστικό, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο, και τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος τριών πυλώνων για το ασφαλιστικό, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η αναστολή των περικοπών δεν απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η αναστολή του μέτρου οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης μέχρι το 2040» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Συντάξεις για νέους - Ένα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Και προσέθεσε: «Επιπλέον, η εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, το βιβλίο που συνυπογράφουν οι Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πλάτων Τήνιος και Γιώργος Συμεωνίδης, αναδεικνύει «μια δομική αδυναμία του υφιστάμενου συστήματος: τη λειτουργία του στο πλαίσιο ενός μοναδικού, κρατικού, πυλώνα που απονέμει συντάξεις -κατά το πλείστον καθορισμένων παροχών- σε διανεμητική βάση. Ένα τέτοιο σύστημα στερείται αναπτυξιακής δυναμικής, καθώς επηρεάζει αρνητικά τους δύο παράγοντες που διαμορφώνουν την οικονομική ανάπτυξη: την απασχόληση και την αποταμίευση (τις επενδύσεις)».

Οι συγγραφείς προτείνουν ένα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που βασίζεται σε τρεις πυλώνες και «είναι ένα είδος σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου οι τομείς δρουν συμπληρωματικά (και όχι ανταγωνιστικά) σε αυτά που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα».


Πηγή-περισσότερα: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates