.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΧΡΥΣΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ !!!

ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΒΙΖΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ
Τα «χρυσά» κέρδη της Golden Visa δελεάζουν τις ελληνικές τράπεζες που σκέφτονται σοβαρά να διαθέτουν τα ακίνητά τους απευθείας σε Κινέζους, Τούρκους, Ρώσους και άλλους επενδυτές, παρακάμπτοντας τα μεσιτικά γραφεία !!!



Πηγές του κλάδου αναφέρουν στο insider.gr, ότι οι τράπεζες θεωρούν την Golden Visa μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκομίσουν διπλό όφελος: πρώτον, να ελαφρύνουν τον ισολογισμό τους από τα ακίνητα που συσσωρεύουν μέσω των πλειστηριασμών και, δεύτερον, να ενισχύσουν την κερδοφορία τους με τις παχυλές προμήθειες που αποκομίζουν οι μεσίτες.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι οι τράπεζες πουλούν τα ακίνητά τους σε διεθνή fund ή ελληνικές εταιρείες ακινήτων μέσω της πλατφόρμας ή άλλων διαδικασιών που εφαρμόζει καθεμία, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται και σε υποψήφιους Golden Visa μέσω εξειδικευμένων ξένων γραφείων.

Η ιδέα που γεννάται τώρα είναι να βρίσκουν μέσω των εν λόγω κινεζικών/ρωσικών/τουρκικών γραφείων ενδιαφερόμενους αγοραστές και να πουλούν οι ίδιες τα ακίνητα χωρίς μεσάζοντες.

Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος αποκαλύπτει ότι έχει καταρτίσει ήδη business plan για αξιοποίηση αυτού του κινήτρου και υπολογίζει ότι για κάθε πώληση ύψους 250.000 ευρώ -που είναι το όριο της Golden Visa- η τράπεζα θα μπορούσε να βάζει στο ταμείο της 70-80.000 ευρώ. Εφόσον τα στοιχεία των εν λόγω συναλλαγών είναι πραγματικά, αυτό σημαίνει περιθώριο κέρδους της τάξης του 30% -ένα αστρονομικό ποσό που θα μπορούσε να αποτελέσει αντίδοτο στη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών.

Ωστόσο, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα POS στην Κίνα που χρησιμοποιούσε ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου για να πουλά ακίνητα σε Κινέζους, εγείρονται έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο τα στοιχεία των εν λόγω συναλλαγών είναι πραγματικά –άρα και τα δυνητικά περιθώρια κέρδους για τις τράπεζες.

Οι κίνδυνοι που προβληματίζουν τις τράπεζες


«Οι πωλήσεις ακινήτων σε κινεζικές εταιρείες/Κινέζους επενδυτές είναι μια επίφοβη δραστηριότητα λόγω των capital controls που ισχύουν στην Κίνα και των αδιαφανών διαδικασιών που φοβόμαστε ότι εφαρμόζονται. Μια απευθείας συναλλαγή με Κινέζους επενδυτές εμπεριέχει σοβαρό πρόβλημα κινδύνου της φήμης για την τράπεζα», παραδέχεται η ίδια πηγή.

Πράγματι, οι πωλήσεις ακινήτων σε ιδιώτες απευθείας από την τράπεζα (one-to-one) είναι μια επίφοβη επιχειρηματική ιδέα για τις τράπεζες που επ’ ουδενί δεν θέλουν να ρισκάρουν τη φήμη τους, ιδίως μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε με τα κινεζικά POS. Ως εκ τούτου, εξετάζουν τρόπους για να παρακάμψουν τον κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου και να διασφαλίσουν επικερδείς συναλλαγές με ασφαλείς όρους, όπως εξήγησε στο insider.gr ο κ. Γεώργιος Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate.

«Χρησιμοποιούμε όλες τις μεθόδους που αφορούν στην πώληση των ιδιόκτητων ακινήτων της τράπεζας εφόσον πληρούν και ανταποκρίνονται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την εκποίηση αυτών, έχοντας πάντα ως γνώμονα την μεγιστοποίηση της εξειδικευμένης στοχοθεσίας επί των πωλήσεων ακινήτων καθώς και προς επίτευξη των ευρύτερων στόχων του Ομίλου», δήλωσε ο κ. Κορμάς.

Όπως εξηγεί, η διάθεση ακινήτων σε πιθανούς επενδυτές από την Κίνα ή λοιπές άλλες χώρες με σκοπό την απόκτηση Golden Visa, αποτελεί επί του παρόντος ένα μικρό μόνο τμήμα των πωλήσεων ακινήτων από την Τράπεζα Πειραιώς. «Προτεραιότητά μας είναι η χρηστή διαχείριση της φήμης της τράπεζας και δεν διακινδυνεύουμε να αναλάβουμε αυξημένο ρίσκο προκειμένου να πωλήσουμε μερικά ακίνητα παραπάνω. Για τις προαναφερθείσες πωλήσεις είναι αποκλειστικά επιλογή του αγοραστή εάν θα συνδέσει το ακίνητο με την διαδικασία έκδοσης Golden Visa», καταλήγει ο ίδιος.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates