.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗΣ & ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ MSCI !!!




Οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν πλέον τη μισή κεφαλαιοποίηση της 3Ε (Coca Cola)...


Δεν μπορούσε να έχει χειρότερη έκβαση για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές η αναθεώρηση του δείκτη MSCI Standard Greece από την Morgan Stanley. Ο ξένος Οίκος αφαίρεσε από το διεθνή δείκτη τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον MSCI Small Cap.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι δεν τις θεωρεί ισχυρές τράπεζες, λόγω κυρίως του επιπέδου της κεφαλαιοποίησής τους και, συνεπώς, θεωρεί ότι μειώνουν το «βάρος» του κλάδου στον διεθνή χρηματιστηριακό δείκτη που αναφέρεται στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Σημαίνει επίσης πως διεθνή funds που επενδύουν σε δείκτες ( τα γνωστά index funds) θα αποεπενδύσουν από αυτές, δηλαδή θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο, μειώνοντας και άλλο τόσο την κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου όσο και τη συνολική κεφαλαιοποίησή του ΧΑΑ.[Ωστόσο είναι επίσης πιθανό οι επενδυτές να στραφούν προς τις μη τραπεζικές μετοχές του MSCI Standard Greece, ενισχύοντας τις τιμές τους]

Ήδη τη στιγμή αυτή μεγάλα funds τοποθετούνται «short» (προτάσεις μείωσης της θέσης, δηλαδή πώλησης) απέναντι στις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών. Οι short θέσεις αφορούν στο 3,73% επί των μετοχών της Πειραιώς, το 1,7% της Alpha, στο 0,5% της Eurobank και στο 0,7% της Εθνικής.

Σημαίνει επίσης πως απαξιώνεται περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τραπεζικός κλάδος από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το τελευταίο κύμα πιέσεων, έχει χάσει το 45% της κεφαλαιοποίησής του, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διαμορφώνεται κοντά στα 5 δις!

Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι σήμερα 50% μικρότερη από την κεφαλαιοποίηση της «3Ε» της εταιρίας που παράγει την coca cola και άλλα αναψυκτικά στην Ελλάδα!

Πως εξαφανίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση


Η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών ήταν 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2013, και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, έφτανε τα 25,6 δισ. ευρώ.

Μετά τις αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil και Tιτάνα. Οι εννέα μετοχές που συμμετείχαν στον δείκτη MSCI Greece Standard πριν τις αλλαγές: ΟΤΕ με συμμετοχή 20,27%, ΟΠΑΠ με 15,79%, Alpha Bank με 13,47%, Jumbo με 10,90%, Motor Oil με 10,73%, Eurobank με 9,43%, Τιτάν με 7,72%, Εθνική Τράπεζα με 7,51% και Τράπεζα Πειραιώς με 4,17%.

Όλες οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τη γαλλική τράπεζα Societe Generale που προ ημερών είχε προαναγγείλει την έξοδο της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank από το δείκτη MSCI Standard Greece, με τις Πειραιώς και Εθνική να εξέρχονται λόγω του επιπέδου της κεφαλαιοποίησής τους και την Eurobank λόγω της μείωσης του βάρους του κλάδου στον δείκτη.


ΠΗΓΗ: economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates