.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Δ.ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΗΣ NOVARTIS: ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ 509€ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΑ 709€ !!!

ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΦ, ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ...
Ο Δημήτρης Λιντζέρης, πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα της Υγεία.



Κατά την κατάθεσή του παραδέχτηκε πως υπήρχαν αποκλίσεις στην τιμολόγηση του φαρμάκου επί ημερών του στον..Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου σε σχέση με τις εισηγήσεις και τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.
Η τιμολόγηση του φαρμάκου της Novartis, Lucentis

Ο Δημήτρης Λιντζέρης ήταν πρόεδρος του ΕΟΦ την περίοδο 2013 – 2014 ενώ έχει εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε πέντε βουλευτικές εκλογές από το 2000 έως και το 2012.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα από τον Σπύρο Λάππα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα παραδείγματα των φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novartis, Lucentis και Gilenya. «Ήρθε εδώ η κ. Αντωνίου, πρόεδρος του ΕΟΦ, και είπε ότι για το Lucentis (φάρμακο για την σκλήρυνση κατά πλάκας) και το Gilenya (για θεραπεία της ωχράς κηλίδας), η ελάχιστη τιμή που έδιναν τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 880 ευρώ και σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο ήταν 270 ευρώ».

Ο κ. Λιντζέρης περιέγραψε την εμπλοκή του ΕΟΦ κατά τη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ εισηγείτο τις τιμές των φαρμάκων και ο αρμόδιος Υπουργός μπορούσε να συγκαλέσει την επιτροπή του υπουργείου Υγείας με αρμοδιότητα στις τιμές φαρμάκων. Στη συνέχεια εξέδιδε το δελτίο τιμών.

«Περίπτωση αλλαγής της τιμής μεταξύ της προτεινομένης από την επιτροπή του ΕΟΦ και της προτεινομένης από την επιτροπή του υπουργείου Υγείας υπήρξε;» παρενέβη ρωτώντας η Αννέτα Καββαδία της πλειοψηφίας στην Επιτροπή, με τον κ. Λιντζέρη να απαντά: «Ναι, υπήρξε».

«Ο υπουργός Υγείας επί των ημερών μου το πέρναγε από την Επιτροπή Τιμών του υπουργείου Υγείας και μετά κατέληγε στην ιστορία. Δεν χρειάζεστε μάρτυρες, μπορείτε να δείτε την ανάρτηση του ΕΟΦ και την ανάρτηση του δελτίου τιμών για να καταλάβετε τι έχει συμβεί και τι δεν έχει συμβεί» παρότρυνε τα μέλη της Επιτροπής ο μάρτυρας, ενώ μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα της διαδικασίας ο κ. Λιντζέρηςέγινε πιο συγκεκριμένος.

«Επί των ημερών μου έγινε σε ελάχιστα φάρμακα και στην ουσία το Lucentis είναι το θέμα, δεν είναι άλλο» είπε ο μάρτυρας και η Αννέτα Καββαδία του απεύθυνε το ερώτημα: «Επί υπουργίας ποιου υπουργού έγιναν αυτές οι αλλαγές;».

Ύστερα από λεκτικούς ελιγμούς και την επιμονή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Η αλλαγή αφορά -ξαναλέω- το φάρμακο Lucentis, στην καινούργια του μορφή. Είναι αυτό που είπα προηγουμένως, αν το πήγαινες με τις τρεις τιμές έκανε 769 ευρώ κι αν το πήγαινες με αναγωγή έκανε 509 ευρώ. Εγώ, με βάση τον νόμο, εισηγήθηκα ότι πρέπει να κάνει 509 ευρώ με την αναγωγή και η τιμή κατέληξε στα 709, κάτι που συμβαίνει μέχρι και σήμερα».

«Να πω όμως ότι έγινε επειδή πέρασε η αντίληψη τότε ότι δεν κάνουμε αναγωγή στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα αλλά παίρνουμε τις τρεις τιμές των χωρών που έχουμε το ίδιο ακριβώς σκεύασμα» έσπευσε να διευκρινίσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates