.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΡΑΧ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΦΑΓΕ ΤΗΝ ΦΟΛΑ ΣΟΡΤΑΚΗΔΩΝ & ΑΓΟΡΩΝ !!!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΟΡΤΑΚΗΔΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ας συσχετίσουν τους φορείς των κωδικών των σορτάκηδων με τους φορείς των funds και των εταιρειών διαχείρισης που κερδοσκοπούν στην δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Όταν οι αγορές πιέζουν τις τράπεζες για μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων, ένα καλό σορτάρισμα στο Χρηματιστήριο θα πείσει κάθε αφελή ότι, επιταχύνοντας και εντατικοποιώντας το μαζικό ξεπούλημα κόκκινων δανείων στα funds, θα εξυγιανθεί το χρεοκοπημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα !!!
Κατάλαβες μπάρμπ' Αλέκο ;;;


Έρευνες για το διπλό σορτάρισμα στις τράπεζες: Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση !!!

Σε πολλαπλό επίπεδο επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη χθεσινή κερδοσκοπική επίθεση κατά των ελληνικών τραπεζών η κυβέρνηση, η οποία από το μεσημέρι της Τετάρτης τελεί σε κατάσταση συναγερμού.

Μετά και τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Πέμπτης συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κύριος Δημήτρης Λιάκος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κύριος Χαράλαμπος Γκότσης και ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κύριος Σωκράτης Λαζαρίδης.

Από τη μία τα μηνύματα που εκπέμπονται από το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών είναι καθησυχαστικά, κάτι το οποίο φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από τη σημερινή πορεία των τραπεζικών «χαρτιών» που ανακτούν μέρος του χαμένου εδάφους από τη χθεσινή επίθεση, με το Χρηματιστήριο να περνά σε θετικό πρόσημο.

Κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις δίνουν έμφαση στη συγκυρία κατά την οποία εκδηλώθηκε η τραπεζική χρηματιστηριακή πτώση, δηλαδή λίγα 24ωρα μετά την άρση των capital controls. Δεν εκφράζουν, πάντως, φόβους σε σχέση με τη συμπεριφορά των καταθετών, παρότι, όπως είναι προφανές, αυτή θα παρακολουθείται στενά.

Κύκλοι του υπυοργείου Οικονομικών δε, σημείωναν ότι η χθεσινή αναταραχή «ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα του Bloomberg» που προκάλεσε «υπεραντίδραση των αγορών», ωστόσο το πρόβλημα «είναι διαχειρίσιμο».

Την ίδια ώρα με συντονισμένες παρεμβάσεις τους τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Τσακαλώτος και Δραγασάκης σε παρεμβάσεις τους έκαναν ευθέως λόγο για κερδοσκοπικές επιθέσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

«Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εκτίμησή μας είναι ότι επρόκειτο για μια κερδοσκοπική επίθεση καθώς δεν θεωρούμε ότι η χθεσινή εικόνα αντιστοιχεί ούτε στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας ούτε στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο παίρνουμε πρωτοβουλίες και έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο.

«Οι τράπεζες είναι ευαίσθητος χώρος και όλοι πρέπει να τηρούμε προσεκτική στάση. Χρειάζεται να γίνεται έλεγχος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι όποιοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να επιδείξουν υπευθυνότητα» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, επαναφέροντας το γεγονός ότι «υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στα θεμελιώδη δεδομένα των τραπεζών και στο Χρηματιστήριο» και εξήγησε ότι η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, στον τομέα των τραπεζών με βάση τα stress test υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, ο ELA μηδενίστηκε και στην κατηγορία των κόκκινων δανείων έχουν πιαστεί οι στόχοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στη Βουλή τόνισε πως «οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση» και πως «τα σενάρια κατάρρευσης δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».



Έρευνα για το μεγάλο σορτάρισμα

Τον έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες οδήγησαν στις χθεσινές ισχυρές τραπεζικές απώλειες, ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ερευνώντας το ενδεχόμενο χειραγώγησης των μετοχών μέσω του short-selling.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», εκτίμησε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. «υπήρξαν κινήσεις, οι οποίες εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο συγκεκριμένο έκτακτο μεγάλο γεγονός».

Πάντως, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε κανένα σενάριο, αν δεν δούμε τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας», ενώ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έλεγχο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω κινήσεων short-selling».

Οι λόγοι που δείχνουν κερδοσκοπία σε βάρος των τραπεζών

Η κεντρική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό έγινε μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και για τον λόγο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε από τη Βουλή, όπου υπήρχε προγραμματισμένη ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών, αφήνοντας τη διαδικασία στον Γιώργο Χουλιαράκη.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (στον οποίον έχει περάσει, από τις 10 Σεπτεμβρίου, η ευθύνη της παρακολούθησης των τραπεζών) και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Η σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει την κατάσταση σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Διαβάστε τώρα το συμπέρασμα της κυβέρνησης και ξαναδιαβάστε την εικόνα στην αρχή της ανάρτησης :

Στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου τονίζεται ότι «η κυβέρνηση, σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».


Τράπεζες: ο Μεγάλος Ασθενής. Ξανά.

του Ιωάννη Ρουκά*

Μετά τη σημερινή «μαύρη Τετάρτη» για το Ελληνικό Χρηματιστήριο όπου έκλεισε στις «σατανικές» 666,84 μονάδες, αλλά και το σφυροκόπημα στις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών, απλά επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις μας για το πόσο βαριά ασθενής είναι ο Τραπεζικός Τομέας της Χώρας μας.

Μερικές μέρες νωρίτερα, η Moody’s, στους παράγοντες που την εμπόδισαν να αναβαθμίσει τη Χώρα μας, περίοπτη θέση κατέχει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και το στοίχημα για τη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους, ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους και κατ επέκταση των Ισολογισμών τους και των αναγκών τους για νέα Κεφάλαια.

Σε μας, τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δεν προκάλεσε έκπληξη η παραπάνω εξέλιξη.

Ήδη, από την Έκθεση της ΤτΕ για τον Τραπεζικό Τομέα, φάνηκε ότι οι Ελληνικές Τράπεζες, ΠΑΛΙ, θα ακολουθήσουν τον λάθος δρόμο, που νομίζουν μάλιστα, ότι θα είναι και πιο σύντομος.

Εάν δείτε στην έκθεση, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η μείωση των κόκκινων δανείων, που πρέπει να φτάσει το 60% μέχρι το 2021(!), θα επιτευχθεί από τέσσερις κυρίως τρόπους. Από πωλήσεις δανείων, πλειστηριασμούς, διαγραφές και τελικά ρυθμίσεις.
Και οι 4 πηγές μείωσης έχουν περίπου την ίδια ποσοστιαία συμμετοχή στο μείγμα της συνταγής.

Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε, ότι εάν δεν γίνει πραγματική προσπάθεια μείωσης των δανείων μέσα από ρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις των δανείων πχ των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες, θα φτάσουμε στο σημείο να τρέχουμε να ξεπουλάμε τα δάνεια σε funds εσωτερικού και εξωτερικού σε ποσοστά της τάξης του 7-10% της αξίας τους. Ήδη, η αποτυχία του πολλά υποσχόμενου Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ο οποίος κλείνει ατις 31.12.18, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι σις τράπεζες οι οποίες δεν αξιολογούν καν τις προτάσεις που κατατίθενται στην πλατφόρμα, με βλέμμα στραμμένο στη ρύθμιση αλλά μόνο στην απόρριψη με αιτιολογίες που φτάνουν τα όρια του αστείου.

Σκεφτείτε ότι μια από τις αλλαγές στον Εξωδικαστικό που πρόσφατα ανέβηκαν στην πλατφόρμα, είναι και η υποχρέωση τεκμηριωμένης απόρριψης από τις τράπεζες. Επομένως, είναι πιστεύω στο χέρι του ΤΧΣ, του SSM αλλά και της (οποιαδήποτε) Κυβέρνησης να πιέσουν της τράπεζες να ασχοληθούν με τους πελάτες τους όπως οφείλουν και όχι απλά να εφαρμόσουν εύκολες, γρήγορες, αλλά τελικά αναποτελεσματικές λύσεις στη διαχείρηση των κόκκινων δανείων. Διότι αλλιώς, ο λογαριασμος θα έρθει ΠΑΛΙ σε μας. Ιωαννης Ρουκάς Οικονομολόγος Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ – Μακεδονίας

ΠΗΓEΣ
https://www.newsbomb.gr/politikh/story/921664/ereynes-gia-to-diplo-sortarisma-stis-trapezes
https://banks.com.gr/trapezes-megalos-asthenis-ksana/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates