.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ: ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟ ΣΔΟΕ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ !!!

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ
Οι 5.000 φάκελοι με εισαγγελικές παραγγελίες και ο κίνδυνος οι καθυστερήσεις να οδηγήσουν σε παραγραφές κρίσιμων υποθέσεων στο τέλος του χρόνου.



Το «ΣΔΟΕ» των οικονομικών εισαγγελέων θα έπρεπε, με βάση τον νόμο 4512/2018, να λειτουργεί πλήρως από την 1η Μαρτίου 2018. Εξι μήνες έχουν περάσει και μέχρι σήμερα το νέο Σώμα παραμένει στα χαρτιά, με αποτέλεσμα μεγάλες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος να κινδυνεύουν με παραγραφή στο τέλος του χρόνου.

Στα αζήτητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 5.000 φάκελοι με εισαγγελικές παραγγελίες. Οι φάκελοι αυτοί στάλθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές ενόψει της σύστασης της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμα συσταθεί. Μάλιστα μεγάλος αριθμός των υποθέσεων αυτών κατέληξε στον 13ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ, στην Οικονομική Αστυνομία. Κανείς δεν τις έχει αγγίξει αφού είναι αδύνατον να ελεγχθούν από τους τέσσερις υπαλλήλους της υπηρεσίας. Ο χρόνος όμως τρέχει.

Μπροστά στον κίνδυνο να παραγραφούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, διαφθοράς και μαύρου χρήματος, τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης ανεβάζουν ταχύτητες επισπεύδοντας τις διαδικασίες για τη σύσταση και λειτουργία του «ΣΔΟΕ των εισαγγελέων».

Όπως προκύπτει από έγγραφα που κατέθεσαν στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ολοκληρώνεται η στελέχωση της νέας φορο-διωκτικής υπηρεσίας και σύντομα αναλαμβάνει δράση.

Την καθοδήγηση και συντονισμό λειτουργίας της υπηρεσίας θα έχει ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος. Η νέα αυτή υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί υπό τη μορφή ενός νέου και μικρού «ΣΔΟΕ», θα μπορεί να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών φορολογικών αδικημάτων. Ωστόσο δεν θα έχει δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους.

Οι 135 ελεγκτές που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία θα μπορούν να:

- διενεργούν έρευνες προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης για την εξακρίβωση τέλεσης φορολογικών εγκλημάτων και οποιωνδήποτε άλλων συναφών οικονομικών εγκλημάτων.

- διενεργούν ελέγχους σε φορολογικές δηλώσεις, φορολογικά στοιχεία σε βιβλία και στοιχεία. Ο έλεγχος των βιβλίων και στοιχείων θα γίνεται στα γραφεία της υπηρεσίας ή στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχόμενου.

- να καλούν εγγράφως τον ελεγχόμενο ή άλλο πρόσωπο να δώσει πληροφορίες για τη διευκόλυνση της έρευνας, καθώς και να παρέχει αντίγραφα μέρους των βιβλίων και στοιχείων ή οποιουδήποτε συναφούς εγγράφου, συμπεριλαμβανομένων πελατολογίων και καταλόγων προμηθευτών και αντίγραφα των ηλεκτρονικών αρχείων.

- ενεργούν κάθε αναγκαία εξέταση ή έρευνα στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχόμενου, στον τόπο παροχής των υπηρεσιών καθώς και στα μεταφορικά μέσα.

- ενεργούν έρευνες εγγράφων και λοιπών στοιχείων που δεν ευρίσκονται στον χώρο της επαγγελματικής απασχόλησης του ελεγχόμενου.

- λαμβάνουν αντίγραφα των βιβλίων και στοιχείων, καθώς και λοιπών εγγράφων, για τα οποία ο ελεγχόμενος δηλώνει ότι αντιπροσωπεύουν ακριβή αντίγραφα. Σε περίπτωση κατά την οποία τα βιβλία και στοιχεία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή, η υπηρεσία έχει δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε φυλασσόμενα αρχεία, καθώς και στα λογιστικά προγράμματα και στις πληροφορίες που έχουν καταχωριστεί σε αυτά, ενώ δικαιούται να λαμβάνει τα ηλεκτρονικά αρχεία σε αναγνώσιμη ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.

- κατάσχουν βιβλία και στοιχεία που τηρούνται ή διαφυλάσσονται σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οποιαδήποτε άλλα ανεπίσημα βιβλία, έγγραφα, αρχεία, στοιχεία, ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδεικτική αξία αυτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates