.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: ΣΤΗ ΔΑΓΚΑΝΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ !!!

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Κινηματογραφικές επιδρομές σε πολυτελείς βίλες που νοικιάζονται με «μαύρα» !!!




Όταν μια ξενοδοχειακή μονάδα σε ένα σούπερ τουριστικό προορισμό έχει το θράσος να δηλώνει στην εφορία τζίρο… 10 ευρώ, είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια ελέγχους σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακόμα και με εφοριακούς- «πελάτες», προκειμένου να στείλει μήνυμα στους «πονηρούς». Κάθε χρόνο πιάνει στην «τσιμπίδα» ακόμα και 5άστερα ξενοδοχεία, πέφτουν πρόστιμα, γίνονται έλεγχοι, αλλά φαίνεται ότι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Η νέα προσέγγιση των ελεγκτικών υπηρεσιών, μέσω ιστότοπων- τύπου Booking- όπου γίνονται κρατήσεις, έβγαλε πραγματικά λαβράκια κι έπεται συνέχεια, καθώς είναι σε εξέλιξη έλεγχοι σε 17.000 τουριστικές μονάδες.

Η μέθοδος, που ακολούθησαν οι εφοριακοί, είναι απλή. Οι πλατφόρμες αυτές παίρνουν προμήθεια από τις μονάδες για κάθε κράτηση κι αυτές οι προμήθειες περνάνε υποχρεωτικά από το σύστημα VIES. Από τα στοιχεία αυτά υπολογίστηκε κατά προσέγγιση ο αντίστοιχος τζίρος κι ακολούθησαν διασταυρώσεις με τα έσοδα που δήλωσαν οι επιχειρήσεις. Τι έδειξε η πρώτη «ακτινογραφία»; Πάνω από 1.000 μονάδες με μεγάλες αποκλίσεις εκτιμώμενων- δηλωθέντων εσόδων.

Από αυτές, για περίπου 90 επιχειρήσεις προέκυψαν, μάλιστα, διαφορές ακαθαρίστων εσόδων άνω των 50.000 ευρώ και βρέθηκαν αυτομάτως στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ για τα περαιτέρω. Από τους ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 επιχειρήσεις η συνολική αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη αγγίζει τα 3.000.000 ευρώ, ενώ για 20 από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα και για το 2018.

Πέρα από τη συνολική εικόνα, που σίγουρα εξοργίζει, υπάρχουν περιπτώσεις που πραγματικά ξεπερνούν τη φαντασία. Η πιο χαρακτηριστική από αυτές είναι ξενοδοχείο στην Χαλκιδική, το οποίο κατά την χρήση 2015 δήλωσε ακαθάριστα έσοδα από το σύνολο των δραστηριοτήτων του ύψους μόλις 10 ευρώ, ενώ για το έτος 2016 δεν είχε υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος! Κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά από τον έλεγχο, υπέβαλε τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για το 2015 με ακαθάριστα έσοδα 254.017,79 ευρώ, ενώ για το 2016 υπέβαλε αρχική δήλωση με ακαθάριστα έσοδα ύψους 120.256,56 ευρώ.

Σε άλλη μια κραυγαλέα περίπτωση, ξενοδοχειακή μονάδα στην Νάουσα της Πάρου κατηγορίας 4 αστέρων εντοπίσθηκε να μην έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όχι για ένα ή δύο χρόνια, αλλά για τα τελευταία οκτώ έτη!

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των πολυτελών κατοικιών σε Κυκλαδονήσια, που νοικιάζονται μέσω εξειδικευμένων ξένων ιστοσελίδων σε «βαριά» πορτοφόλια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από εξονυχιστικούς εξ αποστάσεως ελέγχους, με διασταυρώσεις στα στοιχεία των ακινήτων και των φορολογικών δηλώσεων των ιδιοκτητών του, ακολουθούν έφοδοι κινηματογραφικού τύπου, που θα ζήλευε ακόμα και το Χόλιγουντ. Σε μια τέτοια περίπτωση, έγινε επιχείρηση με φουσκωτό, με τη συνδρομή του Λιμενικού, καθώς η πρόσβαση στη βίλα, που είναι «χωμένη» μέσα σε βράχο, δεν μπορούσε να γίνει από τη στεριά. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος και οι ενδείξεις φοροδιαφυγής επιβεβαιώθηκαν όταν οι επισκέπτες της βίλας έδωσαν όλα τα στοιχεία στους ελεγκτές.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates